Η Αριστερά στον Βόλο και τη Μαγνησία έχει βαθιές ρίζες (φωτογραφίες)

Εκδήλωση για τις διαδρομές της Αριστεράς στον Βόλο κατά τον 20ο αιώνα

Πολύ μικρό αποδείχθηκε το αμφιθέατρο Σαράτση του κτηρίου Παπαστράτος του ΠΘ για να χωρέσει τους δεκάδες Βολιώτες και τις Βολιώτισσες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με θέμα “Οι διαδρομές της Αριστεράς στον Βόλο κατά τον 20ο αιώνα”, που διοργανώθηκε από τους Φίλους των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο νομικός και συγγραφέας κ. Πάνος Σκοτινιώτης και ανέλυσε το θέμα «Αριστερά και Μαγνησία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, 1950-1967». Ο ίδιος τόνισε πως εν γένει το θέμα της μελέτης της πορείας της Αριστεράς είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα, αλλά πολύ ενδιαφέρον ταυτόχρονα και αναφέρθηκε με αφορμή και το βιβλίο που συνέγραψε στην Αριστερά , που κλήθηκε να περάσει από τις Συμπληγάδες της μετεμφυλιακής περιόδου.

“Ίσως είναι ένα μοναδικό διεθνώς επίτευγμα ότι μπόρεσε η Αριστερά τόσο γρήγορα να ανασυνταχθεί αποδεικνύοντας ότι έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και γενικότερα στον νομό Μαγνησίας όπου πάντοτε οι εκλογικές θέσεις ήταν πολύ καλύτερες από τις εθνικές και αυτό οφείλεται και στη δύναμη που προπολεμικά είχε το ΚΚΕ, στο καθολικό εύρος της Εθνικής Αντίστασης αλλά και στην κοινωνική σύνθεσή του που ενδυνάμωνε τα ρεύματα της Αριστεράς”, συμπλήρωσε. Επεσήμανε δε ότι τα Αρχεία Σύγχρονης Ιστορίας έχουν εξελιχθεί σε ένα πολυδύναμη ερευνητικό κέντρο με πολύτιμη προσφορά, κι ο ανεκτίμητος πλούτος που κρύβεται, αξίζει να στηριχθεί απ’ όλους.

Ωστόσο μίλησε και για τις σύγχρονες Συμπληγάδες της Αριστεράς υπογραμμίζοντας ότι “υπάρχει πάντοτε ένας συμπαγής πυρήνας της Αριστεράς που αντέχει και πιστεύω ότι μέσα από τις τωρινές Συμπληγάδες θα βρει τον τρόπο να διαμορφώσει ένα δυναμικό πολιτικό ρεύμα”.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γραμματέας των ΑΣΚΙ, κ. Πολυμέρης Βόγλης μίλησε για τις ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και στον Βόλο και πως η ιστορία της αποτυπώνεται στα Αρχεία Σύγχρονης Ιστορίας. “Μας ενδιαφέρει να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία για τη δράση της Αριστεράς είτε πριν τον πόλεμο είτε μετά, στην Αντίσταση στα Αρχεία Σύγχρονης Ιστορίας. Το αποτύπωμα της Αριστεράς στον Βόλο είναι πολύ σημαντικό από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αποτυπώθηκε έντονα στο εργατικό κίνημα, αλλά και συνολικά στην πολιτική δράση της Αριστεράς καθότι ο Βόλος αποτελούσε ένα από τα προπύργια της Αριστεράς για πολλές δεκαετίες”, σημείωσε ο κ. Βόγλης.

Υπογράμμισε δε τη σπουδαιότητα της γνώσης της ιστορίας αν και όπως παρατήρησε όλο και λιγότερο ενδιαφέρεται ο κόσμος για το παρελθόν και δη για το σχετικά πρόσφατο παρελθόν.

“Έχει μεγάλη σημασία να δούμε την ιστορία, όχι σαν κάτι που αφορά μόνο ιστορικούς, αρχεία και βιβλιοθήκες αλλά τους ίδιους τους πολίτες για να μάθουν καλύτερα στην ιστορία του τόπου τους”, κατέληξε ο ίδιος.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.