ΓΣΕΕ: Να καταβάλλονται μηνιαίες παροχές σε εργαζόμενους για ρεύμα, νερό, διαδίκτυο

Τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας γνωστοποίησε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, για τους «τηλεργαζόμενους»

«Η ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της προς την Κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις για την θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και την αντιμετώπιση με συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο των επιπτώσεων που επιφέρει η τηλεργασία, στην εργασία με στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου επιπέδου προστασίας των εργαζομένων σε σχέση με το ήδη ισχύον θεσμικό πλαίσιο», όπως τονίζει μέσω ανακοίνωσης το ΕΚΒ.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος προτείνει ενίσχυση της προστασίας των «τηλεργαζομένων» και η θωράκισή τους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα ως προς τη χρήση της τηλεργασίας με νέες ρυθμίσεις, υποχρέωση του εργοδότη για σεβασμό των περιόδων ανάπαυσης, άδειας και προσωπικής και οικογενειακής ζωής των τηλεργαζομένων και περίπτωση χρήσης εξοπλισμού του τηλεργαζόμενου καταβολή μηνιαίας παροχής 100 € και παροχή 100 € σε όλους τους τηλεργαζόμενους για τις πρόσθετες δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος, καθαριότητας κλπ.
Στην Πρόταση της ΓΣΕΕ για την τηλεργασία καταγράφεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένες διατάξεις για τη βελτίωσή του στις ενότητες:
– Εισαγωγή τηλεργασίας μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας
– Ορισμός και πεδίο εφαρμογής
– Οικειοθελής χαρακτήρας της τηλεργασίας και υποχρέωση του εργοδότη για ενημέρωση ως προς τους όρους της τηλεργασίας
– Συμφωνία μετάβασης σε τηλεργασία και δικαίωμα ανάκλησης
– Συνθήκες απασχόλησης
– Οργάνωση της εργασίας
– Δικαίωμα στην αποσύνδεση
– Εξοπλισμός και υποχρέωση κάλυψης κόστους τηλεργασίας
– Προστασία δεδομένων
– Ιδιωτική ζωή
– Υγεία και Ασφάλεια
– Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
– Συλλογικά δικαιώματα εργαζομένων

Κεντρικά σημεία της πρότασης της ΓΣΕΕ για τη ρύθμιση της τηλεργασίας είναι:
Α. Η ενημέρωση των σωματείων και των εργαζομένων ως προς τις ρυθμίσεις που ΗΔΗ είναι σε ισχύ, με σκοπό την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Β. Η επικαιροποίηση του ορισμού της τηλεργασίας, ώστε να περιλαμβάνει κάθε σύμβαση ή σχέση εργασίας που παρέχεται με τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας από την οικία του εργαζόμενου ή από μία ή περισσότερες τοποθεσίες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου εργασίας ή μέρος αυτής, σε κανονική βάση, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Γ. Η ενίσχυση της προστασίας των τηλεργαζομένων και η θωράκισή τους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα ως προς τη χρήση της τηλεργασίας με νέες ρυθμίσεις όπως: Αποκλειστική ρύθμιση της τηλεργασίας μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας με συγκεκριμένο ρυθμιστικό περιεχόμενο, ώστε το σχήμα τηλεργασίας να είναι συγκεκριμένο, προβλέψιμο και ελέγξιμο. Στις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις στις οποίες η εργασία δεν παρέχεται στο σύνολό της από απόσταση, ο αριθμός των τηλεργαζόμενων δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης.
2. Αναγνώριση του δικαιώματος του τηλεργαζομένου στην ψηφιακή αποσύνδεση μετά το πέρας του χρόνου εργασίας του και αντίστοιχης υποχρέωσης του εργοδότη για σεβασμό των περιόδων ανάπαυσης, άδειας και προσωπικής και οικογενειακής ζωής των τηλεργαζομένων. Υποχρεωτική αναφορά του δικαιώματος ψηφιακής αποσύνδεσης στη γραπτή συμφωνία τηλεργασίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.