Ι. Αποστολάκης: Σύντομα ο Δήμος Βόλου πλασιέ καύσιμης ύλης

Λόγω της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που θα παράγει SRF

Σύντομα ο Δήμος Βόλου θα γίνει πλασιέ εναλλακτικών καυσίμων, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Ιάσων Αποστολάκης επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο», με αφορμή τη μονάδα απορριμμάτων που θα παράγει SRF, που θα διατίθεται αρχικά στην ΑΓΕΤ.
Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι έχουμε συνδέσει την συγκεκριμένη επένδυση με δύο πράγματα: Το ένα έχει να κάνει με την ίδια την ανακύκλωση και είναι ότι αυτό το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων δεν δίνει κανένα κίνητρο ανακύκλωση στην πηγή και το δεύτερο ότι ο Δήμο Βόλου θα γίνει πλασιέ καύσιμη ύλης (SRF) αρχικά για την ΑΓΕΤ.

Ο σύμβουλος δήλωσε ότι προ ημερών σχεδόν νύχτα πέρασε τροπολογία σε κάποια βασικά άρθρα του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που ήταν νόμος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016, το 2019-2020 ο κ. Χατζηδάκης το αναθεώρησε και τώρα αναθεωρείται ξανά. «Το κλου τη νέα αναθεώρησης του ΕΣΔΑ είναι ότι μπαίνει ξεκάθαρα το ότι μπορούν να αναπτυχθούν μονάδες καύσης σύμμικτων αποβλήτων με ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.
Όπως είπε, ο οποιοσδήποτε επενδυτής μπορεί να έχει τα κατάλληλα έγγραφα, μπορεί να πει θέλω να κάνω κι εγώ μια μονάδα καύσης σκουπιδιών και έφερε ως παραδείγματα την ΑΓΕΤ, τη Χαλυβουργία και άλλες βιομηχανίες της περιοχής μας και στην περιοχή μα να λειτουργούν 10 αποτεφρωτήρες σκουπιδιών!

Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να εμπιστευτεί την ΑΓΕΤ, που πρόσφατα παραδέχτηκε και καταδικάστηκε για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και τόνισε ότι είναι ένα τα deal που φέρνει ο Δήμος Βόλου, με την υφυπουργό παιδείας κα Μακρή, που κόβει κορδέλες στις εκδηλώσεις της τσιμεντοβιομηχανίας.

Ενημέρωση για την επένδυση LNG
Όπως αποφασίστηκε στη συγκέντρωση της Κυριακής στο Πανεπιστήμιο, σχετικά με την επένδυση LNG που σχεδιάζεται να γίνει στον Παγασητικό, ένα οικολογικό κίνημα θα προσπαθήσει να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τα συμφέροντα που παίζονται με την επένδυση, το «προξενιό» της οποίας έκανε ο δήμαρχος Βόλου, που έφερε την εταιρία στο Δημαρχείο πριν έναν χρόνο.

Ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν αρκετά μεγάλη, ενώ και η δημοτική κίνηση θα κάνει προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί όταν ενημερωθεί ο κόσμος τι πρόκειται να γίνει, μπορεί να υπάρξει ανατροπή της σχεδιαζόμενης επένδυσης. Όπως ανέφερε, στη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν και Πανεπιστημιακοί, έγινε ξεκάθαρο ότι, πέρα από τον κίνδυνο ατυχήματος, όπως έχουν καταγραφεί παγκοσμίως κατά τη μεταφορά και εκφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο μεγάλος κίνδυνος αφορά τον Παγασητικό, από την ίδια την επένδυση, ακόμη και αν δεν έχει γίνει ατύχημα.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, θα είναι τόσο μεγάλη η όχληση του Παγασητικού από το χλώριο που θα μπαίνει στις εγκαταστάσεις και θα διαφεύγει στη θάλασσα, που σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το οικοσύστημα του Παγασητικού.
«Στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια να εκμαιεύσουμε από τον δήμαρχο μια απάντηση αν ακόμη στηρίζει αυτή την επένδυση, η οποία θα είναι μοιραία για τον Παγασητικό αν προχωρήσει», τόνισε ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας.

Ο απολογισμός
Σε σχέση με τον απολογισμό της Δημοτική Αρχής που θα γίνει σήμερα το απόγευμα, ο δημοτικό σύμβουλος τόνισε ότι η παράταξή του δεν θα παραστεί, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι η Δημοτική Αρχή μετατρέπει του απολογισμούς σε σόου με δικό του επιλεγμένο κοινό.
Όπως είπε ο Καλλικράτη προέβλεπε ότι μπορεί να γίνει μια φορά τον χρόνο μια ειδική συνεδρίαση απολογισμού, αλλά πουθενά δε λέει ότι η συνεδρίαση αυτή πρέπει να γίνει σε έναν χώρο που ενδείκνυται για σόου.
«Ο φυσικός χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η αίθουσα συνεδριάσεων, που πρέπει να είναι ανοιχτή για το κοινό, που η αντιπολίτευση θα έχει χρόνο να αποδομήσει τη Δημοτική Αρχή και αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε έναν χώρο όπως το ¨Αχίλλειον¨», τόνισε.
Ο σύμβουλο εκτίμησε ότι ο δήμαρχος θα αναφερθεί στον Βόλο του 2030, γιατί δεν θέλει να αναφερθεί πως είναι ο Βόλος του 2022, με τη συγκεκριμένη ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα και τα έργα που έχει εξαγγείλει και δεν ολοκλήρωσε μετά από 9 χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.