Κάλεσμα της ΕΛΜΕ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Παρασκευή μεσημέρι η κατάθεση στεφάνων Κυριακή απόγευμα η πορεία

Ενωτικό και μαζικό κάλεσμα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απευθύνει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας την Παρασκευή 15, που θα γίνει κατάθεση στεφάνων στις 12 το μεσημέρι στο Μνημείο Ηρώων και την Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019, το απόγευμα, που διοργανώνεται η φοιτητική πορεία, από τον Θόλο του Πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, πέρασαν 46 χρόνια από την ηρωική και συνάμα αιματηρή εξέγερση της νεολαίας και του λαού στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973. Η λαϊκή εξέγερση ήταν η αρχή του τέλους της αμερικανοκίνητης χούντας των επίορκων συνταγματαρχών. Μερικούς μήνες μετά κατέρρευσαν… πρόλαβαν όμως να ολοκληρώσουν το «εθνοσωτήριο» έργο τους με την προδοσία της Κύπρου.

«Το κυρίαρχο σύνθημα εκείνης της περιόδου, 45 χρόνια μετά, παραμένει επίκαιρο: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο αγώνας συνεχίζεται. Παλεύουμε για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονιακών νόμων», υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση να γίνουν πραγματικά κοινωνικά αγαθά, προάσπιση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση και βελτίωση των συνταξιοδοτικών παροχών και ανθρώπινα όρια ηλικίας, ενώ λένε όχι στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Η ΕΛΜΕ αναφέρει ότι διεκδικεί δουλειά για όλους, καθώς η ανεργία η υποαπασχόληση, η απλήρωτη εργασία, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας και υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο, με αιτήματα άμεση πραγματοποίηση μαζικών διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών. Αύξηση δαπανών για την παιδεία και όχι μείωση των κοινωνικών δαπανών. Άμεση αναμόρφωση των βιβλίων και των αναλυτικών προγραμμάτων.

«Ο αγώνας μας, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές, για την ειρήνη είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Απαιτούμε την ασφαλή μεταφορά των προσφύγων, την εγκατάστασή τους στις χώρες που επιθυμούν και τη δημιουργία των βασικών υποδομών για τη ζωή τους και τη μόρφωση των παιδιών τους. Συνεχίζουμε με συνέπεια την πάλη μας ενάντια στο φασισμό, σε κάθε μορφή ρατσισμού καθώς και στην προσπάθεια αναβίωσής τους. Εγγυόμαστε σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, θέτουμε τα θεμέλια για μια κοινωνία της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η ΕΛΜΕ καλεί ενωτικά και μαζικά τον κλάδο να συμμετάσχει στη συγκέντρωση και πορεία που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι από το «θόλο» του Πανεπιστημίου Κυριακή 17 Νοέμβρη, το απόγευμα και τονίζει ότι η κατάθεση στεφανιών από φορείς, θα γίνει Παρασκευή 15 Νοέμβρη στο Ηρώο (παραλία) στις 12 το μεσημέρι.