Η Μητρόπολη Δημητριάδος ίδρυσε Ενεργειακή Κοινότητα στον Βόλο

Παρουσιάστηκε σε οικολογική ημερίδα

Ενεργειακή Κοινότητα ίδρυσε στον Βόλο η Μητρόπολη Δημητριάδος στις 18 Φεβρουαρίου, με την είδηση αυτή να γίνεται γνωστή μέσα από την ανακοίνωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και την οικολογική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Με αφορμή την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε,  στιγμή της επίσημης ίδρυσης (18 Φεβρουαρίου) της Ενεργειακής Κοινότητας της Ιεράς Μητροπόλεως με την επωνυμία «Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας της Περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού», διοργανώθηκε ειδική ημερίδα για τους κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολης αλλά και για λαϊκούς, με βασικό σκοπό να ενημερωθούν για την ίδρυση της Κοινότητας.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι από το 2021, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού επιχειρεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις της στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Για τον σκοπό αυτό έχει μέχρι στιγμής διοργανώσει δια ζώσης και διαδικτυακά, διεθνή συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκδόσεις και άλλες δράσεις. Παράλληλα με την καθιέρωση του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας της Νέας Ιωνίας Βόλου ως πράσινης ενορίας, τους τελευταίους μήνες έλαβαν χώρα συντονισμένες ενέργειες για την ίδρυση της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας με θρησκευτική βάση, στα όρια της τοπικής επισκοπής στην περιοχή του Βόλου και με την προοπτική συμμετοχής σε βάθος χρόνου όλων των ενοριών και ιερών μονών της Μητρόπολης.

 

Την ημερίδα, την οποία συντόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξήρε τη σημασία των «πράσινων» πρωτοβουλιών της Ακαδημίας Βόλου και τη σημασία της ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας με σκοπό τη σταδιακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Ο Δρ. Γιώργος Παπαβασιλείου, κλιματικός επιστήμων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Αστεροσκοπείου Αθηνών σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία παρουσίασε με κατανοητό τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, κάνοντας μάλιστα εκτενή αναφορά στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία λόγω του τυφώνα Ντάνιελ.

Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Δημήτριος Κόλλιας, σύμβουλος ενέργειας του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε μέσω του διαδικτύου και παρουσίασε μεταξύ άλλων την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, ενώ εστίασε στον ρόλο και τις δυνατότητες που καλείται να διαδραματίσει η Ενεργειακή Κοινότητα στην κατεύθυνση αυτή.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε σημαντικός αριθμός κληρικών και μοναχών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού αλλά και λαϊκών, ενώ δόθηκε επαρκής χρόνος σε ερωτήσεις σε επιμέρους πρακτικά θέματα.

Το βίντεο της ημερίδας είναι διαθέσιμο στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.