«Το γήρας δεν είναι νόσος, είναι μια φυσιολογική κατάσταση κατά την όποια παρατηρείται έκπτωση στην φυσική ,πνευματική και ψυχολογική λειτουργιά του ανθρώπου», αναφέρεται μέσω ανακοίνωσης του ΚΗΦΗ της Νέας Αγχιάλου, δομές που στόχο έχουν την υιοθέτηση μιας θετικής στάσης απέναντι στα γηρατειά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Τα ΚΗΦΗ, τα κέντρα ημερησίας φροντίδας ηλικιωμένων, τα όποια ανήκουν στην ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου είναι συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» .
Συγκεκριμένα, μέσω ανακοίνωσης αναφέρεται ότι το ΚΗΦΗ Ν.Αγχιάλου προσφέρει τις υπηρεσίες του πάνω από 17 χρόνια στην τρίτη ηλικία. Λειτούργει καθημερινά, φιλοξενώντας ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα. Παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας από τους κοινωνικούς φροντιστές, τη νοσηλεύτρια και τον φυσικοθεραπευτή, που αποτελούν το προσωπικό της δομής. Συγκεκριμένα υπάρχει επίβλεψη και παρακολούθηση με μετρήσεις σακχάρου και πίεσης.
Παράλληλα πραγματοποιούνται ομάδες δημιουργικής απασχόλησης (χειροτεχνίες, ζωγραφική, διάφορες κατασκευές). Μ αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η αδρανοποίηση , δραστηριοποιώντας τους σε ένα περιβάλλον συνεργασίας προσωπικού και ωφελούμενων, που μπορούν να απολαμβάνουν την ικανοποίηση των επιτευγμάτων τους.
Οι ασκήσεις μνήμης που επιτελούνται ,έχουν σκοπό την νοητική ενδυνάμωση καθώς η άνοια είναι σύνδρομο των υπερηλίκων και όχι μόνο. Διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα στο χώρο του κέντρου (χώρος, χορωδία )που ενθαρρύνονται να συμμετέχουν οι ωφελούμενοι για να ψυχαγωγηθούν και να κοινωνικοποιηθούν προκαλώντας τους ευχαρίστα ερεθίσματα, νιώθουν το περιβάλλον οικείο και φιλικό και αισθάνονται ασφάλεια. Συνεπώς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων αλλά διατηρείται και η εργασιακή και κοινωνική ζωή των ατόμων που ασχολούνται και φροντίζουν.































