Εθνική Αντίσταση και Δημοκρατικός Στρατός Βόλου τιμούν τα 77 χρόνια απελευθέρωσης του Βόλου από τη ναζιστική κατοχή

Ζητούν από την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές πολεμικές οφειλές

77 χρόνια πέρασαν από την απελευθέρωση του Βόλου από την γερμανική κατοχή και το Παράρτημα Βόλου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει με πράξεις τις γερμανικές πολεμικές οφειλές. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του αναφέρει πως θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της πόλης.

 

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση “Πέρασαν 77 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική, γερμανική κατοχή. Είμαστε εδώ και τιμάμε τους ήρωες του λαϊκού μας κινήματος, αυτούς που έδωσαν ακόμα και ζωή τους για να μείνει η φλόγα του αγώνα άσβεστη, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Ένα κατόρθωμα του αγωνιζόμενου λαού, που δεν προσκύνησε, δεν τρομοκρατήθηκε από τον τότε συσχετισμό δύναμης. Με τις οργανώσεις του, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανίκητος αντίπαλος.

Τιμάμε τους απελευθερωτές της πόλης. Τους μαχητές και τις μαχήτριες του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ. Εκείνους κι εκείνες που πάλεψαν με το όπλο, με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς από την πείνα, στα εκατομμύρια θύματα των φοβερών στρατοπέδων θανάτου, κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης

Οι φτωχογειτονιές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας κατά τη ναζιστική γερμανική κατοχή της περιόδου ’40-’44 ήταν αυτές που σήκωσαν στους ώμους την αντίσταση, αλλά και την πείνα, τους διωγμούς, τις εκτελέσεις.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η οργάνωση των αγωνιστών των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και μαχητών του ΔΣΕ, των απογόνων και των φίλων της Αντίστασης και του ΔΣΕ είναι περήφανη για το μεγαλειώδη αγώνα της περιόδου 1941-1944, όπως και για την μεγαλειώδη ένοπλη ταξική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που ακολούθησε.

Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος με την πείρα των αγώνων της περιόδου 1940-1949. Με τη δράση μας συμβάλουμε στην οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική -αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Η ιστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Έχουμε χρέος να γνωρίζει την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας η νέα γενιά, γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

Γι’ αυτό τον λόγο και σήμερα είμαστε απέναντι στα σχέδια εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή και ευρύτερα, που έχουν τις υπογραφές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.). Ο λαός του Βόλου πρέπει να επαγρυπνεί. Να απαντήσει όπως έκανε πάντα. Να μην ανεχτεί να μετατραπεί η πόλη μας και η Μαγνησία σε δολοφονική αμερικανονατοϊκή βάση. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και να απεμπλακεί η χώρα μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Αντιπαλεύουμε  την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού που δίνουν αέρα στα πανιά στα διάφορα ναζιστικά εγκληματικά μορφώματα  για να ξεδιπλώσουν τη δηλητηριώδη εγκληματική ιδεολογία τους. Ο τροχός της ιστορίας γύρισε μπροστά όταν ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που έχει το δίκιο με το μέρος του, πήρε την τύχη του στα χέρια του. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και ο λαός, οργανωμένοι στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς τους δεν τρομοκρατούνται από τα φασιστοειδή που το σύστημα ξεθάβει. Δεν θα επιτρέψουν τα σχολεία και οι γειτονίες τους να αποτελέσουν “φωλιές” των φιδιών που στάζουν το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού, θα στείλουν πίσω στις τρύπες τους τα μαντρόσκυλα του συστήματος που απλώνουν χέρι σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, σε όσους αγωνίζονται.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) μαζί με το ΚΚΕ, που δημιούργησε το μεγαλείο της ΕΑΜικής Αντίστασης, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις τις γερμανικές πολεμικές οφειλές. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να τις πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας.

Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ στο δρόμο που έχει χαράξει για την ανατροπή του καπιταλισμού και για την εργατική εξουσία, για να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην προσφυγιά και στην καταπίεση.

Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική – λαϊκή νίκη, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό!».

Στο πλαίσιο των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις και παρεμβάσεις και καλούμε το λαό και τη νεολαία της πόλης να πάρει μέρος :

  • Το Σάββατο 16 του Οκτώβρη ιστορικός περίπατος στο κέντρο Βόλου με σημείο αφετηρίας την πλατεία Ελευθερίας στις 5:00 το απόγευμα. Έλα, να γνωρίσεις τα σημεία όπου γράφθηκε η αντιστασιακή δράση της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης κατά την διάρκεια της Κατοχής.
  • Συμμετοχή στα εγκαίνια του Μνημείου στο Μεζούρλο της Λάρισας, όπου εκτελέσθηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ. Αναχώρηση την Κυριακή 17 του Οκτώβρη στις 9.15 το πρωί μπροστά από το Δημαρχείο Βόλου.
  • Κατάθεση στεφανιών την Τρίτη 19 του Οκτώβρη στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και στην Κίτρινη αποθήκη, χώροι εκτέλεσης αγωνιστών και πατριωτών κατά την διάρκεια της Κατοχής”.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.