H αύξηση του άγχους και η γονεϊκή αποξένωση στους παράγοντες αύξησης της βίας

Όπως τόνισε σε ομιλία του ο π. Βασίλειος Θερμός, Καθηγητής Ποιμαντικής

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, η δεύτερη ομιλία του τέταρτου κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ομιλητής ήταν ο π. Βασίλειος Θερμός, Καθηγητής Ποιμαντικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, που ανέπτυξε το θέμα «Βία: Ατομικό φαινόμενο ή ψυχοπαθολογία της κοινωνίας;». Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από την Δρα Ιωάννα Γεωργιάδου, Ειδική Παιδαγωγό, συστημική ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια του Κέντρου Θεραπειών και Εκπαίδευσης «Πορεία Υγείας», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/emhPoK9WxL4.

Ο ομιλητής, μετά από μια σύντομη θεολογική εισαγωγή, αναφέρθηκε στους παράγοντες αύξησης της βίας που επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως η αύξηση του άγχους, η καταναλωτική νοοτροπία και η γονεϊκή αποξένωση, αλλά και τους παράγοντες που σχετίζονται με την ατομική ψυχοπαθολογία, όπως οι ψυχώσεις, η αδυναμία αφηρημένης σκέψης και οι διαταραχές προσωπικότητας. Αναφέρθηκε στις έμμεσες και άμεσες μορφές βίας, και στη συνέχεια κατέταξε τις μορφές βίας σε πέντε διακριτές κατηγορίες, τη βία ως λύση προβλημάτων ταυτότητας, τη βία ως χρήση του άλλου, τη βία ως αναπτυξιακή καθήλωση, τη βία ως μηχανισμό κατά της μειονεξίας και εν τέλει τη βία ως ανδροκεντρική στάση. Μέσα από αυτές τις μορφές, ιχνηλάτησε φαινόμενα όπως η αυτοεπιβεβαίωση των προνομιακών ομάδων, οι συγκρούσεις με εθνοτικές αλλά και οπαδικές αφορμές, η ανδρική ανασφάλεια που γεννά η ισχυρή, ενίοτε και απειλητική παρουσία της μητέρας στην ελληνική οικογένεια, ενώ αναφέρθηκε σε φαινόμενα όπως η ομοφοβία και τα διάφορα είδη ρατσισμού. Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με προτάσεις για φροντίδα τόσο των θυμάτων βίας, που συχνά αναπτύσσουν σχέση εξάρτησης με τους κακοποιητές τους, όσο και των θυτών, για τους οποίους ουσιαστικά δεν υπάρχουν διορθωτικές δομές ή υποδομές πρόληψης.

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, με ομιλητή τον π. Σταύρο Κοφινά και θέμα «Η αναπηρία ως πρόκληση για το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας». Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Καθηγήτρια στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.