Κάλεσμα της Ένωσης Γονέων προς όλους τους γονείς, για συμμετοχή στις ενημερώσεις που ξεκινούν στα σχολεία

Παράλληλες προτάσεις των γονέων, για την επίτευξη στόχων υπέρ των παιδιών

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου, χαιρετίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία ενημέρωσης γονέων, κηδεμόνων, αλλά και εκπαιδευτικών, σε κάθε σχολική μονάδα που αναλαμβάνει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας με επικεφαλής τον Προϊστάμενο κ. Σωκράτη Σαβελίδη, αλλά και τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάρτησης των νέων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «είναι αλήθεια, ότι ως γονείς αντιμετωπίζουμε καθημερινά πλήθος ερωτημάτων και πολυάριθμες αγωνιώδεις καταστάσεις για τα παιδιά, ενώ δεν είναι ψέμα, ότι συχνά αισθανόμαστε πως κάποια γεγονότα μας ξεπερνούν, αγωνιούμε και νοιώθουμε πολλές φορές αδυναμία, να ανταπεξέλθουμε σε πολλές δυσκολίες.
Άρα, συνεργασίες σαν τη τελευταία πρωτοβουλία που ελήφθη, όπως και δράσεις σαν και αυτές που προγραμματίζονται στα σχολεία, προσφέρουν μία σημαντική βοήθεια, γιατί οι συνθήκες στην ελληνική κοινωνία έχουν επηρεάσει αναμφίβολα και τη σχολική κοινότητα.
Ως γονείς, θεωρούμε παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα πρόληψης καταστάσεων μέσω της Εκπαίδευσης».
«Να ενισχυθεί η άμυνα των μαθητών»
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ένωση Γονέων, «προσπαθούμε βέβαια και εμείς ξεχωριστά, ως γονεϊκό κίνημα, και ως σύλλογοι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία πάλι με εξειδικευμένους φορείς, όπως τη «Πρόταση Ζωής», το «ΚΕΘΕΑ Πιλότος», το Πανεπιστήμιο, ακαδημαϊκούς, μεμονωμένους ιδιώτες επιστήμονες, κ.α., να προσφέρουμε ενημέρωση σε γονείς και κηδεμόνες, αλλά δυστυχώς αρκετές φορές, η συμμετοχή των γονέων δεν είναι πάντα ενθαρρυντική, σε αντίθεση με το μέγεθος των ζητημάτων, όπως και του θέματος των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ωστόσο εμείς συνεχίζουμε, γι΄αυτό και πραγματοποιούμε ημερίδες, δράσεις, ενημερώσεις, συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες όπως για δεύτερη χρονιά στην «Ακαδημία Γονέων» που διεξάγεται με επιτυχία στον Βόλο, με εξαιρετικές θεματικές, σε διαδικτυακά σχολεία γονέων, αρμοδίων φορέων και υπουργείων, της Αστυνομίας κ.λ.π.
Παράλληλα πιστεύουμε ότι έστω και ένας συνάνθρωπος να ωφεληθεί, είναι σημαντικό για όλη την κοινωνία, πόσο μάλλον όταν ωφελούνται περισσότεροι.

Συνεχίζουμε παράλληλα ως συνοδοιπόροι, όλοι οι φορείς, σε πολλά θεματικά αντικείμενα και με κοινή γραμμή πλεύσης, με την ελπίδα ευαισθητοποίησης ολοένα και περισσότερων γονέων και συντασσόμαστε με τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα των μαθητών απέναντι στις εξαρτήσεις και να χτιστούν οι βάσεις της προληπτικής αγωγής.

Είχαμε επισημάνει παράλληλα, ότι πιστεύουμε στις καλές πρακτικές πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις, αλλά και στη σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις αυτές, βλέποντας, τα προειδοποιητικά σημάδια.
Χωρίς να παραβλέπουμε τον μοναδικό ρόλο πρώτα και κύρια των γονέων, θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί, είναι χρήσιμος και κρίσιμος παράγοντας στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, πέραν βεβαίως της μοναδικής και ουσιαστικής παροχής γνώσης και της διαπαιδαγώγησης.
Οι ενημερώσεις στα Γυμνάσια που προαναγγέλθηκαν μέσω της Δ.Δ.Ε, είναι σημαντικές και μάλιστα έχουμε ήδη και τις πρώτες θετικές αντιδράσεις.

Παράλληλες προτάσεις

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, έχει θέσει επίσης υπόψιν των αρμοδίων παράλληλες προτάσεις για το θέμα των ουσιών, οι οποίες πηγάζουν τόσο μέσα απ΄ τους συλλόγους αλλά και μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, όπως :
– Ενίσχυση των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους (για πολλούς ακόμη λόγους) αλλά παράλληλα, γιατί θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και επέμβαση στο θέμα των ουσιών κ.λ.π.. (Κάλυψη κατ’ ελάχιστον ένας σχολικός ψυχολόγος ανά ηλικιακή κατηγορία – Πρωτοβάθμια/Δευτεροβάθμια) στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες.
– Δράσεις με θέμα τη διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευση μαθητών από το Δημοτικό με στόχο να αναπτύξουν οι ίδιοι μαθητές άμυνες, στο φαινόμενο των ναρκωτικών.
– Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, στις σχολές, αλλά και στους χώρους όπου εργάζεται και διασκεδάζει γενικότερα η νεολαία.
– Συνεργασία με κατά τόπους ΤΟΜΥ/Κοινωνικούς λειτουργούς, το Νοσοκομείο κ.α. για παροχή συμβουλευτικής τόσο σε επίπεδο γονέων όσο και μαθητών στη διάρκεια της χρονιάς.
– Σε ότι αφορά σε πρακτικά ζητήματα, ας γίνουν με τη συμβολή όλων, πραγματικά «ανοικτά» όλα τα σχολεία μας (πολλά το έχουν ήδη καταφέρει με τη συμβολή εκπαιδευτικών και γονέων), ώστε να αποτελούν χώρους –κοιτίδες πολιτισμού, δράσεων, παιχνιδιού κ.λ.π. σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με συνέπεια να μην υπάρχει περιθώριο να αναπτύσσονται επικίνδυνες δράσεις. Να υπάρχει καλός φωτισμός, φύλαξη- σχολικοί φύλακες και τις ώρες που είναι κλειστό το σχολείο, αλλά και στη διάρκεια λειτουργίας του κ.λ.π.
– Συνέχιση περιπολιών-επιτήρησης σχολικών μονάδων από δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας (της οποίας η συνδρομή ήταν και παραμένει καθοριστική και μέσα από την ενημέρωση που προσφέρουν στελέχη της), καθόλο το 24ωρο, προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα παραβατικότητας που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών κ.λ.π..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.