Φυτοπλαγκτόν η ρύπανση στο λιμάνι του Βόλου

Όπως προκύπτει απ΄ τα αποτελέσματα ελέγχων, που θα κατατεθούν στην Εισαγγελία

Σε φυσικό φαινόμενο οφείλεται η ρύπανση στο λιμάνι του Βόλου, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που έκανε το Λιμεναρχείο Βόλου και απέστειλε προς έλεγχο, στην Εργαστηριακή Μονάδα Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο φάκελος της υπόθεσης πρόκειται να κατατεθεί στην Εισαγγελία από το Λιμεναρχείο Βόλου, αφού συμπεριληφθούν και άλλα αποτελέσματα μετρήσεων που αναμένονται.
Το απαντητικό έγγραφο του Α.Π.Θ., γνωστοποιήθηκε στις 21 Απριλίου στο Λιμεναρχείο Βόλου και στις 24 Απριλίου στη Διεύθυνση Υγιεινής του Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ενώ τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ την περασμένη Τρίτη.

Το Λιμεναρχείο Βόλου, έλαβε τρία δείγματα πριν το Πάσχα, απ΄ την προβλήτα στο Τελωνείο, το χώρο ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών απέναντι από το Δημαρχείο και την προβλήτα σιλό, και τα απέστειλε για εξέταση στη Θεσσαλονίκη.

Μονοκύτταροι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί

Σύμφωνα με την απάντηση του Εργαστηρίου που έκανε την εξέταση των δύο δειγμάτων (το τρίτο ήταν σε αποσύνθεση και δεν εξετάστηκε), η αλλοίωση του χρωματισμού των επιφανειακών στρωμάτων νερού οφείλεται στην παρουσία του δινοφύκους Alexandrium Minutum που ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα αφθονίας. Πρόκειται για μονοκύτταρους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που αναπτύσσονται με βάση την ηλιακή ενέργεια και τη διαθεσιμότητα ανόργανων θρεπτικών αλάτων.

«Η πληθυσμιακή τους αύξηση σε μια θαλάσσια περιοχή μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων, εκτός από το φως και τα ανόργανα θρεπτικά άλατα, όπως η θερμοκρασία, η αλατότητα, τα ρεύματα, ο κυματισμός, η στρωμάτωση της στήλης του νερού, η φωτοπερίοδος και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εξετασμένα δείγματα, ο πληθυσμός του εν λόγω δινοφύκους επικρατούσε σχεδόν απόλυτα στη φυτοπλαγκτική κοινωνία», επισημαίνεται στο έγγραφο του Εργαστηρίου Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας.

Τοξίνες απειλή σε μύδια και στρείδια

Η μονάδα Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών αποφαίνεται ότι από το είδος Alexandrium minutum, όπως επίσης και άλλα είδη του γένους, έχουν την ικανότητα να παράγουν συγκεκριμένες βιοτοξίνες (παραλυτικές τοξίνες). Όπως αναφέρει, τέτοιες τοξίνες είναι δυνατό να αποτελέσουν απειλή για τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία, στην περίπτωση που συσσωρευτούν στους ιστούς διηθηματοφάγων οργανισμών, όπως είναι τα δίθυρα μαλάκια (π.χ. μύδια, στρείδια κλπ) και στη συνέχεια καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

«Για τον λόγο αυτό, στις περιοχές αλιείας/καλλιέργειας διθύρων μαλακίων εφαρμόζεται το πρόγραμμα παρακολούθησης θαλάσσιων τοξικών μικροφυών, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος παρακολούθησης θαλασσίων βιοτοξινών στις ζώνες παραγωγής και αλιείας ζώντων διθύρων μαλακίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», συνιστά το εργαστήριο του Α.Π.Θ.

Δεν είχε εμπλοκή η Π.Ε. Μαγνησίας

Σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα δεν είχε εμπλοκή και καμία ανάμιξη, καθώς η διερεύνηση έγινε από το Λιμεναρχείο Βόλου, που συντάσσει δικογραφία για το θέμα της ρύπανσης.

«Η Περιφερειακή Ενότητα έχει υποχρέωση να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα ελέγχων που γίνονται για λογαριασμό των υπηρεσιών της και όχι για άλλες υπηρεσίες», δήλωσε η κ. Κολυνδρίνη.

Η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων αναμένει τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενέργησε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, προ δεκαημέρου περίπου, από τους αγωγούς και τα φρεάτια ακαθάρτων, στο σημείο που παρατηρήθηκε το φαινόμενο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.