H Δημόσια ΣΑΕΚ Βόλου και το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δράσεις καινοτομίας

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr), διοργάνωσε εκπαιδευτικές δράσεις για σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων που εφαρμόζουν την ψηφιακή τεχνολογία στη βιωσιμότητα.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο υπολογιστών του ΤΗΜΜΥ. Συμμετείχαν το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας και η Δημόσια ΣΑΕΚ Βόλου που επισκέφτηκαν το ΤΗΜΜΥ σε διαφορετικές μέρες, στις 23 και 24 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Συνολικά 22 μαθητές συμμετείχαν από το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ. Ελένη Αναγνωστοπούλου και κ. Αντιγόνη Κλαρωμένου υπό τον συντονισμό του διευθυντή κ. Αντώνη Πλαγερά.

Από τη Δημόσια ΣΑΕΚ συμμετείχαν 50 σπουδαστές συνοδευόμενοι από τον διευθυντή κ. Άρη Παπαθανασίου και τους καθηγητές κ. Θεμιστοκλή Κωνσταντίνου, κ. Κλεοπάτρα Ξάνθη, κ. Δημήτρη Σακαβάλα, κ. Άννα Ηρωϊδου, και κ. Άννα Σαράφη.

Οι μαθητές και σπουδαστές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια για καινοτομία, με δράσεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο της κάθε ομάδας.

Εφάρμοσαν τη σχεδιαστική σκέψη, μια βαθιά ανθρωποκεντρική μεθοδολογία σύνθεσης λύσεων σε δύσκολες προκλήσεις επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, για να εισάγουν λύσεις που σχετίζονται με τους Στόχους Βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (UnitedNationsSustainabilityGoals).

Μέσα από διαδικασίες διερεύνησης, ιδεασμού, και σύνθεσης οι συμμετέχοντες παρουσίασαν δημιουργικές ιδέες για την αντιμετώπιση προκλήσεων βιωσιμότητας, όπως η διαχείριση των πλαστικών, η χρήση της ηλεκτροκίνησης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ανακύκλωση, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η ευαισθητοποίηση για τη φτώχεια, και άλλων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου eDea (http://edea-project.gr) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ Ελλάδα 2.0 και στοχεύει στο σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου για την προώθηση της καινοτομίας.

Το έργο υλοποιείται από το 2021 έως το 2025 με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και των εταιρειών Design4Futureκαι Butlair.

Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου είναι ο ομ. καθηγητής του ΤΗΜΜΥ κ. Ηλίας Χούστης. Τις δράσεις συντόνισε το μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.