Η παραγωγή κρασιού με γνώμονα την ποιότητα και τη νέα τεχνογνωσία

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο σχετικό διεθνές συνέδριο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Τα ποιοτικά κρασιά στην Ευρώπη-Η ιταλική εμπειρία» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Forum” από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Επίτιμο Υποπροξενείο της Ιταλίας στο Βόλο και το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Βόλου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Camerino Ιταλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η συμμετοχή των οινοποιών από ολόκληρη την Θεσσαλία, αλλά και των φοιτητών (στην πλειοψηφία τους των Σχολών Γεωπονίας και Χημείας) κατέδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις αλλαγές που τελούνται στο χώρο αναφορικά στην νομοθεσία που διέπει τον κλάδο της οινοποιίας, στο marketing των εξαγωγών, αλλά και στον οινοτουρισμό.

Οι έγκριτοι καθηγητές που αποτελούσαν και τους κύριους ομιλητές του Συνεδρίου ανέλυσαν διεξοδικά τα οργανοληπτικά στοιχεία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ανέλυσαν και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στον τομέα της προώθησης και προβολής του κρασιού.
Κατά την σημερινή συνεδρία ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Πετρωτός μίλησε διεξοδικά για την χρήση φυσικών αντιοξειδωτικών για την υποκατάσταση των θειωδών στο κρασί, χρήση που θα εγγυηθεί και την ποιότητα του κρασιού, ενώ στην εισήγησή του ο οινολόγος κ. Χρήστος Ζαφειράκης μίλησε για τον Λημνιώνα στην Θεσσαλία.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Camerino της Ιταλίας, ως Διευθυντής του master “Wine export managment” ανέλυσε τους κανονισμούς του κρασιού, ενώ για την δυναμική ενασχόληση της αμπελοκομίας, μίλησε ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Λάμπρος.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης σημείωσε ότι παρότι ιστορικά η χώρα μας αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο κράτος στην παραγωγή αποστάγματος σταφυλιών, και παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα γεωμορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών, δυστυχώς στην διεθνή αγορά δεν κατέχει την θέση που της αναλογεί και της αρμόζει.
Αποτελεί μονόδρομο λοιπόν, η εντατικοποίηση των προσπαθειών σε στοιχεία που θα ενισχύσουν την θέση του ελληνικού κρασιού, όπως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, αλλά και το marketing, που θα ανοίξουν τις πόρτες για την είσοδο σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο ώστε να μπορέσει το κρασί να γίνει ανταγωνιστικό θα παίξει και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αναμένεται να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της σημερινής κυβέρνησης».
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με γευσιγνωσία από κρασιά ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Στο τέλος του Συνεδρίου δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενώ θα υπάρξει η ενημέρωση για τη δυνατότητα παρακολούθησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Camerino σπουδές στο master “Wine export management”.

Στο τριήμερο της διαμονής τους οι διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστήμιο του Camerino ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στα οινοποιεία της Ραψάνης στην Λάρισα και στο Μουσείο Οίνου της περιοχής, αλλά και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα».

Η διαμονή των καθηγητών ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε οινοποιία –πρότυπα της Αργαλαστής Πηλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.