Ιάσονας Αποστολάκης: Η ψηφιακή πόλη, εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα

Πολλά μπορούν να αλλάξουν στην ψηφιακή και ευφυή πόλη, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου

Μπορούν να αλλάξουν πολλά στην ψηφιακή εποχή, που πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα του δήμου και μετά από ενημέρωση των πολιτών, που πρέπει να καταλάβουν ότι είναι προς όφελός τους, αλλά και με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου, να περάσουμε στην έξυπνη και ευφυή πόλη, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσονας Αποστολάκης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος, είπε ότι είναι εύκολο να μιλάμε για την ψηφιακή εποχή, αλλά είναι δύσκολο να το καθορίσουμε και να το εφαρμόσουμε. Πολλές φορές μιλάμε για άλλα μοντέλα και λειτουργίες πόλεων, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να σπάσουμε «αυγά», είμαστε πολλές φορές εγκλωβισμένοι στο παλιό μοντέλο, τόνισε.
Ως παράδειγμα, ο υποψήφιος δήμαρχος, είπε ότι δεν παίρνει θέση να φύγει το στρατόπεδο των Πεζοναυτών κακήν κακώς από την πόλη, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για έξυπνη πόλη και στην πράξη να φοβόμαστε την επέκταση του Πανεπιστημίου ή να τρέμουμε ότι θα διαλυθεί το παραγωγικό μας μοντέλο, που βασίζεται σε μια Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Οι ευφυείς πόλεις

Ο Ι. Αποστολάκης είπε ότι στην Ευρώπη εφαρμόζονται τέτοιες πολιτικές και στην Ελλάδα βλέπουμε δειλά – δειλά να πηγαίνουμε σε λογικές έξυπνων πόλεων, τη στιγμή που μπορούμε να μιλάμε και για πιο επιτυχημένα μοντέλα, για το πως χρησιμοποιούν την τεχνολογία οι ευφυείς πόλεις, συλλέγοντας δεδομένα για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών.
Όπως είπε, με τον όρο ευφυείς πόλεις, γίνεται σύνδεση και επέκταση κοινόχρηστων δικτύων και υπηρεσιών, μεταφορών, ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας και φωτισμού, αστικών και περιαστικών υποδομών, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση σύγχρονων αστικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, ζητούμενο είναι πως χρησιμοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία για να δούμε τι γίνεται με τους αυξημένους ρύπους, τη συσσώρευση των αποβλήτων, πώς να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια και για παράδειγμα πως μπορεί με ψηφιακές εφαρμογές, να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της στάθμευσης, να προλαμβάνουμε τη φθορά του οδικού δικτύου και πολλά άλλα πράγματα.
Ο υποψήφιος δήμαρχος, είπε ότι χαρακτηριστικές παροχές του υλοποιούνται από ευφυείς πόλεις είναι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως συμβαίνει στα Τρίκαλα, όπου με τη χρήση εφαρμογών οι πολίτες να βλέπουν μέσω GPS σε πόση ώρα θα έρθει το λεωφορείο ή πότε θα περάσει το απορριμματοφόρο.

«Σύγχρονο Ληξιαρχείο»

Ο ίδιος είπε, ότι δεν μπορεί να φανταστεί τα επόμενα χρόνια να μην υπάρχει ένα σύγχρονο Ληξιαρχείο που με το χτύπημα ενός κουμπιού να μπορεί κάποιος να πάρει το έγγραφό του σε μισή εργάσιμη μέρα και να πρέπει να στήνεται στο ΚΕΠ, χάνοντας τον χρόνο του.
Ο Ι. Αποστολάκης είπε ότι όλα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και τι στοχοθεσία βάζεις στη Διοίκηση ενός Δήμου και πρόσθεσε ότι το πέρασμα από μια εποχή σε μια άλλη, ειδικότερα στην ψηφιακή εποχή, πολλές φορές δεν είναι ανώδυνο, καθώς ξεβολεύει από κουλτούρες, από συνήθειες διαφορετικές, σε σχέση με το παρελθόν. «Το θέμα είναι ότι με τις κατάλληλες πολιτικές και ενέργειες, με το να δώσεις όλο σου το “είναι” και οικονομικούς πόρους, στην ενημέρωση των πολιτών, να τους πείσεις ότι μετά το μεταβατικό στάδιο, η ψηφιακή πόλη είναι ένα εργαλείο που θα βελτιώσει την καθημερινότητα σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα και είναι προς όφελός τους», τόνισε.
Όπως είπε, ο Δήμος πρέπει να προσανατολισμένος και να πιστεύει στην ψηφιακή πολιτική και να το πάει μέχρι τέλους, να διαθέσει χρόνο, χρήμα (κόβοντας και λίγα από τα λαμπάκια), για ενημέρωση, με ημερίδες, σεμινάρια, συνεργασία με τα σχολεία, ενώ στο Βόλο, έχουμε και το Πανεπιστήμιο, που με τις υποδομές και τα 30 χρόνια που έχει στην πόλη, ν’ αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα ψηφιακών πολιτικών, που ο κόσμος θα δει στην πράξη, ότι είναι προς όφελός τους.

Ξεκινούν μετρήσεις των pm 2,5

Ο υποψήφιος δήμαρχος, είπε ότι με χαρά θα παραχωρήσει τη βεράντα του σπιτιού του και το wifi σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Π.Θ. και του Νοσοκομείου Βόλου, που για ένα χρόνο με ένα δίκτυο 20 και πλέον μετρητών στην πόλη, θα μετράει τα μικροσωματίδια pm 2,5.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.