Η «άγνωστη» έρευνα στο Βόλο – Ψάχνουν παιδί που μπορεί να κακοποιήθηκε σεξουαλικά

Υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα που αφορά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου.

Η έρευνα αυτή δεν περιορίζεται στην Αθήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου διέταξε στις 25 Νοεμβρίου 2022 έρευνα για να διερευνηθούν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προερχόμενες από την κατάθεση του 19χρονου που κατήγγειλε τη σεξουαλική του κακοποίηση. Οι πληροφορίες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο ανέφεραν ότι μπορεί και άλλο παιδί (από τη δομή του Βόλου) να έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης.

Στην κατάθεσή του στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής ο 19χρονος φέρεται να ανέφερε ότι «τον Αύγουστο που μας πέρασε, μιλώντας τηλεφωνικά με μια κυρία η οποία είναι στον Βόλο, μου είπε ότι ο … (σ.σ. αναφέρεται το όνομα του υψηλόβαθμου στελέχους) κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιό του με ένα παιδί, ο οποίος είναι τώρα στην Α’ Γυμνασίου. Επειδή τον ξέρω τον… (σ.σ. αναφέρεται το όνομα υψηλόβαθμου στελέχους), είμαι σίγουρος ότι του κάνει τα ίδια».

Με την παραγγελία του Εισαγγελέα Βόλου της 25ης Νοεμβρίου ζητείται από την Ασφάλεια Βόλου ο εντοπισμός και η λήψη καταθέσεων από ανήλικους που μπορεί να έγιναν μάρτυρες ή να έπεσαν θύματα προσβολής της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας. Επίσης, στη δομή του Βόλου ζούσαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παιδιά που αναζητήθηκαν από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων της Αθήνας για να καταθέσουν ως πρόσωπα-«κλειδιά».

Το παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου στη Μαγνησία απασχολεί τις Αρχές εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Στις 16 Ιανουαρίου 2022 έλαβε χώρα διάρρηξη στη δομή του Βόλου, όπου άγνωστοι δράστες παραβιάζοντας παράθυρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κτιρίου, μπήκαν στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και αφαίρεσαν από ντουλάπι ένα χρηματοκιβώτιο (μη πακτωμένο), που περιείχε ποσό από 20.000 έως 30.000 ευρώ σε φακέλους, δύο χρυσούς σταυρούς και αλυσίδες, όπως και δωροεπιταγές καταστημάτων σούπερ μάρκετ αξίας 15.000 ευρώ. Επίσης, απέσπασαν ένα ακόμα πλαστικό χρηματοκιβώτιο, το κλειδί του οποίου βρισκόταν εντός της κλειδαριάς. Στο εσωτερικό του υπήρχαν περίπου 500 ευρώ.

Την ώρα της διάρρηξης στο κτίριο υπήρχαν οκτώ παιδιά, τα οποία ήταν στα δωμάτιά τους, όπως επίσης βρισκόταν στο κτίριο ο υπεύθυνος παιδαγωγός. Κανείς, ωστόσο, δεν αντιλήφθηκε τη διάρρηξη.

Μετά από έρευνα της Ασφάλειας Βόλου ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα για τη διάρρηξη, που ήταν φιλοξενούμενα παιδιά στην Κιβωτό, τα οποία ομολόγησαν την πράξη τους, χωρίς όμως να υποδείξουν τα σημεία απόκρυψης των χρημάτων, των χρυσών σταυρών και των δωροεπιταγών.

Στις 19 Αυγούστου 2022 παιδαγωγός κατήγγειλε στην Ασφάλεια Βόλου τον ξυλοδαρμό ανήλικων παιδιών από υπαλλήλους της δομής στο Διμήνι Βόλου, κατά το χρόνο που αυτός εργαζόταν ως παιδαγωγός-καθηγητής φυσικής αγωγής.

Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι στις 7 Αυγούστου 2022 και ενώ βρισκόταν στην οικία του αναρρώνοντας από κορονοϊό δέχτηκε μήνυμα από συνάδελφό του που εργαζόταν στη δομή, στο οποίο αναφερόταν ότι «τα παιδιά έφαγαν πάλι ξύλο από τον… (σ.σ. αναφέρεται όνομα στελέχους της Κιβωτού – πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου)». Στις 9 Αυγούστου επιστρέφοντας μετά την ανάρρωσή του στη δομή συνομίλησε με τα παιδιά και του ανέφεραν ότι πράγματι στις 3 Αυγούστου 2022 είχαν πέσει θύματα βίαιης συμπεριφοράς από τον… (σ.σ. αναφέρεται το ίδιο όνομα στελέχους της Κιβωτού). Αφορμή, σύμφωνά με τα παιδιά αποτέλεσε το γεγονός ότι ορισμένα εξ αυτών είχαν επικοινωνία με κάποιο άλλο παιδί που φιλοξενούνταν παλιότερα στη δομή και για το οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι έλαβε μέρος στην κλοπή που είχε λάβει στο παρελθόν στο ίδρυμα. Οι πράξεις βίας περιελάμβαναν κυρίως δυνατά χαστούκια στο πρόσωπο, τράβηγμα από τα μαλλιά και κλωτσιές.

Ο παιδαγωγός-γυμναστής ενημέρωσε τη διοίκηση της δομής και εξέφρασε την επιθυμία του το περιστατικό να καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές. Μετά την ενημέρωση που έγινε στο γραφείο της διευθύντριας συντάχτηκε σχετικό έγγραφο προς τον υπεύθυνο του συνόλου των παραρτημάτων της Κιβωτού, το οποίο προσυπογράφηκε από το σύνολο των παιδαγωγών της δομής. Λίγες ώρες αργότερα ο αποδέκτης του εγγράφου κάλεσε τηλεφωνικά τον καταγγέλλοντα, διαβεβαιώνοντάς τον ότι το ζήτημα που έχει ανακύψει θα διευθετηθεί χωρίς την εμπλοκή άλλων Αρχών, πλην όμως ο καταγγέλλων του ανέφερε ότι θα προβεί στην αρχική του καταγγελία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την υποδιευθύντρια της δομής ότι απολύεται, διότι παρακινεί συναδέλφους να καταγγείλουν το περιστατικό στις Αρχές, παρότι του βεβαιώθηκε ότι θα λυνόταν εκ των έσω.

Τελικά μαζί με τον παιδαγωγό-γυμναστή προσήλθε στις Αρχές και ψυχολόγος της δομής, η οποία εργαζόταν εθελοντικά στην Κιβωτό και η οποία ανέφερε ότι κάποια από τα παιδιά την ενημέρωσαν ότι υπάλληλοι της δομής άσκησαν απειλητικές και βίαιες συμπεριφορές σε βάρος τους και κυρίως συγκεκριμένο άτομο με το όνομα… (σ.σ. αναφέρεται το ίδιο όνομα στελέχους για τρίτη φορά).

Οι καταθέσεις της Ασφάλειας Βόλου υποβλήθηκαν στις 23 Αυγούστου 2022 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, η οποία διέταξε προκαταρκτική έρευνα. Ζητήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. να ληφθούν ένορκες καταθέσεις από υπαλλήλους και εφόσον θα προέκυπταν αξιόποινες πράξεις σε βάρος ατόμων, να προέβαιναν σε ανωμοτί εξηγήσεις αυτών. Τελικά η Αστυνομία πήρε 11 ένορκες καταθέσεις υπαλλήλων της δομής. Επίσης, ελήφθησαν δύο καταθέσεις από ανήλικους που στο μεταξύ είχαν μεταφερθεί από το Βόλο σε δομές της Κιβωτού στα Ιωάννινα και στον Κολωνό. Στις ανωμοτί καταθέσεις τους οι ανήλικοι κατήγγειλαν περιστατικά σωματικής βίας σε βάρος τους στην Κιβωτό του Κόσμου.

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου διέταξε νέα συμπληρωματική έρευνα με αυτοψία και φωτογράφιση του «πράσινου κλουβιού» που βρίσκεται στο προαύλιο της δομής στο Βόλο, που σύμφωνα με δημοσιεύματα κλείνονταν εκεί ανήλικοι για «σωφρονισμό». Επίσης, ζητήθηκε να ληφθούν καταθέσεις από πέντε ανήλικα παιδιά διαφόρων ηλικιών, με την προϋπόθεση να διαμένουν αρκετό χρονικό διάστημα στη δομή, ώστε να καταθέσουν σχετικά με το γεγονός αυτό.

Επίσης, με αφορμή δημοσιεύματα, βασιζόμενα σε σχετική κατάθεση στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, 19χρονου πρώην τροφίμου στης δομής του Βόλου, τα οποία αφήνουν υπονοούμενα για περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης από στέλεχος της Κιβωτού, παραγγέλθηκε στην Ασφάλεια Βόλου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου στις 25 Νοεμβρίου, η αναζήτηση και ο εντοπισμός των εμπλεκομένων ατόμων προκειμένου να ληφθούν καταθέσεις από τυχόν ανήλικους που μπορεί να ήταν μάρτυρες προσβολής προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.