Γνώση, ενημέρωση και απαντήσεις δίνει και φέτος η «Ακαδημία Γονέων»

Από προηγούμενη ομιλία στην Ακαδημία
«Η σωστή διατροφή, πρόληψη για ασθένειες στο μέλλον των εφήβων» όπως τονίστηκε στην πρώτη συνάντηση

Γνώση, ενημέρωση και απαραίτητες απαντήσεις για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων αναμένεται να δώσουν και φέτος, όλες οι θεματικές συζητήσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της «Ακαδημίας Γονέων» που πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση για φέτος, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που αφορούσε στη διατροφή, «η σωστή διατροφή, είναι πρόληψη για ασθένειες στο μέλλον των εφήβων».
Πιο συγκεκριμένα στο επίκεντρο βρέθηκε η «Διατροφή και ανάπτυξη στα παιδιά και στους εφήβους» με εισηγήτρια την κα Λίνα Βαρακλιώτη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο.
Η ίδια αναφέρθηκε στις ασθένειες που μπορούν να εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή , όπως είναι η υπέρταση, η οστεοπόρωση, ακόμη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ τόνισε ότι «Μπορούμε να εφοδιάσουμε το σώμα μας με θρεπτικά συστατικά που δρουν αντικαρκινικά και όλα αυτά πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα ηλικιακά».
Η κ. Λίνα Βαρακλιώτη σημείωσε ότι «η διατροφή είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι το ηλικιακό στάδιο, κατά το οποίο γίνεται η πρόληψη για ασθένειες που μπορούν να εμφανιστούν κατά την ενήλικη ζωή».
Τόνισε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια καλή, ισορροπημένη διατροφή με κάλυψη σε θρεπτικά συστατικά».
Η διατροφολόγος – διαιτολόγος τόνισε ότι σε περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν κάτι περίεργο στη διατροφική συμπεριφορά ενός εφήβου, ίσως κάποια πολύ στερητική δίαιτα που πολλές φορές καταφεύγουν οι έφηβοι για να χάσουν βάρος ή κάποια έντονη ανησυχία για το σώμα τους και την εικόνα που έχουν για αυτό ή αντιληφθούν κάποια έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, καλό είναι να συμβουλευτούν έναν ειδικό, που θα τους δώσει τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές.

Η κα Λίνα Βαρακλιώτη, προχώρησε στην παρουσίαση του θέματος, αναλύοντας διεξοδικά όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη σωστή διατροφή των εφήβων, δίνοντας ειδικές οδηγίες για αγόρια και κορίτσια, καθώς επίσης και για τους αθλούμενους εφήβους και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους. Στο τέλος της ομιλίας χορηγήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε όλους τους γονείς.

«Θα εξεταστεί η δυνατότητα
παρακολούθησης και μέσω web»

Κατά την έναρξη της συνάντησης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Αλέξανδρος Καπανιάρης, Περιφερειακός Συντονιστής Εκπαίδευσης του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, που αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, τόνισε τη βαρύτητα που δίνει το ΠΕΚΕΣ στην ενημέρωση των γονέων και επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος και μέσω web, για όσους δεν δύναται να το παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Αντώνης Πλαγεράς, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κ.Ε.Σ.Υ. Λάρισας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, που ευχαρίστησε με τη σειρά του τους παρευρισκόμενους γονείς και τους ζήτησε να προτείνουν και άλλες θεματικές ενότητες που τους ενδιαφέρουν, προκειμένου να προγραμματιστούν επιπλέον ενημερώσεις στο προσεχές διάστημα, πέραν όσον έχουν ανακοινωθεί. Τέλος έδωσε κάποιες διευκρινιστικές οδηγίες για θέματα εγγραφής.
Στην εκδήλωση –ενημέρωση, παραβρέθηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί, ενώ απ΄ το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, ο πρόεδρος Ηλίας Κουτσερής και ο Έφορος Δημήτρης Παπαντωνίου.
Σημειώνεται ότι όλες οι προγραμματισμένες ομιλίες πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση, του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας, της «Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού», της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Οργανισμό “Μαζί για την Εφηβική Υγεία” και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ “Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας” και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SELMA.
Το πρόγραμμα, πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συμμετοχή, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου.
Η «Ακαδημία Γονέων», έχει σαν στόχο την ενημέρωση και στήριξη των γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας σχετικά με την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία. Οι ομιλητές, είναι έγκριτοι επιστήμονες με κύρος και εμπειρία από το χώρο της Υγείας. θα πραγματοποιηθούν 8 μηνιαίες συναντήσεις, κάθε Τετάρτη, ώρα 16.00 – 18.00, στις οποίες θα προσφέρεται και ενημερωτικό υλικό στους γονείς.
Στο τέλος υλοποίησης, όλων των εισηγήσεων, στους συμμετέχοντες θα γίνει η απόδοση βεβαιώσεων συμμετοχής. ΧΩΡΟΣ: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Διεύθυνση: Νότια Πύλη, 38334, Βόλος. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται ηλεκτρονικά στην φόρμα http://meid1.com/139e3d, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η επόμενη συνάντηση

Η (2η) Συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 20/11/2019, ώρα 16.00 – 18.00, με θέμα «Οριοθέτηση παιδιών & εφήβων: Καταπίεση ή ελευθερία; Ανταμοιβή ή τιμωρία;» και εισηγήτρια την κα
Αβαγιανού Πηνελόπη Αλεξια (BSc, MSc, PhD), Διδάκτωρ Εξελικτικής Ψυχολογίας, Ψυχολόγος Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.