Ευθ. Τσάμης: Δεν έχουμε ξεφύγει από το πρόβλημα του κορωνοϊού

Ανησυχία των γιατρών που δεν στελεχώθηκε το σύστημα υγείας

Την ανησυχία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και γιατρών, που παρά το χρόνο που δόθηκε από την καραντίνα και την έλευση του καλοκαιριού, δεν στελεχώθηκε ακόμη το σύστημα υγείας και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σχέδιο αν εμφανιστεί και δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, μετέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Ευθύμιος Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
«Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Π.Θ. κ. Γουργουλιάνης έχει δίκιο στο σκέλος που αναφέρει ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, από όσους νόσησαν ή είναι φορείς του κορωνοϊού, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο», ανέφερε.
«Μας ενδιαφέρει, μας ενοχλεί και μας φοβίζει όταν έχουμε αυξημένα τέτοια περιστατικά, ανθρώπων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όσο δεν έχουμε, έστω κι αν έχουν κολλήσει κάποιοι, το πρόβλημα ξεπερνιέται», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, από την άλλη, αυξάνονται τα περιστατικά που είναι θετικά στον κορωνοϊό και αυτή είναι η ομάδα αρρώστων, που μπορεί, όταν αυξηθεί πάρα πολύ σε αριθμό, να δώσει και περιστατικά που θα καταλήξουν στις ΜΕΘ. Όπως εξήγησε, εφόσον υπάρχουν αυξητικές τάσεις, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην χαλαρώνουμε, αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε.

Δεν τελείωσε ο κορωνοϊός

«Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι επειδή είμαστε σε μια φάση χαλάρωσης, δεν έχουμε ξεφύγει από το πρόβλημα, δυστυχώς και ο ιός μπορεί να μην μεταδίδεται τόσο εύκολα το καλοκαίρι, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει και το βλέπουμε τώρα που άνοιξαν τα σύνορα, για λόγους οικονομίας και επειδή βασιζόμαστε ως χώρα κατά βάσει στον τουρισμό», ανέφερε ο κ. Τσάμης, που πρόσθεσε ότι ναι μεν πρέπει να υπάρχει το ελεγχόμενο άνοιγμα για να έρθουν οι τουρίστες, από την άλλη όμως πρέπει να υπάρχουν οι κανόνες για να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος των γιατρών είπε ότι οι βασικοί κανόνες, είναι, η μάσκα σε κλειστούς χώρους, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και με αντισηπτικό, ακόμη και όταν φοράμε γάντια και η απόσταση των δύο μέτρων.
Αναφορικά με τον περιορισμό μιας παρέας σε ένα κατάστημα, ο κ. Τσάμης ανέφερε ότι είναι η αντίφαση της εποχής, σε σχέση με το ότι οι κυβερνώντες έχουν στο μυαλό τους να προφυλάξουν τον κόσμο, αλλά από την άλλη, έχουν να διαχειριστούν το θέμα της οικονομίας και εκτίμησε ότι αν δεν βρεθεί το εμβόλιο ή κάποιος τρόπος προφύλαξης, για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, θα έχουμε τεράστια προβλήματα.

Ανησυχία των γιατρών

Ο πρόεδρος των γιατρών και πολλοί συνάδελφοί του, όπως ανέφερε, διαπιστώνουν και ανησυχούν για το γεγονός ότι, παρόλο που κερδίσαμε χρόνο και τις θυσίες που έγιναν, το σύστημα υγείας ακόμη δεν έχει στελεχωθεί.
«Αν τυχόν το σενάριο που δεύτερου κύματος εμφανιστεί, από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα έχει πάει στράφι όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε, γιατί τότε θα πιεστεί πάρα πολύ το σύστημα υγείας και δεν έχουμε δει ακόμη τις κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εξαρχής, που είναι η στελέχωση των νοσοκομείων και η οργάνωση ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να βασιστεί και στις κρατικές δομές (πρώην ΙΚΑ, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας) και στους ελεύθερος επαγγελματίες γιατρούς, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτό το σύστημα με τους κανόνες που πρέπει να μπουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσάμης προειδοποίησε ότι αν έχει περάσει ο χρόνος, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο και εκτίμησε ότι θα έχουμε πολύ άσχημες καταστάσεις από Σεπτέμβριο και μετά, διότι σε περίπτωση που αυξηθούν τα περιστατικά και τα κρούσματα, θα πιεστεί πολύ το σύστημα και ειδικά τα νοσοκομεία, που είναι υποστελεχωμένα και θα έχουμε άσχημες εξελίξεις.

Να πιέσουν οι βουλευτές

Ο πρόεδρος των γιατρών ζήτησε από τους βουλευτές να πιέσουν για να ξεκαθαρίσει το σχέδιο που πρέπει να έχουμε ως χώρα σε ένα τσακισμένο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια που συνεχίζει να λειτουργεί υποστελεχωμένο και με τεράστια προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, η πανδημία ήταν ευκαιρία ια να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα υγείας πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο, το οποίο θα συνάδει με μια χώρα σοβαρή και Ευρωπαϊκή, όπως θέλουμε να λεγόμαστε.

«Να καταθέσει στοιχεία
για χρηματισμό από την ΑΓΕΤ»

Αναφερόμενος στη δήλωση του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου που είχε πει ότι «ορισμένοι φωνάζουν και αντιδρούν γιατί δεν τα παίρνουν πια από την ΑΓΕΤ», ο Ευθ. Τσάμης επανέλαβε ότι πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για τα λεγόμενά του, αιωρείται μια δυσώδης ατμόσφαιρα, που πρώτα απ’ όλα πλήττει την τσιμεντοβιομηχανία που θα πρέπει να το διαψεύσει και να δώσει εξηγήσεις.
«Η λάσπη μπορεί να εκτοξεύεται στον οποιονδήποτε, αλλά δεν μπορούμε να πορευόμαστε με λάσπη. Όταν υπάρχει μια τέτοια σοβαρή καταγγελία, αυτός που την κάνει θα πρέπει να τη στοιχειοθετεί, αλλιώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα και μπαίνει στη διαδικασία συκοφαντίας πια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμαρχος πρέπει να πάει και να καταθέσει στη Δικαιοσύνη αυτά που γνωρίζει και να κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. Η ίδια η τσιμεντοβιομηχανία, θα πρέπει, προκειμένου να διώξει από πάνω της την «ρετσινιά» να προσφύγει στον εισαγγελέα και να κληθεί ο δήμαρχος να καταθέσει τι εννοεί.
Τέλος, ανέφερε ότι ο εισαγγελέας θα έπρεπε να κινηθεί αυτεπάγγελτα, γιατί αυτή η δήλωση δηλητηριάζει την κοινωνία και δεν μπορούμε να πορευόμαστε με τέτοιες λογικές, διχασμούς, υποθέσεις, κουτσομπολιά, φήμες και λάσπη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.