Κ. Αγοραστός: Έλεγχοι την Τετάρτη στην ΑΓΕΤ από κλιμάκιο του Κ.Ε.ΠΕ. για την καύση RDF

Ανοικτό το ενδεχόμενο συμβολής της Περιφέρειας στην πραγματοποίηση «Επιδημιολογικής Μελέτης»

Ελέγχους στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου (Κ.Ε.ΠΕ.), την ερχόμενη Τετάρτη γνωστοποίησε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5» σήμερα το πρωί, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, ανάξια σχολιασμού την κίνηση του Δ. Βόλου, να υποβάλει μήνυση εναντίον της Περιφέρειας για το ίδιο θέμα.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμβολής της Περιφέρειας στην πραγματοποίηση «Επιδημιολογικής Μελέτης», κατανοώντας τις ανησυχίες των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε, «το 2003, το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε σύμφωνη γνώμη, σύμφωνα με το νόμο, την ώρα που και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μαγνησίας ήταν θετικές, για καύση εναλλακτικών μορφών καυσίμων.

Το 2014, το Υπουργείο έδωσε μια έγκριση. Στην έγκριση αυτή, υπήρχαν μέσα και οι όροι του RDF χωρίς να έχουν προβλεφθεί στην πρώτη μελέτη, η οποία είχε αναρτηθεί και σε δημόσια διαβούλευση χωρίς καμία παρατήρηση. Τώρα, το 2017 επειδή η ΑΓΕΤ θέλει να μεταφέρει και με πλοία το υλικό αυτό, στο λιμάνι που έχει, (μπροστά από το εργοστάσιο), το Υπουργείο έβαλε κάποιους πρόσθετους όρους, όπως του μηχανολογικού εξοπλισμού και των περιβαλλοντικών όρων».

Κλιμάκιο ελέγχου, ενώ αναμένονται και αποτελέσματα
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στον απόηχο της συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλο, ότι «συνεπώς δόθηκε άδεια για να κάψει το εργοστάσιο RDF. Το δεύτερο σημείο, είναι η τήρηση των όρων. Πρέπει να υπάρξει άδεια εγκατάστασης, για την οποία δεν έχει στείλει την Περιβαλλοντική Μελέτη η εταιρεία, ενώ δεν έχει αιτηθεί και άδεια λειτουργίας, άρα δε μπορεί να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα θα δούμε από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει, τι ήταν το υλικό που κάηκε σε ποσότητα 7.000 τόνων».

Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός, «συμφωνήσαμε να υπάρχει «πλατφόρμα αποτελεσμάτων» on line, για αέριους ρύπους ώστε να υπάρχει έλεγχος, δειγματοληψία της πρώτης ύλης, αυστηροποίηση των προδιαγραφών των όρων κα. Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη στη μία το μεσημέρι, μια επιθεωρήτρια περιβάλλοντος η κα Μαρία Νικηφοράκη μαζί με στέλεχος του Υπ. Περιβάλλοντος, και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, (εμείς ζητήσαμε και εκπρόσωπο του δήμου Βόλου που να γνωρίζει το θέμα, σημείωσε), θα κάνουν έλεγχο, να διαπιστωθεί, εάν έχουν τηρηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, εάν υπάρχει ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που να υποστηρίζει την καύση των εναλλακτικών καυσίμων και ότι άλλο προβλέπει ο νόμος.

Εμείς κάναμε από την Π.Ε. Μαγνησίας ήδη έλεγχο και για τη λειτουργία του εργοστασίου και την τήρηση των όρων λειτουργίας και θα δούμε τι θα δείξουν και αυτά τα αποτελέσματα».

Οι έλεγχοι
Όπως διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης, πέρα από τους προγραμματισμένους, υπάρχουν και έκτακτοι έλεγχοι από υπηρεσίες της περιφέρειας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. «Η Περιφέρεια δε δίνει την τελική άδεια για το τι θα κάψει, εμείς είμαστε εκείνοι που θα δώσουμε την άδεια εγκατάσταση και λειτουργίας», τόνισε. «Εμείς είπαμε όχι στην καύση του RDF, αλλά τον λόγο τον έχει το Υπουργείο. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο, καθώς την πραγματικότητα την καθορίζει το Υπουργείο».

Η «Επιδημιολογική Μελέτη»
Για την Επιδημιολογική μελέτη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμβολής και της Περιφέρειας, καθώς σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν είχε κάποια όχληση ή κάποια συνεργασία σε αυτό το θέμα. «Δεν είμαστε αρνητικοί, κανονικά είναι θέμα του υπουργείου υγείας και της κεντρικής κατεύθυνσης, αλλά να το δούμε και με έναν αξιόπιστο φορέα, να γίνει».
Αναφορικά με το γεγονός, ότι ο δήμος Βόλου προτίθεται να υποβάλει μήνυση εναντίον της Περιφέρειας και της ΑΓΕΤ γιατί δεν έκαναν τη δουλειά τους», ο κ. Αγοραστός είπε ότι είναι αδιανόητο και δεν αξίζει καν σχολιασμού.

«Πήρα ένα έγγραφο που μου κοινοποίησε ο κ. Αθανάσιος Θεοδώρου, που κοινοποιεί στον υπουργό κ. Σταθάκη και προς εμένα ως Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τίθενται κάποια ερωτήματα (όπως ποιο είναι το μείγμα που καίγεται, αν γίνονται έλεγχοι κ.λ.π.) που θα απαντηθούν, αλλά εμείς τους καλέσαμε να είναι και στο ΚΕΠΕ (ελέγχους). Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε»…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.