Έρχονται σήμερα τα self test και στα φαρμακεία του Βόλου

Προβληματισμός των φαρμακοποιών, για τις συσκευασίες που περιέχουν 25 self tests

Σήμερα Πέμπτη θα παραδοθούν στις φαρμακαποθήκες του Βόλου κι έπειτα θα διανεμηθούν στα φαρμακεία του νομού τα self test για τον εντοπισμό του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, επικρατεί αναστάτωση καθώς τα εν λόγω τεστ παραδόθηκαν σε φαρμακεία των Αθηνών και οι συσκευασίες αφορούν όχι ένα τεστ μεμονωμένο, αλλά 25 τεστ μαζί.
Όπως επισημαίνει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «Οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests.
Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:
-25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
– 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
-25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
-25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
– 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test».
Μάλιστα η αντίδραση των φαρμακοποιών είναι μεγάλη, καθώς τονίζουν πως «Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών. Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα».
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το ζήτημα. «Απαιτούμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες. Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας .Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.