Ηλίας Νικολόπουλος: Ποιες γυναικολογικές παθήσεις αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο Μαιευτήρας- γυναικολόγος του Νοσοκομείου Βόλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο

Πάνω από 20 λαπαροσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους δέκα μήνες στο Νοσοκομείο Βόλου, το νέο “αίμα”, που έχει ενταχθεί, ο μαιευτήρας- γυναικολόγος κ. Ηλίας Νικολόπουλος. Ο γιατρός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδο, τα προτερήματά της, αλλά και το μέλλον.
Ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος έχει εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική χειρουργική εξήγησε πως η λαπαροσκόπηση είναι μία ευρέως διαδεδομένη τεχνική ελάχιστης επεμβατικής μεθόδου, η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 20 χρόνια στο εξωτερικό και στα μεγάλα αστικά κέντρα ,όμως στο Νοσοκομείο Βόλου δεν χρησιμοποιείται όσο θα έπρεπε.
“Υπάρχει μία υπερσύγχρονη χειρουργική αίθουσα στο Νοσοκομείο Βόλου, που θα τη ζηλεύανε πολλά μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ήμουν πανευτυχής όταν την ανακάλυψα όταν ήρθα πριν από δέκα μήνες”, τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, επισημαίνοντας πως η ύπαρξη αυτής της αίθουσας δίνει στους γιατρούς την δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες λαπαροσκοπικής ιατρικής για ένα μεγάλο εύρος γυναικολογικών παθήσεων που μέχρι τώρα δεν προσφέρονταν στο Νοσοκομείο και ίσως προσφέρονταν μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Περιστατικά και απ΄την υπόλοιπη Θεσσαλία

Η ανάγκη για λαπαροσκοπική χειρουργική υπήρχε και θα υπάρχει και τώρα μπορούμε να δώσουμε όλες αυτές τις τεχνικές στις γυναίκες της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, γιατί ήδη έχουμε χειρουργήσει περιστατικά από Τρίκαλα, Καρδίτσα”, επεσήμανε ο ίδιος, σημειώνοντας πως “κλειδί” για την επιτυχία και την ολοκλήρωση ενός λαπαροσκοπικού χειρουργείου, εκτός από τον εξοπλισμό, είναι η ομάδα που πλαισιώνει τον γιατρό.
“Δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός και μόνο οι γνώσεις , οι ικανότητες και η εμπειρία του γιατρού για να ολοκληρωθεί ένα λαπαροσκοπικό χειρουργείο. Χρειάζεται μία ομάδα που είναι εκπαιδευμένη στη λαπαροσκοπική χειρουργική και πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχει αυτή η ομάδα στο Νοσοκομείο μας, συμπληρώνει τον χειρουργό και συμβάλει στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του χειρουργείου”, υποστήριξε και ευχαρίστησε τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες του χειρουργείου, όπως και τους αναισθησιολόγους που συμβάλλουν στην διεκπεραίωση των εν λόγω επεμβάσεων.
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα- γυναικολόγο πρέπει να διευρυνθεί το εύρος των χειρουργείων που γίνονται λαπαροσκοπικά, καθώς η πλειονότητα αυτών μπορεί να γίνει με αυτή την μέθοδο.

«Τα προτερήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου»

“Η λαπαροσκοπική έχει πολλά προτερήματα τόσο για τον χειρουργό, πχ για μένα που μου δίνει τη δυνατότητα λόγω της μεγέθυνσης και της υψηλής ευκρίνειας της εικόνας να κάνω διάγνωση ή να θεραπεύσω κάποια παθολογία με μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά κυρίως για τις ασθενείς, λόγω των μικρών τομών που κάνουμε, έχουν μειωμένο μετεγχειρητικό άλγος, έχουν μια βραχεία νοσηλεία που δεν διαρκεί πάνω από 24 ώρες κι αυτό σημαίνει γρήγορη ανάρρωση κι επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες πολύ πιο γρήγορα και γι’ αυτό προσπαθούμε να την προωθήσουμε όσο πιο πολύ γίνεται”, εξήγησε.
Βέβαια, όπως σημείωσε, υπάρχουν κάποια χειρουργεία που πρέπει να γίνουν “ανοιχτά”, όμως το μεγαλύτερο μέρος των χειρουργείων μπορεί να γίνει πλέον λαπαροσκοπικά.” Σε ένα ανοιχτό χειρουργείο η ασθενής νοσηλεύεται για 4-5 ημέρες , ενώ για ένα αντίστοιχο λαπαροσκοπικό μπορεί να πάει σπίτι σε 24 ώρες. Τη διαφορά την κάνει το μετεγχειρητικό άλγος, ο πόνος που έχει κάθε γυναίκα μετά από ένα χειρουργείο. Υπάρχει όφελος και για την ασθενή και για το νοσοκομείο γιατί δεν χρειάζεται να νοσηλεύουμε ασθενείς χωρίς λόγο αφού μπορούν να πάρουν εξιτήριο πιο γρήγορα”, συμπλήρωσε ο γιατρός.

Στόχος η απόκτηση υστεροσκοπίου

Όσο για το μέλλον, ο κ. Νικολόπουλος έχει αιτηθεί στην Διοίκηση την απόκτηση υστεροσκοπίου, για την προώθηση και δεύτερης ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων του ενδομητρίου.
Ο κ. Νικολόπουλος κάνει κάθε Πέμπτη από το πρωί έως το μεσημέρι εξωτερικά ιατρεία στο Νοσοκομείο και δύο Τετάρτες το μήνα, απογευματινό ιατρείο, όπου μπορεί να δεχτεί ασθενείς, που χρήζουν λαπαροσκοπικής, ώστε να το συζητήσουν το θέμα, να το αναλύσουν και να κανονιστεί το χειρουργείο.
Οι γυναικολογικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν, αφορούν διαγνωστική λαπαροσκόπηση, διατομή σαλπίγγων σε γυναίκες που επιθυμούν διακοπή της γονιμότητας, αφαίρεση: εξωμητρίου κύησης- κύστης ωοθήκης- υδροσαλπίγγων- περιτοναϊκής ενδομητρίωσης- ωοθηκών, λύση συμφύσεων, διάνοιξη σαλπίγγων, λαπαροσκοπική ολική υστερεκτομή +/- μετά των εξαρτημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.