Είπαν όχι στην τροπολογία, ναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα (video)

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και φοιτητές

Στο δρόμο βγήκαν σήμερα αναπληρωτές Ειδικές Αγωγής και φοιτητές και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με αφορμή με την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, που εξισώνει τον βασικό τίτλο σπουδών ειδικής αγωγής με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους πάνω στο αντικείμενο που κάνει κάποιος γενικής εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές κι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ζητούν απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου και προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ενώ στην κινητοποίηση βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Σταύρος Πετράκης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ειδική αγωγή αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο με μία απαράδεκτη τροπολογία.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη η κυβέρνηση νε πρωτοφανή ενέργεια έρχεται να εκμηδενίσει τους βασικούς τίτλους σπουδών και να τους εξισώσει με άλλους εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακούς τίτλους. «Δεν στρεφόμαστε κατά αυτών των εκπαιδευτικών με τους μεταπτυχιακούς τίτλους, αλλά όλη αυτή η ενέργεια έρχεται σε πρωτοφανή αντίθεση με τη λογική κι ότι ισχύει στο δημόσιο», είπε.
Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα ο βασικός τίτλος σπουδών ήταν το μοναδικό προσόν επιλογής διορισμού και τώρα το ανατρέπει, γιατί έχει συνταυτιστεί με τα μεγάλα συμφέροντα οικονομικά που λυμαίνονται χώρους πανεπιστημίων, σεμιναρίων κι εξαναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να αναζητούν προσόντα σε τιμές εξωπραγματικές.
«Το Υπουργείο πρέπει να αποσύρει την τροπολογία και να προχωρήσει σε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το χώρο της ειδικής αγωγής», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

Η τελειόφοιτη φοιτήτρια Μάρα Σκουλά, είπε ότι «θέλουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα νομοθετικά κατοχυρωμένα. Ζητούμε απόσυρση της νέας τροπολογίας, η οποία μας εξισώνει με μεταπτυχιακούς κύκλους και διδακτορικούς. Το πτυχίο μας δεν έχει καμία αξία κι αναπληρωτές με 15 χρόνια με προϋπηρεσία βρίσκονται κάτω από αναπληρωτές με μεταπτυχιακά πάνω στην Ειδική Αγωγή». Διερωτήθηκε δε ποιος ο λόγος της σχολής από τη στιγμή που μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί προηγούνται στους πίνακες.

Η αναπληρώτρια ταμίας του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου ειδικής αγωγής Ελένη Σιάνου τόνισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και τόνισε «απαιτούμε να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας. Τέσσερα χρόνια πλήρους κατάρτισης δεν μπορούν να εξισώνονται με μεταπτυχιακά σεμινάρια δύο εβδομάδων. Διεκδικούμε τα κεκτημένα των αγώνων μας υπερασπιζόμαστε το μέλλον των ονείρων μας».

Να προχωρήσει στην απόσυρση της τροπολογίας και σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ειδικής αγωγής, κάλεσε το υπουργείο ο Θάνος Γιανακόπουλος ειδικός παιδαγωγός εδώ και 15 χρόνια. «Όλα αυτά τα χρόνια οι ειδικοί παιδαγωγοί είναι σε καθεστώς ομηρίας, καθώς στην ουσία αναπληρώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αποκορύφωμα της προσπάθειας απαξίωσης του πτυχίου, είναι η νέα τροπολογία που προσπαθεί να εξισωθεί ο βασικός τίτλος σπουδών με μεταπτυχιακά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η τροπολογία φέρνει δεινά στην εκπαίδευση ειδικής αγωγής, υποβαθμίζοντας την εκπαίδευση. Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία θα υπάρξει μοριοδότηση χωρίς να έχει γίνει σαφές το όλο σκεπτικό, όπως επίσης μπαίνουν στους πίνακες άτομα από τη γενική αγωγή, χωρίς καμία κατάρτιση πάνω στην ειδική αγωγή. Είναι ένα ευαίσθητος χώρος με συγκεκριμένες γνώσεις και γι αυτό ζητάμε μόνιμους διορισμούς. Ήδη ο Σύλλογός μας έχει προβεί σε μια σειρά από κινητοποιήσεις που κορυφώνονται στο Υπουργείο και στη Βουλή», σημείωσε.

Την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων τόνισε και ο πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόβλημα της παιδείας είναι πρόβλημα της κοινωνίας. «Θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν τα παιδιά που διεκδικούν δικαίωμα στο δημόσιο σχολείο. Επί 15 χρόνια διδάσκουν σε όλες τις σχολικές μονάδες και δεν διορίζονται. Το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Στη Μαγνησία εργάζονται 70 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής εδώ και 15 χρόνια και είναι ντροπή για την κοινωνία που δεν κάνει διορισμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.