Κ. Αγοραστός: Εμμένουμε στους όρους του 2013 και λέμε ότι στην καύση RDF

«Δεν θέλουμε να κλείσουμε εργοστάσια, αλλά όχι να κλείσουμε και σπίτια»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ2ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΕμμένει η Περιφέρεια στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που είχε λάβει το 2013 για τα εναλλακτικά καύσιμα και λέει όχι στην καύση RDF, όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Βόλο. Στη συνεδρίαση υπήρχαν δεκάδες συγκεντρωμένοι έξω από το ΤΕΕ, ενώ μερικοί απ’ αυτούς με πανό που ανήρτησαν στην αίθουσα συνεδρίασης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική αυτή, ενώ ο περιφερειάρχης είπε ότι «πρόθεσή μας δεν είναι να κλείσουμε εργοστάσια, αλλά δεν θέλουμε να κλείσουμε και σπίτια».

Τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Αγοραστός που τόνισε ότι η Θεσσαλία δεν είναι μπανανία, ώστε άλλα να αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλα το υπουργείο.
«Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν θέλουμε να κλείσουμε εργοστάσια, αλλά δεν θέλουμε να κλείσουμε και σπίτια», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, το υπουργείο έπρεπε να έχει απαντήσει ποια είναι η λιγότερο βλαβερή για την υγεία των κατοίκων λύση, επιστημονικά και τεκμηριωμένα, αλλά δεν το έκανε.
«Προτείνω, είπε, να παραμείνουμε στην αρχική μας απόφαση για καύση εναλλακτικών καυσίμων, αν και δεν γίνεται πάντα σεβαστή».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τελειώνει για πάντα η σωστή λειτουργία του εργοστασίου και κατηγόρησε όσους έπρεπε να βρίσκονται στη συνεδρίαση (υπουργείο και ΑΓΕΤ) για να παρουσιάσουν το σχέδιο, λέγοντας ότι δεν το έκαναν γιατί «δεν μας έχουν ανάγκη».
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι εύλογα ανησυχούν οι πολίτες γιατί φοβούνται για την υγεία τους και πρέπει να δοθούν απαντήσεις. «Μέχρι να δοθούν απαντήσεις εμμένουμε στην απόφαση για εναλλακτικά καύσιμα και λέμε όχι στην καύση του RDF», κατέληξε.

Η αντιπεριφερειάρχης
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και του ΚΕΠΕ και δήλωσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα, μέσα στον Ιούνιο.
Η κ. Κολυνδρίνη πρότεινε να προχωρήσουμε στην εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης από Ερευνητικό ίδρυμα, ενεργοποίηση από το Υπουργείο του ελεγκτικού μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν, εκτός των Πανεπιστημιακών/ερευνητών και εκπροσώπων της Περιφέρειας, και εκπρόσωποι και άλλων συναρμόδιων φορέων με κύριο έργο, την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προδιαγραφές, την Ελληνική Νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους των εργοστασίων τσιμέντου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ακολουθούμενη διαδικασία εφαρμόζεται σωστά και με αυστηρότητα.
Ακόμη πρότεινε να γίνει πίεση στο Υπουργείο για τη θέσπιση αυστηρών διαδικασιών για την έγκριση και τον έλεγχο των εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη και ασφαλής χρήση τους και να επαναλειτουργία του συστήματος on-line καταγραφής των σημαντικότερων αερίων εκπομπών, με πλήρη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο, με πρόσβαση σε αυτήν της τοπικής κοινωνίας.

Οι μειοψηφίες
Η επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Τζούλια Τσαλίκη δήλωσε ότι με αφορμή την επερώτηση εκ μέρους της παράταξης, το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει για πρώτη φορά στο Βόλο, κάτι που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αι τόνισε ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά γιατί και οι πολίτες του Βόλου έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται.
Η ίδια είπε ότι η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις για τους ελέγχους στο εργοστάσιο, στο οποίο πρέπει να ενισχυθεί η καύση των βιοκαυσίμων και οι έλεγχοι σε όλα τα εναλλακτικά καύσιμα που μπορεί να καίει το εργοστάσιο να είναι αυστηροί. Σύμφωνα με την Τζούλια Τσαλίκη, στην ΑΓΕΤ οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι αυστηροί και στην παράμετρο των ρύπων «γιατί μας ενδιαφέρει τι ατμόσφαιρα αναπνέει ο Βολιώτης και τα παιδιά μας».

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Βαγγέλης Μπούτας έκανε λόγο για μονοπώλιο και είπε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι να υπηρετεί τα μονοπώλια. «Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε αν το Π.Σ. θα ενταχθεί στο λαϊκό κίνημα και τον λαό της Μαγνησίας, ώστε να υπάρξει κίνημα που θα σταματήσει αυτό το υλικό που είναι καρκινογόνο. Λέμε ότι πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να μπει μπροστά με το λαϊκό κίνημα και όχι να είναι διοίκηση του κράτους και να βγάζει την βρώμικη δουλειά», ανέφερε και υπογράμμισε ότι μόνο ο λαός μπορεί να αποτρέψει την καύση αυτών των υλικών και να απαιτήσει να ληφθούν μέτρα αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Τον περιορισμό της ασυδοσίας της εργοδοσίας, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι στην περίπτωση της ΑΓΕΤ και η ρητή απαγόρευση καύσης σκουπιδιών, τόνισε η Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την παράταξη, καμία παραγωγική μονάδα δε θα σέβεται ούτε το περιβάλλον ούτε την ανθρώπινη εργασία, αν τελικά δεν επιχειρεί να υπηρετήσει έναν ευρύτερο κοινωνικό ρόλο, ενάντια στα δόγματα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους.
Το μόνο που μπορεί να πετύχει τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους δουλειάς και με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι η αλλαγή της θέσης των εργαζόμενων μέσα στην παραγωγή και η δημόσια-κοινωνική ιδιοκτησία, με συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, των μεγάλων παραγωγικών μονάδων όπως η ΑΓΕΤ, επισημάνθηκε από τον σύμβουλο της παράταξης.

Ο Κώστας Στεργίου
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, δήλωσε ότι «είμαστε εδώ, σωματεία και φορείς της πόλης, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, στην καύση RDF. Αυτή η αδειοδότηση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών καθώς είναι καρκινογόνα».

Οι φορείς
Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ανέφερε ότι η καύση του rdf προκαλεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων, ειδικά επειδή η ΑΓΕΤ δεν έχει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για να καίει αυτά τα υλικά. Επιπλέον τόνισε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον ελεγκτικό μηχανισμό. “Επειδή η ΑΓΕΤ βάζει κέρδη πάνω από την υγεία, καλούμε Περιφέρεια να μην κωφεύσει. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της ανακύκλωσης, αλλά λέμε όχι στην καύση rdf και rcf”. Ζήτησε δε, από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνα απόφαση για ανάκληση της απόφασης του υπουργείου.

Ο αντιπρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, Θέμης Οικονομίδης, επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν επιστημονικά. “Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό ενός εργοστασίου. Είμαστε υπέρ της σωστής χρήσης ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου. Το μέλλον για το οποίο αγωνιούμε αφορά πρωτίστως τα παιδιά μας”.

Ο κ. Νικολόπουλος από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ επισήμανε ότι το υπουργείο δεν κωλύεται να ανακαλέσει την ΑΕΠΟ αν πραγματικά διαπιστώσει ότι είναι παράνομη, παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα που κατά την άποψή του, το πιστοποιούν. “Το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσή της έως ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις που προτάθηκαν”, τόνισε.

Η Νατάσσα Οικονόμου της “Επιλογής Ευθύνης” επισήμανε ότι το βασικό είναι να αποφασιστεί τί θα γίνει από δω και πέρα. Τόνισε ότι η τεχνολογική εξέλιξη εξασφαλίζει την καύση εναλλακτικών καυσίμων με ασφάλεια, πρόσθεσε ωστόσο, ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεν διαθέτει τις ανάλογες εγκαταστάσεις.

“Είναι λυπηρό ότι πρώτα δόθηκαν οι άδειες και ακολούθησαν οι έλεγχοι για το αν έγιναν οι εγκαταστάσεις”. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εγγυήσεις της λειτουργίας, με βάση όσα προβλέπει η νομοθεσία, η κυβέρνηση να ανακαλέσει την άδεια. Η κ. Οικονόμου ζήτησε επιπλέον, να πάρουν ξεκάθαρη θέση κόμματα και παρατάξεις. Ζήτησε δε από την ΑΓΕΤ να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και να λειτουργήσει με εταιρική ευθύνη.

Ο Κώστας Γαργάλας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, τόνισε ότι η ΑΓΕΤ πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της αλλά να σεβαστεί χώρο και ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικεί. Πρότεινε τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου ώστε δήμου και περιφέρειες να έχουν αποφασιστικό ρόλο πάνω σε τέτοια θέματα. ‘Να πείτε όχι στην καύση RDF και ανάκληση της άδειας λειτουργίας για καύση αυτών των καυσίμων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων του Βόλου, Ιωάννα Παπαδημητρίου, πρότεινε το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην καύση rdf και να αποσυρθεί η επίμαχη αδειοδότηση.

Αντίθετος ο ΙΣΜ
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμης Τσάμης επισήμανε την αντίθεση του κλάδου του σε ό,τι επιβαρύνει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. «Τέτοιο υλικό απαγορεύεται να καίγεται από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις καύσης» επισήμανε και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του εργοστασίου στη συνεδρίαση, αλλά και την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Επιπλέον τόνισε ότι η πόλη έχει πρόβλημα αερορύπανσης, και χωρίς την καύση του rdf και όλοι να είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο πρόβλημα, καθώς καίγονται διάφορα και από άλλες βιομηχανίες. Επισήμανε ότι πιθανόν να υπάρχει αύξηση καρκίνων, αλλά μόνο μόλις ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη θα γνωρίζουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.