Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για απεργία στις 2 Οκτωβρίου

Στις 10 το πρωί η συγκέντρωση έξω από το ΕΚΒ

Πρόσκληση – κάλεσμα απευθύνει στις Διοικήσεις των Σωματείων μελών του το Εργατικό Κέντρο Βόλου, για 24ωρη Απεργία της 2 Οκτωβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΒ, στις 10:00 το πρωί, στο ΕΚΒ.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, στον νομοθετικό οδοστρωτήρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον οποίο επιχειρείται να περιορισθεί ο ρόλος των Συνδικάτων και να καταργηθούν βασικά, και κερδισμένα με πολύχρονους αγώνες, εργατικά δικαιώματα, οδηγώντας την αγορά εργασίας σε νέο, εργασιακό Μεσαίωνα, απαντάμε με τον αγώνα μας.
«Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να προετοιμάσετε οργανωτικά τους χώρους σας και να πάρετε μαζικά μέρος στην 24ωρη Απεργία, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και στην Απεργιακή Συγκέντρωση του ΕΚΒ, που θα γίνει στις 10:00 το πρωί, στο ΕΚΒ», αναφέρεται στο έγγραφο προς τα Σωματεία.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, οι διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου δεν είναι τυχαίες. Μία προς μία αποτελούν απαράδεκτες, μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων Συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα επιχειρεί να βάλει στο περιθώριο το Συνδικαλιστικό Κίνημα!

«Και αυτό θα συμβεί, εάν αφήσουμε – όπως θέλουν – να υπερισχύσουν οι ατομικές συμβάσεις αντί των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων, να καταργηθούν οι 3ετίες, να γίνει νόμος το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Συνδικάτων και η περιστολή των ελευθεριών του, ιδίως το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας. Αν αυτά, τα συνδυάσουμε και με την επιδιωκόμενη κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους, την Ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος, έχουμε μπροστά μας επικίνδυνα δείγματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το «καλημέρα» ανάληψης της εξουσίας της», επισημαίνεται προς τα Σωματεία.

Ο ΕΚΒ υπογραμμίζει ότι σε όλα αυτά η απάντηση των εργαζομένων όπως και με την προηγούμενη Κυβέρνηση, πρέπει να είναι και θα είναι αγωνιστική, καθώς δεν έχουν την πολυτέλεια της υποχώρησης ούτε της αγωνιστικής αδράνειας.

Το ΕΚΒ δηλώνει ότι αγωνίζεται και διεκδικεί:
 Σταθερή και πλήρη εργασία,
 Κατώτατο μισθό 751 €,
 Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων,
 Δίκαιο, βιώσιμο και καθολικό δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης,
 Σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών, της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και της άσκησης των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.

Τέλος, επισημαίνει ότι αντιστέκεται στην προσπάθεια περιορισμού της ανεμπόδιστης δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων και υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία.