Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Είναι επιλογή της κυβέρνησης η χαμηλής έντασης πολιτική απασχόλησης

Αιχμές κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Αλλεπάλληλα είναι τα αιτήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ανανέωση και συνέχιση του προγράμματος της Κοινωφελούς εργασίας. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ τα οποία εμφανίστηκαν με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας χαρακτηρίζονται και όχι άδικα ως προγράμματα ειδικού σκοπού με αυξημένη χρησιμότητα σε περιόδους υψηλής ανεργίας και δραστικής μείωσης των θέσεων απασχόλησης. Το εργατικό δυναμικό που θα βίωνε την ανεργία έχει την ευκαιρία σε περίοδο βαθιάς κρίσης να συντηρήσει και να αυξήσει τις δεξιότητες τους, επισημαίνει ο Γεώργιος Μπαζιάνας, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κ. Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση το 2020 μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ μείωσε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ κατά τουλάχιστον 2.000.000 € το χρόνο. Η μείωση στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ επέφερε ισχυρό πλήγμα στην κοινωνική προστασία στην θεσμοθετημένη υποχρέωση του κράτους να παρέχει πολιτικές στήριξης στο εργατικό δυναμικό της χώρας ειδικά σε περιόδους κρίσεων της εργασίας και της οικονομίας όπως αυτή που βιώνουμε.

«Είναι πράγματι υποκριτικό ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Παπαστεργίου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός με δηλώσεις τους, να προτείνουν την ανανέωση και συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ όταν η κυβέρνηση που οι ίδιοι στηρίζουν έχει προηγουμένως μειώσει τους πόρους του ΟΑΕΔ, έχει στερήσει την δυνατότητα από τους εργαζόμενους και τους ανέργους μέσων των εισφορών τους υπέρ ΟΑΕΔ να έχουν την δυνατότητα προστασίας μέσω παροχών ανάλογων του κοινωφελούς προγράμματος η άλλων ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης
Είναι υποκριτικό να προτείνουν τα αυτονόητα τα οποία ήταν δεδομένα και θεσμικά κατοχυρωμένα», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κ. Ελλάδος
Η κυβέρνηση σχεδιάζει και φέτος να συνεχίσει τα σχέδια της για την οικονομική αφαίμαξη του ΟΑΕΔ, μειώνοντας επιπλέον τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ μέσω της επιπλέον μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κατά 1,1 μονάδες. Άραγε αυτοί οι ίδιοι φορείς και οι εκπρόσωποι τους θα δεχτούν την περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, ή θα αντιδράσουν συμβάλλοντας στην θωράκιση της χώρας απέναντι στην ανεργία με ουσιαστικές και στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης;, διερωτάται ο κ. Μπαζιάνας.