Η μεγάλη πλειοψηφία από «συγγενείς και επίκτητες καρδιοπάθειες» αποκλείονται απ΄την παρούσα φάση εμβολιασμού ευπαθών ομάδων!

Όπως κατήγγειλε στο Ράδιο Ένα, ο πρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες»

Για τους περιορισμούς που τίθενται σε χρόνια πάσχοντες όσον αφορά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία του εμβολιασμού μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Κωνσταντίνος Χόρτης, τονίζοντας ότι δυστυχώς, μπαίνουν πολλοί περιορισμοί.

Χαρακτηριστικά περιέγραψε ότι είναι τέτοια η διατύπωση των όρων που τίθενται, με τη μεγάλη πλειοψηφία από συγγενείς και επίκτητες καρδιοπάθειες να αποκλείονται από την παρούσα φάση εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων. Πχ αν έχει πάθει κάποιος οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, δεν μπορεί να εμβολιαστεί αν έχει περάσει έστω και μία ημέρα παραπάνω από τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της πάθησης.                                       «Έχει γίνει μεν ό,τι μπορούσε να γίνει μέσα σε τρεις μήνες ιατρικά, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι μία χρόνια κατάσταση και δεν λύνεται αυτό μετά από ένα τρίμηνο, με τους ασθενείς να είναι ευάλωτοι για πολλά χρόνια. Εδώ έχουμε έναν όρο ώστε η μεγάλη πλειοψηφία των πασχόντων ν’ αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει πραγματική βάση» τόνισε ο κ. Χόρτης.

«Ακόμη πιο ακραίοι όροι»

Ακόμη πιο ακραίοι είναι οι όροι σε ό,τι αφορά τις συγγενείς καρδιοπάθειες, όπου προβλέπεται ότι το κλάσμα εξώθησης (δηλαδή η δύναμη με την οποία η καρδιά κινεί το αίμα) πρέπει να είναι κάτω 40%,. Ένα τόσο μικρό ποσοστό όμως αφορά και ένα ελάχιστο ποσοστό καρδιοπαθών, αφού πολλοί αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο αλλά δεν έχουν ένα τόσο μικρό κλάσμα εξώθησης, με αποτέλεσμα ν’ αποκλείεται το 80-85% των ασθενών.

Όσοι αποκλείονται θα πρέπει από εκεί και πέρα να περιμένουν τη δεύτερη φάση εμβολιασμών για τους λιγότερο βαριά πάσχοντες, ή τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. «Απάντηση ακόμη στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό ακόμη δεν έχουμε πάρει» σημειώνει επίσης ο κ. Χόρτης.

«Ξέρουμε ότι τα εμβόλια δεν φτάνουν για όλους κι εμείς οι ίδιοι θέτουμε κάποιους όρους διάφανους και αντικειμενικούς και επικεντρώνονται στα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν εμβολιασμού. Ο τρόπος και η διαδικασία των φορέων είναι οριζόντιος, αντιεπιστημονικός και άδικος» αναφέρει τελικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Ανερμάτιστη, κραυγαλέα άδικη

και δυνητικά επικίνδυνη ρύθμιση»

Όπως τονίζεται απ΄τον Σύνδεσμο, «πρόκειται για παντελώς αντιεπιστημονική, ανερμάτιστη, κραυγαλέα άδικη και δυνητικά επικίνδυνη ρύθμιση. Απορούμε πραγματικά με το συντάκτη του κειμένου. Υφίσταται Επιτροπή αντίστοιχη στο ΚΕΣΥ. Ερωτήθηκε και εάν όχι γιατί; Εάν ναι, ποιος υπογράφει τη σχετική εισήγηση και με ποια επιστημονική τεκμηρίωση; Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Γνωρίζουμε ότι η χώρα δεν κυβερνάται ούτε από υπερανθρώπους ούτε από ανεύθυνους. Πρόκειται ωστόσο για σοβαρό ολίσθημα το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί πάραυτα. Όταν ο χώρος μας βρίσκεται στην κορυφή της επικινδυνότητας, ασχέτως υποκατηγορίας, όπως γνωρίζουν οι πάντες, δεν επιτρέπονται «εκπτώσεις» ή σκοπιμότητες πέραν της προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Στην επιστολή

Στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τονίζεται, ότι «με σκοπό να είμαστε πρακτικοί και όχι μαξιμαλιστές, ζητούμε επειγόντως:

Α. Να περιληφθούν στην α’ φάση εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων όλες οι κατηγορίες συγγενών και επίκτητων καρδιοπαθειών, μυοκαρδιοπαθειών κτλ. Με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ τουλάχιστον 50%, το οποίο έχει προσωρινή ή μόνιμη ισχύ.

Β. Εάν η πιστοποίηση της αναπηρίας έχει λήξει ή εκκρεμεί η σχετική απόφαση, ή απλά εάν δεν υφίσταται για τον οιονδήποτε λόγο, βεβαίωση δημοσίου νοσοκομείου ή ιδιώτη ιατρού, ενυπόγραφη και με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, κατά τη διαδικασία η οποία ακολουθείται για την πιστοποίηση της πάθησης από τα ΚΕΠΑ, για την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού του ασθενούς.

Γ. Συμπερίληψη των εχόντων ποσοστό αναπηρίας καρδιοπαθών κάθε ηλικίας και υποομάδας, ο οποίος δεν πληροί τις καταγραφόμενες ανωτέρω προϋποθέσεις, στην αμέσως επόμενη εμβολιαστική φάση. Γνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες, γνωρίζουμε ωστόσο ότι είναι το δέον γενέσθαι ακόμη και εάν χρειαστεί να παραταθεί η τρέχουσα φάση των εμβολιασμών εις βάρος λιγότερο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΣ ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η καθυστερημένη αντίδρασή μας οφείλεται στην ασάφεια της αρχικής διατύπωσης, στη σύγχυση των σχετικών υπηρεσιών και σε αυτήν προβαίνουμε κατόπιν της επιβεβαίωσης τελικά των αρχικών μας φόβων διά της αρνήσεως των εμβολιασμού της μέγιστης πλειοψηφίας των συμπασχόντων μας.  Πιστεύοντας ακράδαντα ότι πράττουμε το καθήκον μας ως θεσμικός φορέας, ακόμη και όταν γινόμαστε εξ αντικειμένου και αναποδράστως δυσάρεστοι, αλλά πιστεύοντας και στη δική σας ενσυναίσθηση και ευαισθησία, σας καλούμε να

 

αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να επιβεβαιώσετε την αποφασιστικότητα και το κύρος σας και να προστατεύσετε την υγεία και τις ζωές μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.