H “Λευκή Σιωπηλή Κραυγή της πόλης του Βόλου”

Η GAIA SOS στον Κραυσίδωνα-Καραμπατζάκη και στην Ημέρα Περιβάλλοντος

«Γαλουχημένη στους κόλπους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, η GAIA SOS είναι μια συνταρακτική διαρκής performance διεθνών προδιαγραφών παραγωγής και κινηματογράφησης και αποτελεί τη Λευκή Σιωπηλή Κραυγή της πόλης του Βόλου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Η παρθενική της εμφάνιση μέσα στην κοίτη του Κραυσίδωνα, σε ένα παραμυθένιο μέρος, βαθιά πληγωμένο από τη χρόνια απαξίωση, όπου περπάτησε σαν ένα σώμα ανάμεσα σε τόνους σκουπιδιών, είχε σκοπό να μας θυμίσει αυτό που έχουμε ξεχάσει να είμαστε, υπεύθυνοι και σεβαστικοί στη Μητέρα Γη (ΓΑΙΑ).
Χρόνια αυτοδιοικητικής κακοδιαχείρισης της πόλης και αδιαφορίας των πολιτών έχουν καταφέρει να μετατρέψουν έναν τοπικό παράδεισο σε κόλαση. Ο χρόνος που χρειάζεται να δημιουργηθεί ο βωξίτης, μέσα σε τρία δευτερόλεπτα πετιέται στο ποτάμι ως αλουμινένιο δοχείο από το οποίο παράχθηκε, σε μια κοινωνία που καταναλώνει περισσότερα από όσα αντέχει να απορροφήσει η φύση. Σπασμένα γυαλιά που δεν θα ανακυκλωθούν ποτέ και πλαστικά μπουκάλια πλαισιώνουν τα επίμονα αγριολούλουδα, που συνεχίζουν να φυτρώνουν σε πείσμα της βαρβαρότητας.
Η εύκολη «λύση» της καύσης παρουσιάζεται σαν «κυκλική οικονομία» και οι εταιρίες εντείνουν την παραγωγή όλο και περισσότερου πλαστικού.
Η GAIA SOS ψιθυρίζει το θρήνο της φύσης για την απώλεια του σεβασμού προς αυτή και το δρώμενο συνεχίστηκε στην πολύπαθη παρόχθια οδό Καραμπατζάκη. Εκεί η Δημοτική Αρχή με το σπάνιο μένος που την χαρακτηρίζει και με γνώμονα πάντα και παντού το κέρδος, δηλητηριάζει και κόβει τα δέντρα μετατρέποντας ένα χώρο ανέμελου περιπάτου, ένα παραποτάμιο δρομάκι που θα αποτελούσε κόσμημα για μια άλλη, πιο Ευρωπαϊκή, πόλη, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
Η GAIA SOS το περπάτησε, κυλώντας επάνω στο σκαμμένο δρόμο, φτάνοντας στο Ηρώο με την εύλογη επιγραφή «Γροθιά που σπας και χτίζεις», αλλοτινό τόπο Εκκλησίας του Δήμου, για να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν άλλο Βόλο, ανθρώπινο, φυσικό, υγιή και πολιτισμένο.
Η GAIA SOS είναι το μη-βίαιο, ακτιβιστικό δρώμενο της πόλης και υπόσχεται να «χτυπά» εκεί που η πόλη έχει ανάγκη αυτοσυνείδησης.

Η δεύτερη εμφάνισή της πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο εκδήλωσης-συγκέντρωσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών και ενάντια στο εργοστάσιο SRF στην Παραλία του Βόλου, στηρίζοντας την πρωτοβουλία σωματείων της πόλης αλλά και ως παράλληλη δράση με άλλα περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες, που πραγματοποίησαν σε συντονισμό δράσεις σε άλλες ελληνικές πόλεις. Το χτεσινό δρώμενο είχε σκοπό ν’ αναδείξει το κακό που υφίσταται η φύση απ’τα δικά μας σκουπίδια.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.