Γ. Ταταριώτης: «Αν πεθάνει ο Κουφοντίνας θα φτάσουμε να γίνουμε σαν την Τουρκία»

Τι λέει ο Βολιώτης δικηγόρος που ζητά τη μεταγωγή Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό

Πάνω από 1500 νομικοί της χώρας έχουν υπογράψει υπόμνημα το οποίο και κατέθεσαν στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ζητούν τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλού, προκειμένου να σταματήσει την απεργία πείνας που κάνει εδώ και 48 ημέρες και που έχει φέρει σε δυσχερή κατάσταση την υγεία.
Μεταξύ των 1500 δικηγόρων, υπάρχουν και πολλοί Βολιώτες που συνυπογράφουν το αίτημα αυτό. Ένας εξ αυτών ο κ. Γεώργιος Ταταριώτης, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη για την ουσία του ζητήματος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν εξετάζεται η ενοχή ή όχι του Κουφοντίνα, καθώς ο ίδιος έχει παραδεχτεί τα εγκλήματά του και γι’ αυτά έχει καταδικαστεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταταριώτης το εν λόγω υπόμνημα είναι η έκκληση των νομικών για τη ζωή του κρατούμενου –απεργού πείνας, ξεκινώντας από το γεγονός ότι ως νομικοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να σιωπήσουν από τη στιγμή που ένας κρατούμενος -απεργός πείνας βρίσκεται σε κίνδυνο. Την άποψη μάλιστα των υπογραφόντων δικηγόρων συμμερίστηκε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της, στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου.
«Τα εγκλήματα που διέπραξε ο Κουφοντίνας καταδικάστηκαν τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια, όσο και από τη συλλογική συνείδηση. Η δημοκρατία όμως έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς δεσμούς, που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωση στους νόμους και την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα εξετάσουμε το αν είναι ένοχος ή όχι ο Κουφοντίνας. Ο Κουφοντίνας ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του, καταδικάστηκε , είναι ισοβίτης για 13 δολοφονίες» εξήγησε ο κ. Ταταριώτης.
Σύμφωνα με τον Βολιώτη δικηγόρο υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος κατά την άποψη των νομικών « κόπηκε και ράφτηκε» στα μέτρα του Κουφοντίνα, ο οποίος ζητά την επαναμεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης από το οποίο ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του, στις φυλακές δηλαδή Κορυδαλλου. Ο ίδιος σημείωσε πως στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού υπάρχει τμήμα κράτησης όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, απαντώντας σε εκείνους που ισχυρίζονται πως οι φυλακές Κορυδαλλού είναι μόνο για υπόδικους.

Το εν λόγω ψήφισμα το οποίο υπογράφουν πάνω από 1500 νομικοί επιδόθηκε στον Γεν. γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Αλεξανδρή, ο οποίος , σύμφωνα με τον κ. Ταταριώτη εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό των υπογραφών και δήλωσε πως η υπόθεση έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε και είπε πως η πολιτική ευθύνη είναι πάνω στον Υπουργό και η συζήτηση θα γίνει στον επιτελικό πυρήνα της κυβέρνησης.
Εξηγώντας ομως τους λόγους για τους οποίους τόσοι πολλοί νομικοί στηρίζουν το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Ταταριώτης υπογράμμισε πως «Αν πεθάνει ο Κουφοντίνας θα φτάσουμε να γίνουμε σαν τη γείτονα χώρα την Τουρκία, που πέρυσι πέθαναν από απεργία πείνας τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας για τις πολιτικές απόψεις του Κουφοντίνα, για την εν γένει δράση του, αυτή τη στιγμή δεν εξετάζουμε αυτό το πράγμα. Ο Κουφοντίνας είναι ένας κρατούμενος ισοβίτης, ο οποίος έχει τα δικαιώματα, τα οποία έχουν όλοι οι κρατούμενοι και του τα στερεί αυτή τη στιγμή το κράτος. Το ζήτημα δεν είναι ούτε κομματικό. Σαν νομικοί κι εμείς και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λέμε αυτό. Θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει να μην χαθεί ένας άνθρωπος από την απεργία πείνας», ενώ συμπληρωσε πως και νομικοί προσκείμενοι στον χώρο της ΝΔ έχουν πάρει θέση ακριβώς σαν και το ψήφισμα των 1500.
Ο κ. Ταταριώτης όμως απάντησε και στις κατηγορίες πολλών ότι βοηθούν έναν τρομοκράτη.
« Δεν βοηθάμε κανέναν δολοφόνο, απλά λέμε ότι κάθε κρατούμενος έχει τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος. Δεν έχει σημασία εάν είναι ο Κουφοντίνας ή οποιοσδήποτε Κουφοντίνας. Ο Κουφοντίνας καταδικάστηκε, αφού ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του. Είναι ισοβίτης και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Δεν υπεισερχόμαστε εάν είναι ένοχος, αν έκανε δολοφονίες. Τις έκανε. Δεν μπορούμε όμως να κόβουμε και να ράβουμε ανάλογα με το τι βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση, Υπάρχουν κάποιοι νόμοι που θα πρέπει να τηρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Βολιώτης δικηγόρος και σημείωσε πως το ζήτημα είναι επείγον, καθώς οι γιατροί κάνουν λόγο για πολύ σοβαρή κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, που μετρά μία ή δύο ημέρες ζωής ακόμη.