«Η δημοτική αρχή θέλει εκδήλωση ραμμένη στα μέτρα της για τη ρύπανση και την καύση σκουπιδιών»

Τονίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής

Την απάντηση του ασκούντα χρέη δημάρχου Θάνου Θεοδώρου σε ερώτηση που κατέθεσε για τη συζήτηση για το θέμα της καύσης σκουπιδιών, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, σχολιάζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής.
Ο δημοτικός σύμβουλος υπενθυμίζει ότι η Δημοτική Αρχή έχει εγκρίνει προμελέτη για την κατασκευή εργοστασίου μετατροπής των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων σε δευτερογενή καύσιμα τύπου SRF κατάλληλα για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία.

«Με βάση την απάντηση του κ. Θεοδώρου, και με δεδομένο ότι η δημοτική πλειοψηφία έχει ήδη εκφραστεί υπέρ της καύσης σκουπιδιών (για αυτό πήρε απόφαση κατασκευής εργοστασίου SRF) αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι εισηγητές θα είναι υπέρμαχοι της καύσης», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος.

Ο Νίκος Κανελλής διερωτάται αν υπάρχουν καταξιωμένοι επιστήμονες που έχουν ταχθεί τεκμηριωμένα εναντίον της καύσης σκουπιδιών, όπως ο καθηγητής και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτος και ο επιστημονικός συνεργάτη του ΕΜΠ Μιχάλης Χριστόλης. Επιπλέον, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών φέρνει στο Βόλο τον Αμερικάνο καθηγητή πανεπιστημίου Paul Connett ο οποίος θα μιλήσει για την παραγωγή διοξινών από την καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία έχοντας μελετήσει το θέμα σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει.

«Ας μην προσπαθεί η δημοτική αρχή να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της. Στην πραγματικότητα δεν θέλει να ακουστούν ισάξια οι δυο απόψεις. Θέλει μια εκδήλωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν την καύση σκουπιδιών», εκτιμά ο δημοτικός σύμβουλος.

Ο ίδιος αναφέρει ότι κάτω από την πίεση του κόσμου και των αντιδράσεων της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών τον Νοέμβριο ο κ. Θεοδώρου στριμώχτηκε και προσπάθησε να κάνει μια ντρίπλα λέγοντας ότι ΘΑ γίνει μια «δημόσια συζήτηση» για το θέμα της καύσης. «Αυτό που είχε στο μυαλό της η τρόικα Μπέου, Μουλά, Θεοδώρου ήταν να κερδίσει χρόνο, ώστε να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, να χαρεί ο κόσμος με τα φωτάκια και την Παπαρίζου, να στραφεί η προσοχή αλλού και το θέμα να ξεχαστεί…», τονίζει ο Ν. Κανελλής.

Ο ίδιος καταλήγει ότι το θέμα δεν ξεχάστηκε, και η δημοτική αρχή είναι ακόμη στριμωγμένη. Για αυτό πάει να στήσει μια δημόσια εκδήλωση όπου θα παρουσιάσει την καύση σκουπιδιών ως ακίνδυνη και την εναντίωση στην καύση σκουπιδιών ως μια άποψη αστήριχτη, οπισθοδρομική και άλλα τέτοια.
«Με τέτοια κόλπα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους πολίτες! Η καύση σκουπιδιών αποτελεί θανατηφόρο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και τα επιχειρήματα εναντίον της καύσης είναι τόσο ισχυρά που κανείς δεν πρόκειται να μπερδευτεί», επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.