Έθεσε στη διάθεση του δημάρχου την παραίτησή του ο Απόστολος Γαλάτης

Aνέλαβε όλη την ευθύνη για τα προβλήματα με τις συνεχείς διακοπές νερού

Προσωπικά ανέλαβε όλη την ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στη διάρκεια της κακοκαιρίας με τις συνεχείς διακοπές νερού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αποστόλης Γαλάτης και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεσή του δημάρχου Βόλου.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες και η ΔΕΥΑΜΒ πλέον, θα είναι πιο έτοιμη σε οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση, καθώς εκπονείται σχέδιο άμεσης δράσης και θα λειτουργήσει σύντομα «control room», μέσα από το οποίο, θα γίνεται έλεγχος.

Ο κ. Γαλάτης, ανακοίνωσε δύο έργα, το ένα της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού και το δεύτερο η κατασκευή δίδυμου αγωγού αντλιοστασίου βιολογικού καθαρισμού και τα δύο αυτοχρηματοδούμενα.
Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, τόνισε ότι αυτή την περίοδο, παρατηρούνται αυξημένα χλωριόντα γιατί έπεσε πολύ νερό στο δίκτυο από τις γεωτρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου παρουσία του γενικού διευθυντή Σταύρου Τζίνη και του διευθυντή συντήρησης υποδομών Αριστείδη Γκέκα, έδωσε στοιχεία για τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας και την απασχόληση στην Επιχείρηση, λέγοντας ότι από 9 ως 15 Ιανουαρίου εργάστηκαν διπλοβάρδια 19 συνεργεία ΔΕΥΑΜΒ και πέντε συνεργεία εργολάβων, όπως και ο ανάδοχος του έργου συντήρησης του δικτύου ύδρευσης, που κατανεμημένοι σε τομείς έκαναν ελέγχους και επισκευές.

«Τα συνεργεία έκαναν έλεγχο σε όλο το δίκτυο και τους αγωγούς, όπως και αυτοψίες σε χιλιάδες υδρόμετρα, έγιναν 200 αντικαταστάσεις υδρομέτρων 92 επισκευές παροχών 22 επισκευές δικτύου διανομής και 600 διαπιστώσεις εσωτερικών διαρροών με κλείσιμο υδρομέτρων. Ακόμη, έγιναν επτά επισκευές δικτύων και βρυσών σε σχολεία, με πέντε αντικαταστάσεις βανών και πυροσβεστικών κρουνών», τόνισε ο πρόεδρος.
Όπως είπε, παρακολουθώντας το σύστημα τηλεμετρίας όλο το διάστημα «συμπεραίνουμε ότι η αντιμετώπιση για τη διαχείριση των υδραγωγείων, ήταν η απολύτως ενδεδειγμένη και κύρια αιτία των προβλημάτων οι εσωτερικής διανομές του δικτύου και η υπερκατανάλωση».

Ανέλαβε την ευθύνη
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι όταν μπήκε στο ψηφοδέλτιο του σε αργία δημάρχου Αχιλ. Μπέου είχε εργασία και δεν ήρθε στο Δήμο για να βγάλει χρήματα «όπως έκαναν άλλα πολιτικά σκουλήκια».
Ο ίδιος τόνισε ότι «επειδή η οικογένειά μου έμαθε να είμαι υπεύθυνος, όπως και όλη η Δημοτική Αρχή, αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για ότι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες στην πόλη και δηλώνω ότι θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του δημάρχου και της Δ.Α.».

Ο Απ. Γαλάτης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει με τη δύναμη της ψυχής του για την πόλη, από όποιο μετερίζι ακόμη και του απλού δημοτικού συμβούλου και τόνισε ότι ρίψασπις δεν θα γίνει ποτέ. «Εμείς πολιτικοί δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε ποτέ», τόνισε.

«Στο σπίτι τους οριστικά»
Είναι δύσκολο για κάποιον όταν συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα να ζητήσει ευθύνες, είπε ο Απ., Γαλάτης που κατηγόρησε «κάποια πολιτικά σκουλήκια», που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτά τα φαινόμενα.
Όπως είπε «αυτό είναι ότι χειρότερο για τον πολιτικό κόσμο και δείχνει γιατί τους έστειλε στο σπίτι τους το 2012 και το 2019 θα τους στείλει οριστικά».
Ερωτηθείς αν πολίτες κατέθεσαν μηνύσεις κατά της ΔΕΥΑΜΒ, επειδή έσπασαν σωλήνες φυσικού αερίου, ο Απ. Γαλάτης είπε ότι δεν ενημερώθηκε για κάτι τέτοιο και τόνισε ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, όπως ορίζει ο νόμος. «Εμείς με τη συνείδησή μας είμαστε εντάξει γιατί κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος», τόνισε.

Σχέδιο άμεσης δράσης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι για την ανασφάλεια των Βολιωτών δεν μπορεί να κάνει κάτι κανείς και ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με την επάρκεια νερού, δεν έγινε διακοπή νερού σε κανένα σημείο, αλλά γινόταν αυξομειώσεις της πίεσης για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της οικιακής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ από τη μεγάλη κατανάλωση προκλήθηκαν 22 ζημιές, οι εννέα από τις οποίες στα περιφερειακά υδραγωγεία.

Η ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με τον πρόεδρο, οργανώνει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών και θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ανάγκης, ενώ θα οργανώσει σύντομα control room, στα γραφεία της Επιχείρησης, για έλεγχο του δικτύου ύδρευσης μέσω του συστήματος scada.
Ακόμη αναφέρθηκε ότι αποκαταστάθηκε η λειτουργία μιας δεξαμενής στις Σταγιάτεςκαι λύθηκε πρόβλημα που υπήρχε, ενώ εκπονήθηκε σχέδιο, ειδικά για τοις Σταγιάτες, που πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή, για να λυθεί δια παντός το πρόβλημα υδροδότησης.
Σήμερα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ φρόντισαν τις δεξαμενές ύδρευσης της Μακρινίτσας.

Σε ερώτηση αν η ΔΕΥΑΜΒ είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ανάλογο κύμα κακοκαιρίας, ο Σταύρος Τζίνης διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει η εμπειρία και θα υπάρχει καλύτερη προετοιμασία.
Όπως είπε ο διευθυντής, ανάλογες καιρικές συνθήκες είχαν παρουσιαστεί το 2001, και το δίκτυο τότε έκανε να συνέλθει 15 μέρες, ενώ φέτος απαιτήθηκε τρεις φορές λιγότερος χρόνος. Ακόμη ανέφερε ότι στην κακοκαιρία του 2001 είχαν αντικατασταθεί 2.000 υδρόμετρα και φέτος 200.
Τότε είχαν αντικατασταθεί 2000 υδρόμετρα. Η μείωση πίεσης για να μειωθούν οι καταναλώσεις η ενδεδειγμένη λύση. Το πρόβλημα από την κατακόρυφη άνοδο της οικιακής κατανάλωσης και

Αυξημένα χλωριόντα στο Π.Σ.
Λόγω αύξησης του νερού γεωτρήσεων που μπήκε στο δίκτυο ύδρευσης, εξαιτίας της μειωμένης απόδοσης των πηγών, τις προηγούμενες μέρες, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου παρατηρείται αύξηση των χλωριόντων στο πόσιμο νερό, αλλά δεν υπάρχει μικροβιακή επιβάρυνση.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής από 17 ως 20 Ιανουαρίου έγιναν δειγματοληψίες, από τις οποίες δεν προκύπτει καμία μικροβιακή επιβάρυνση στο Π.Σ., αλλά υπάρχουν αυξημένα χλωριούχα σε όλα σχεδόν τα δείγματα εκτός των συνοικιών Αγ. Γεωργίου και της Ν. Δημητριάδας.

Οι τιμές χλωριόντων κυμαίνονται μεταξύ 342- ως 374 mg/l (σε σχέση με το όριο των 250 mg/l) κάτι που οφείλεται στη μείωση του πηγαίου νερού και τα αύξησης των γεωτρήσεων. Ο διευθυντής διαβεβαίωσε ότι το πηγαίο νερό που πέφτει στο δίκτυο αυξάνεται και σταδιακά θα πέσουν τα χλωριούχα, ενώ θα υπάρχει συχνή ενημέρωση της κοινής γνώμης με δελτία τύπου.
Ο διευθυντής συντήρησης υποδομών Αρ. Γκέκας έδωσε στοιχεία για την παροχή των πηγών λέγοντας ότι στις 13/1/2016 η Καλιακούδα κατέβαζε 630 m3/ώρα και φέτος στα 260, ενώ η Μάνα από 268 πέρυσι φέτος έπεσε σε 157 m3/ώρα, κάτι που αποδεικνύει ότι οι εφεδρείες δούλεψαν.

Αυτοχρηματοδοτούμενα έργα
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι με όποιο πρόεδρο και να έχει η Επιχείρηση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., που θα εγκρίνει το έργο αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Επίσης παρουσίασε έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κατασκευή του δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού που θα ενώσει αντλιοστάσιο με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων.
Το κόστος του δεύτερου έργου μπορεί να φτάσει και τα 2 εκ. € (θα προσδιοριστεί με τη μελέτη), ενώ και τα δύο έργα θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.