Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών αποσύρεται από τις υπηρεσιακές εκλογές

Αντιτίθεται στην ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η «Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών Μαγνησίας» δηλώνει την ισχυρή αντίθεσή της στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, κατά τη διενέργεια των υπηρεσιακών εκλογών, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ΚΥΑ (Φ.350/51/139940/E3 14/10/2020). Συντασσόμενοι με την απόφαση της ΟΛΜΕ αποσύρουμε την υποψηφιότητα μας από τις εκλογές, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Εκτιμούμε ότι με την ηλεκτρονική ψηφοφορία
– δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, ούτε διασφαλίζεται ότι ο ψηφοφόρος που «ταυτοποιείται» είναι αυτός που ψηφίζει,
– υπάρχει δυνατότητα πολλαπλής «διόρθωσης» της ψήφου μέχρι να κλείσει οριστικά το σύστημα και δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε διαρροή στοιχείων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας,
– δεν διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων 180.000 εκπαιδευτικών και μάλιστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει παραλείψει (;;;) να διενεργήσει την «έκθεση αντικτύπου», που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ΑΡΚ εκτιμά ότι το Υπουργείο Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει ως εργαλείο την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να απομονώσει τους εργαζόμενους από τις δια ζώσης συλλογικές διαδικασίες και να αποδυναμώσει τις βασικές λειτουργίες των συνδικαλιστικών οργάνων, όπως τις γενικές συνελεύσεις και τις εκλογικές διαδικασίες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται, εξάλλου, και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και προβλέπει υποχρεωτική ηλεκτρονική «ψηφοφορία» για τη λήψη απόφασης απεργιακής κινητοποίησης με το 50%+1 και ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Κατά συνέπεια, υπάρχει ένα σαφές πολιτικό σχέδιο με ιδεολογικό πυρήνα την αποδόμηση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και δράσης.

«Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβούλιων στο χώρο της εκπαίδευσης επιδιώκεται η υπονόμευση και η απαξίωση του θεσμού του αιρετού. Η στόχευση της κυβέρνησης για όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογικές διαδικασίες οδηγεί στον ευτελισμό του αιρετού εκπροσώπου και στον δραστικό περιορισμό του ρόλου του. Έχει «διαρρεύσει» το σχέδιο νόμου για επιλογή στελεχών από συμβούλια χωρίς τη συμμετοχή αιρετών (όπως επί χούντας). Διόρισε «προσωρινούς» Διευθυντές Εκπαίδευσης χωρίς καμία διαφάνεια, χωρίς κανένα μετρήσιμο στοιχείο και αιτιολόγηση. Ετοιμάζουν νέα αξιολόγηση – χειραγώγηση από ελεγχόμενους», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΑΡΚ οι εκλογές – παρωδία, απ’ ότι φαίνεται, τελικά δεν θα γίνουν. Ακόμη, όμως, κι αν γίνουν, θα είναι άκυρες και όσοι συμμετέχουν θα γελοιοποιηθούν. «Προειδοποιούμε τους συναδέλφους ότι τα χειρότερα έρχονται… και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ένα μήνυμα αντίστασης απ’ όλον τον κλάδο», αναφέρει.
Οι υποψήφιοι: Γαλάνης Ιωάννης, Καλλέργης Νικόλαος, Καραντενίζη Ελένη, Καρνάβας Χρήστος, Κατσούρας Σταύρος, Λιάκος Ιωάννης, Μαλιοκάπη Αικατερίνη, Μπατζούκη Κλεοπάτρα, Παρδαλίδης Θεολόγος, Σαμαράς Νικόλαος, Σαράφη Ασημένια, Τσιρέπας Παντελής, Τσουμπέκου Ευαγγελία, Χατζηαποστολίδου Άρτεμις.

Για το μαθητικό συλλαλητήριο
Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών Μαγνησίας καλεί τo Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας να προκηρύξει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, 11.00 – 14.00, για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο μαθητικό συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα στις 11.30 π.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να διαδηλώσουν για τη ζωή τους και το περιβάλλον της πόλης, που συνεχώς υποβαθμίζεται. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να σταθούν δίπλα στους μαθητές τους.