Για προεκλογικά παιχνίδια σε βάρος της Περιφέρειας έκανε λόγο ο Κώστας Αγοραστός

Σε σχέση με τη μονάδα παρασκευής srf που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου

Για προεκλογικά πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανθρώπων που προσπαθούν να την εμφανίσουν ως αρμόδια για την αδειοδότηση της μονάδας παρασκευής srf που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, έκανε λόγο για μία… επικοινωνιακή θολούρα που γίνεται σε μία περίοδο που «δεν είναι τυχαία ούτε ως προς το χρόνο ούτε ως προς τα κίνητρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι ρίχνουν «λάσπη», συγχέουν πράγματα και προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια.

«Κάποιοι πάνε να εμπλέξουν την Περιφέρεια, τον Αγοραστό, την Κολυνδρίνη, όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και η στιγμή δεν είναι τυχαία, ξεκάθαρα. Η μόνη ευθύνη που έχουμε είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Υπουργείου τις μονάδες αυτές που πρέπει να γίνουν, γιατί είναι ευρωπαϊκή και εθνική επιταγή», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Όπως είπε, οι μονάδες αυτές πρέπει να είναι απορρυπαντικές, δεν δημιουργούν προβλήματα και είναι σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. «Δεν είπα ποτέ ότι χρηματοδοτήσαμε τη μονάδα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Είπα ότι διασφαλίζω την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δε δέχομαι με τη δημόσια υγεία να παίξει κανείς. Δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την ανακύκλωση; Γιατί το αποκρύπτουμε αυτό; Το θέμα είναι πλέον ότι οι εκλογές είναι κοντά, κάποιοι παίζουν και παίζουν εις βάρος των πολιτών, κρύβοντας την αλήθεια», υπογράμμισε.

Όπως κατήγγειλε «κάποιοι βγήκαν, άρχισαν να παρερμηνεύουν, να ερμηνεύουν όπως θέλουν, γιατί στο μυαλό τους έχουν φωτογραφία το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει για να δημιουργούν προβλήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Πρόσθεσε δε ότι «οι εκλογές είναι κοντά και θα παιχτούν πολλά παιχνίδια. Εμείς, δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν παίζουμε με την υγεία, όπως δεν παίξαμε τόσα χρόνια».

Ο κ. Αγοραστός ρωτήθηκε εάν θα δοθεί τελικά αδειοδότηση στο εργοστάσιο που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο δήμος Βόλου, το οποίο θα παράγει εναλλακτικά καύσιμα (RDF και SRF), από τα σκουπίδια. «Το εργοστάσιο θα καίει RDF; Γιατί δεν ρωτάτε τους υπουργούς κι αυτούς που βγαίνουν και διαδηλώνουν και πρωτοστατούν στο κυβερνόν κόμμα και είναι και στελέχη που πουλάνε τη δημόσια περιουσία και δηλώνουν κατά; Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν το πεπόνι. Εμείς τους είπαμε να μην καίει RDF. Αν δεν καίει, δεν πρόκειται κανείς να θέλει να παράξει RDF. Γιατί δεν έρχεται η κυβέρνηση και όλοι όσοι στρέφουν τα βέλη τους στην Περιφέρεια δεν λένε στο Υπουργείο να σταματήσουν την ΑΓΕΤ απ’ το να καίει RDF. Εμείς πήραμε την απόφαση. Η απόφαση έγινε πράξη; Αν μπορούσαμε, θα την είχαμε κάνει πράξη. Αλλά επειδή θέλουν να στρέψουν αλλού την συζήτηση, επειδή συνομιλούν, ρίχνουν τα βέλη στην Περιφέρεια. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς πήραμε την απόφαση, σταμάτησε; Ποιος έχει την ευθύνη;» διερωτήθηκε.

«Όταν είναι έτοιμες οι υπηρεσίες»
Σχετικά, τέλος, με την αποκάλυψη της αντιπεριφερειάρχη, Δωροθέας Κολυνδρίνη, ότι βρέθηκε ο ρυπαντής που μολύνει την ατμόσφαιρα του Βόλου με τη μυρωδιά πλαστικού, ο κ. Αγοραστός είπε ότι όλα θα αποκαλυφθούν όταν είναι έτοιμες οι υπηρεσίες και δοθεί πόρισμα».
«Και την άλλη φορά βγήκε μπροστά η κ. Κολυνδρίνη και ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα των άλλων που τους επιτρέψαμε να πάρουν δείγματα από την ΑΓΕΤ. Δεν εμφανίστηκαν πουθενά. Εμείς πρέπει να πάμε σύμφωνα με τους νόμους, δε μπορεί να γίνει διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας
Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε ότι ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ταχθεί κατά της καύσης RDFαπό την ΑΓΕΤ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει αλλάξει «γραμμή»: «Οχυρώνονται πίσω από το νόμο ο υπουργός και οι υπόλοιποι (Αποκεντρωμένη) και λένε ότι είναι νόμιμο», ανέφερε.

Ο ίδιο τόνισε ξανά ότι την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων την έχουν οι ΦΟΔΣΑ κάθε νομού και πως αυτοί είναι που καταθέτουν τις τελικές προτάσεις στην Περιφέρεια για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν. Όπως είπε, ήδη, Τρίκαλα και Καρδίτσα έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση, όπως και ο δήμος Βόλου, ενώ στη Λάρισα δεν υπάρχει καν μελέτη. Η Περιφέρεια, χρηματοδοτήθηκε με 44,5 εκατ. ευρώ για να διαθέσει τα χρήματα για τις κατασκευές των αντίστοιχων μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες εντάσσονται στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Η Περιφέρεια, επανέλαβε, δεν έχει καμία ευθύνη γι αυτό όπως και για να δώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που ανήκει στην Αποκεντρωμένη διοίκηση. Ούτε έχει την ευθύνη για το τι είδους διαδικασία θα ακολουθήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διέψευσε ότι θα μπορούν να μεταφέρονται σκουπίδια από τη μία πόλη στην άλλη. «Κάθε ΦΟΔΣΑ και κάθε διαχείριση είναι ξεχωριστή και δε μπορεί να μεταφέρεται από τη μία στην άλλη, γιατί έχει ολόκληρο πλάνο, το οποίο παρακολουθείται κάθε τρίμηνο από την ευρωπαϊκή επιτροπή και αν τηρείται καταλογίζονται τα χρήματα. Δεν είναι απλό. Άκουσα ότι θέλουν να μεταφέρουν σκουπίδια στο Βόλο, στη Λάρισα κλπ, δεν γίνονται εύκολα αυτά τα πράγματα. Κι αν γίνουν, που δεν γίνονται, θα υπάρξει πέναλτι, θα πρέπει πληρώσουν», δήλωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.