Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου: «Χρέος μας τα παιδιά να μάθουν ιστορία»

Μαθητική εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το γεγονός ότι οι μαθητές πρέπει να μάθουν ιστορία για να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές για τους Έλληνες του Πόντου και τη γενοκτονία τους 100 χρόνια πριν, επισημάνθηκε στη μαθητική εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην οποία παρουσιάστηκαν ποντιακά τραγούδια από μαθητική χορωδία και χορευτικά από την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας.

Η διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου Κική Δανιηλίδου, τόνισε ότι το σχολείο ανέλαβε την εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τόνισε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού έχουν μικρό βάρος στο σχολικό πρόγραμμα, καταλήγοντας ότι διακαής πόθος και ελπίδα είναι να ενσκήψουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον σ’ αυτά τα ιστορικά γεγονότα, που μας πλήγωσαν βαθύτατα ως χώρα.

Ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντικής Ιστορίας – Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης ανέφερε ότι αποστολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είναι μόνο να δίνει τις γνώσεις στα παιδιά που είναι αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο, αλλά την έδρα Ποντιακών Σπουδών ενδιαφέρει η στενή σχέση με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
«Ασφαλώς με νηφάλιο τρόπο, με μεθοδικότητα, λόγο απλό και όχι απλοϊκό, πρέπει να γνωρίζουμε και να τα περάσουμε αυτά στις επόμενες γενιές. Αντιτουρικό χαρακτήρα είχαν οι ίδιες οι πράξεις. Στόχος μας είναι η γνώση, αλλά και η συνείδηση ότι μόνο όταν κανείς ερευνά το παρελθόν και βλέπει όλα αυτά τα κακώς κείμενα, μπορούν να αποφευχθούν μελλοντικές δυσάρεστες εξελίξεις για την ανθρωπότητα», επισήμανε ο καθηγητής.
Ο κ. Χατζηκυριακίδης ανέφερε ότι στα σχολικά βιβλία είναι πολύ μικρή η αναφορά συνολικά στον Ελληνισμό της Ανατολής και είναι θέμα των αρμοδίων επιτροπών να διορθώσουν αυτό το κενό που υπάρχει, καθώς καλό είναι να υπάρχει αναφορά σε όλα τα κομμάτια του Ελληνισμού.

Η Κυριακή Ιωαννίδου, αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Μαγνησίας και δασκάλα ποντιακών χορών στις μικρές ηλικίες, τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι σημαντική, γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Όπως είπε «θέλουμε να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις για να μαθαίνουν τα παιδιά την ιστορία μας. Γιατί είναι η προίκα και η ταυτότητά μας και εμείς θέλουμε να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων, για να υπάρξει μια αληθινή σχέση φιλίας με την Τουρκία και να είναι συνοδοιπόρος μας και η Ελλάδα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.