Eξομοιωτές Chinook και 70 ελικόπτερα OH-58D θα φιλοξενήσει η 1η ΤΑΞ.Α.Σ.;

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης που εξήγγειλε ο υπουργός Άμυνας

Σχέση με το πακέτο που αποδεσμεύθηκε από την αμερικανική πλευρά για δωρεάν παραχώρηση στη χώρα μας, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Είδη (Excess Defense Articles: EDA), εκτιμάται ότι έχει η εξαγγελία την περασμένη Τετάρτη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, που προανήγγειλε αναβάθμιση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο, τόσο στο εκπαιδευτικό, όσο και στο κομμάτι της επισκευαστικής βάσης, που θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης στην περιοχή, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις και το έργο της Αεροπορίας Στρατού. Το e-amyna.com, παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα το πακέτο που θα παραχωρηθεί δωρεάν στη χώρα μας, που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τις Αμερικανικές Αρχές και περιλαμβάνει:
• 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior (AHIP)
• 2 συσκευές εκπαίδευσης διαδικασιών πιλοτηρίου με σύστημα απεικόνισης εξωτερικού περιβάλλοντος (Cockpit Procedures Trainer/CPT – Image Generator)
• 2 συσκευές εκπαίδευσης σύνθετης συντήρησης ελικοπτέρου (Composite Maintenance Trainer/CMT)
• 1 συσκευή εκπαίδευσης οπλισμού, αεροπορικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών (Armament-Avionics-Electrical Trainer/AAET)

Η αρχική ονομαστική αξία του συνόλου των υλικών αυτών έφτανε τα 294,5 εκατ. δολάρια και σήμερα υπολογίζεται στα 86,5 εκατ. $. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποδέσμευση των υλικών αυτών για δωρεάν παραχώρηση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και την οριστικοποίηση της γενικότερης προμήθειας, καθώς προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η σύναψη συμφωνίας για ένα ευρύτερο πακέτο πρόσθετων υλικών και υπηρεσιών που θα πρέπει να αγοραστούν και να αποπληρωθούν μέσω FMS.

Ενδεικτικά, το πακέτο θα περιλαμβάνει μείζονα (όπλα, κινητήρες, συστήματα αυτοπροστασίας, κύριους αισθητήρες) και δευτερεύοντα (αεροναυτιλιακά βοηθήματα, συστήματα επικοινωνιών, συστήματα IFF, πυρομαχικά) συνοδευτικά υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα καθώς και υπηρεσίες επιθεώρησης/συντήρησης/ενεργοποίησης και εκπαίδευσης.

Τα κριτήρια για την προώθηση του προγράμματος είναι πλέον καθαρά οικονομικά και εξαρτώμενα άμεσα από την διαθεσιμότητα κονδυλίων. Σε περίπτωση πάντως που ευοδωθεί το εγχείρημα, η Αεροπορία Στρατού σκοπεύει να εξοπλίσει με τα εν λόγω ελικόπτερα τουλάχιστον δύο Τάγματα.

Για τα ελικόπτερα της έκδοσης ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον άλλες 7 χώρες εκτός από την Ελλάδα. Οι πλέον προχωρημένες περιπτώσεις είναι εκείνες της Τυνησίας και της Κροατίας, με την τελευταία να αναμένει την άφιξη των πρώτων ελικοπτέρων του τύπου στο έδαφός της, εντός των επόμενων μηνών. Γενικά, ο Αμερικανικός Στρατός ενημέρωσε το Κογκρέσο (λόγω το διαδικασιών FMS) ότι θα έχει παραδώσει τα ελικόπτερα OH-58D στις ενδιαφερόμενες χώρες, έως το 2019.

Εξομοιωτές πτήσεις CH-47D
Λίγες εβδομάδες πριν την έγκριση της αποδέσμευσης των ελικοπτέρων OH-58D και των προαναφερθέντων εκπαιδευτικών συσκευών εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές η δωρεάν παραχώρηση στη χώρα μας και δύο εξομοιωτών πτήσης ελικοπτέρων CH-47D.
Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς που έρχεται να συμπληρώσει την προμήθεια 15 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα αμερικανικά πλεονάσματα η οποία υπογράφηκε από το ΥΠΕΘΑ τον περασμένο Νοέμβριο.
Η συνολική αξία του πακέτου ανέρχεται στα 150 εκατ. Δολάρια, ενώ, ακολούθησε η αύξηση του αριθμού των παραχωρούμενων ελικοπτέρων (και, αναλόγως, των αντίστοιχων παρελκομένων) από 10 σε 15.
Αρχικά οι παραδόσεις τους προβλεπόταν να ξεκινήσουν στις αρχές του τρέχοντος καλοκαιριού, ωστόσο στο όλο θέμα υπήρξε μικρή καθυστέρηση λόγω της προσπάθειας της Αεροπορίας Στρατού να εντοπίσει τα ελικόπτερα εκείνα με τον μικρότερο δυνατό αριθμό ωρών πτήσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.