Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου για την έλλειψη αρδευτικού νερού στην Άλλη Μεριά

Ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου κ.κ. Ντακούμης Βασίλης, Ριζόπουλος Απόστολος και Τσαλούχας Θεόδωρος για την έλλειψη αρδευτικού νερού στην Άλλη Μεριά.

Όπως επισημαίνουν «Οι εξελίξεις με την έλλειψη αρδευτικού νερού στην Άλλη Μεριά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η δημοτική αρχή Βόλου, ακολουθώντας την ίδια συνταγή και των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, εφαρμόζoντας την αντιλαϊκή πολιτική των όλων των κυβερνήσεων, έχουν αφήσει τον Δήμο Βόλου χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού.

Οι Βολιώτες, σήμερα, εν έτει 2023, δεν έχουν την «πολυτέλεια», ιδιαίτερα αν το διαμέρισμά τους σε πολλές συνοικίες βρίσκεται πάνω από τον τρίτο όροφο, να έχουν νερό! Νερό με το σταγονόμετρο, κακής ποιότητας, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Η απουσία σχεδιασμού διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, οι αστοχίες, εδώ και πολλά χρόνια, στην ανεύρεση επαρκών και ποιοτικών υποδομών για την επάρκεια των υδάτινων πόρων (βλ. Κάρλα και αναποτελεσματικές γεωτρήσεις), η ανυπαρξία  «αποθηκών» νερού – έργων συγκέντρωσης νερού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η υπεράντληση των πηγών και των γεωτρήσεων με βλαβερές επιπτώσεις στην ποιότητα του πόσιμου νερού, που κάνουν ακατάλληλη τη χρήση του, συνθέτουν ένα παζλ βαρύτατων ευθυνών και της σημερινής δημοτικής αρχής.

Η Άλλη Μεριά, είχε εδώ και 30 χρόνια την «τύχη», ανάμεσα στην γενικότερη εγκατάλειψη του σχεδιασμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων, να έχει ένα πρότυπο σύστημα ύδρευσης και άρδευσης. Αντί αυτό το σύστημα να αποτελέσει παράδειγμα οικολογικής εξοικονόμησης υδάτινων πόρων για ύδρευση και άρδευση, σύστημα που μπορεί να εξασφαλίσει, παράλληλα, και επαρκείς ποσότητες νερού και για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια, η δημοτική αρχή, ουσιαστικά, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Όπως  καταγγέλθηκε από τους κατοίκους  υπάρχει εγκατάλειψη των υποδομών του χωριού, οι τέσσερις γεωτρήσεις που τροφοδοτούσαν τις δεξαμενές και το δίκτυο της άρδευσης εδώ και πέντε χρόνια δεν λειτουργούν, ενώ οι μικρές πηγές της Άλλης Μεριάς καταλήγουν στο ρέμα όπως και η υπερχείλιση της πηγής «Λυρίτσα» στο Κατηχώρι. Ήταν τραγικό και για τους κατοίκους της Άλλη Μεριάς, όταν έβλεπαν τις φωτιές απέναντι στα Μελισσάτικα να μην έχουν σταγόνα νερό στο δίκτυο, εξαιτίας της εγκατάλειψης και της διαχείρισης του δικτύου, πριν το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας,  σε μια περιοχή, μάλιστα, που το 1994  ξεκίνησε μια τρομερή φωτιά που έφτασε μέχρι τα Χάνια.

Το σίγουρο είναι ότι, η δημοτική αρχή,  θα δρομολογήσει την άθλια προπαγάνδα της, την ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού», όπως έκανε και με τις Σταγιάτες, προκειμένου να συγκαλύψει την ανυπαρξία σχεδιασμού και έργων για την επάρκεια, την ποιότητα, την περιβαλλοντική προστασία και την προστασία της υγείας των κατοίκων του  Βόλου».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ρωτούν τη δημοτική αρχή τι θα κάνει για να λειτουργήσει το πρότυπο διπλό σύστημα ύδρευσης – άρδευσης στην Άλλη Μεριά, που εκτός από την οικολογική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, δίνει επαρκείς ποσότητες νερού και για την πυροπροστασία της περιοχής και τι θα κάνει για την επισκευή του δικτύου άρδευσης, την επισκευή των διαρροών, τον έλεγχο των πηγών και των γεωτρήσεων, έτσι ώστε σημαντικές ποσότητες νερού να μην χάνονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.