Η όμορφη γειτονιά της Νέας Ιωνίας με τις μικρές καμαρούλες και τους φιλόξενους ανθρώπους (φωτογραφίες)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Μια όμορφη ,γραφική, γεμάτη ιστορικό χρώμα γωνιά γειτονιά , με ανθρώπους φιλόξενους, ευγενικούς, Μικρασιάτες, μεροκαματιάρηδες, που εργάζονται από το πρωί έως το βράδυ, είναι τα Τζαμαλιώτικα. Όπως εξιστορεί ο γιατρός, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Μιχάλης Μεικόπουλος «Βρίσκεται στο κέντρο της αγαπημένης μας πόλης της Νέας Ιωνίας, κοντά στην Ευαγγελίστρια και στο γήπεδο της Νίκης Βόλου. Ονομάζεται έτσι γιατί στα προσφυγικά σπίτια με τις μικρές καμαρούλες μια σταλιά ,ήρθαν το 1922 πρόσφυγες από τη πατρίδα τη Μικρά Ασία στο Βόλο που έμειναν προσωρινά στις αποθήκες καπνού του Τούρκου έμπορα Τζαμάλ που βρίσκονταν στη περιοχή κοντά στη Πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Όμορφη γειτονιά με αγάπη ο ένας για τον άλλο ,καθαριότητα και αλληλεγγύη .Στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στη νέα πατρίδα, υπήρχε έντονη ζωή ,υπήρχαν και μπακάλικα ταβερνάκια όπως του Λεφάκη ,Τσίρου ,Λαδόπουλου κα και μετά τη δουλειά πήγαιναν οι εργάτες για παρέα και ξεκούραση. Παρόλο ότι σήμερα έχουν γκρεμιστεί πολλά προσφυγικά, παραμένει μια ζωντανή όμορφη γειτονιά.
Όλα αυτά τα χρόνια οι πρωτοβουλίες των κατοίκων συντηρούν τη περιοχή, η δημοτική αρχή μια δεκαετία απούσα ,ούτε ένα παγκάκι δεν έχει τοποθετήσει , καμία παρέμβαση εξωραϊσμού .Ευτυχώς το πλακόστρωτο στις πλατειούλες και τα στενάκια και η υπογειοποίηση του φωτισμού, έγιναν από τους δημάρχους που από καλούνται από τον τωρινό δήμαρχο , κοπρίτες και πολιτικοί απατεώνες. Θα πρέπει η δημοτική αρχή να σχεδιάσει την ανάπλαση της περιοχής με τους κατοίκους συμμέτοχους γιατί στη περιοχή αυτή χτυπά η καρδιά της προσφυγικής πόλης.
ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ».

Δείτε εικόνες

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.