Κατά πλειοψηφία το επιχειρησιακό σχέδιο για την αστική ανάπτυξη

Ενστάσεις των μειοψηφιών για τον κινηματογράφο Νίκη

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το τελικό σχέδιο του “Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη”, με τους εκπροσώπους των μειοψηφιών να εκφράζουν ενστάσεις κυρίως για την κατεδάφιση του κινηματογράφου «Νίκη».
Το σχέδιο ενέκριναν ο Μ. Πατσιαντάς και ο Μιχ. Μιτζικός, ο Φ. Λαμπρινίδης ήταν θετικός εκτός του Κέντρου Κοινότητας και του κινηματογράφου «Νίκη», ενώ ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας ψήφισε λευκό και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για την κατεδάφιση του κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ότι δημιουργεί κλίμα και απειλεί έμμεσα.

Το σώμα απασχόλησε η παράλληλα εκδήλωση με την πρόταση ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, όπου οι μειοψηφίες έστειλαν εκπροσώπους τους, η Δημοτική Αρχή τόνισε ότι δεν ενημερώθηκε για την εκδήλωση για να αλλάξει την ώρα και ότι η στήριξη στο Π.Θ. είναι εκ των ουκ άνευ, ενώ στην εκδήλωση έστειλε τον γενικό γραμματέα Στέλιο Διαμαντίδη.
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός πρότεινε να ληφθεί απόφαση ότι ο Δήμος στηρίζει το Πανεπιστήμιο.

«Μπαλάκι» για τα έργα
Κατά τη συζήτηση του θέματος έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδιασμού ο σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Φώτης Λαμπρινίδης δήλωσε ότι το σύνολο των προτάσεων κατατέθηκε από το 2014 κυρίως για τα κορυφαία έργα της Πλ. Πανεπιστημίου και Δημοτικό Θέατρο. «Στην τριετία που μεσολάβησε δεν έγινε εμπλουτισμός, ούτε κάποια νέα μελέτη. Θα είμαστε θετικοί στην πρόταση. Η πρόταση ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ Κ. Αγοραστού και δημάρχων Π. Σκοτινιώτη και Κ. Τζανακούλη. Σύμφωνα με την πρόταση το θέατρο επρόκειτο να γίνει και συνεδριακό κέντρο, που δεν την υιοθετήσατε και φτιάχνεται το εκθεσιακό με χρήματα του Δήμου, ενώ υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ», τόνισε.
Απαντώντας ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου του είπε ότι λέει ανακρίβειες και ότι δεν υπήρχε καμία μελέτη για τη διατήρηση του κινηματογράφου Νίκη, ούτε για την ένταξη στο πρόγραμμα της Πλατείας Πανεπιστημίου/ «Σας προκαλώ να φέρετε μια μελέτη από ένα έργο στην επόμενη συνεδρίαση. Καλό είναι να μη γίνουν οι αντιπαραθέσεις και να ληφθεί ομόφωνη απόφαση να φανεί ότι θέλετε έργα. Τίποτα δεν κάνατε», τόνισε.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς δήλωσε ότι ψηφίζει θετικά με επιφυλάξεις, αν και τόνισε ότι το προτεινόμενο τελικό σχέδιο καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες της πόλης, καθώς η χρηματοδότηση είναι 5-6 φορές κάτω από την προμνημονιακή περίοδο.

Τα έργα θα φέρουν χρήματα
Ο Μιχ. Μιτζικός δήλωσε ότι τα έργα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Για το Δημοτικό Θέατρο είπε ότι συμφωνεί να παρέμενε συνεδριακό κέντρο, κάτι που θα βοηθούσε στη βιωσιμότητά του και δεν θα μετατρεπόταν το Εκθεσιακό σε Συνεδριακό Κέντρο. Ακόμη χαρακτήρισε λάθος την κατεδάφιση του κινηματογράφου «Νίκη», για 25 θέσεις στάθμευσης και πρόσθεσε ότι ήταν σωστό που δεν γκρεμίστηκε το Υγειονομικό. Όπως ανέφερε, με την εκκίνηση των έργων θα πέσουν χρήματα στην πόλη.

Θα ευνοήσουν τους επιχειρηματίες
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος δήλωσε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ζήλεψε την πεπατημένη της προηγούμενης και τόνισε ότι τα έργα θα ευνοήσουν τους επιχειρηματίες εστίασης και τουρισμού, ενώ απουσιάζουν έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικά, σχολεία, στέγαση της Πυροσβεστικής πεζοδρόμια και οδικό δίκτυο.

Πολιτιστική βαρβαρότητα
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κώστας Γαργάλας έκανε επιμέρους παρατηρήσεις για τους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, ενώ για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων είπε ότι αντί να αποθαρρύνει την κυκλοφορία στο κέντρο, την προσελκύει και είναι κοστοβόρο, ενώ πρόσθεσε ότι απουσιάζουν οι αστικές συγκοινωνίες.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτιστική βαρβαρότητα την επιλογή της; Δημοτικής Αρχής για κατεδάφιση του τελευταίου κινηματογράφου της Ν. Ιωνίας και ανέφερε «να περιμένετε ισχυρές αντιδράσεις».

Σεβασμός στις αποφάσεις του Δ.Σ.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σταυρίδης χαρακτήρισε ατυχή την τοποθέτηση Γαργάλα για τον κινηματογράφο «Νίκη» και τόνισε ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. να είναι σεβαστές
Ο Μουλάς του είπε ότι είναι εκτός θέματος. Για τις αντιδράσεις που είπε. Στο πεζοδρόμιο και όχι εδώ.
Κλείνοντας ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου είπε ότι τα ίδια έλεγε ο κ. Γαργάλας και στην επιτροπή του άρθρου 152 όπου προσέφυγαν ανεξάρτητοι σύμβουλοι για την μονοδρόμηση Ζάχου και Καραμπατζάκη, ότι δηλαδή θα υπάρξουν αντιδράσεις. Όπως είπε, δεν πρέπει να λέγονται και να γίνονται τέτοιες αναφορές και απειλές σε βάρος απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι νόμιμη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Θα ξέρουμε ποιος υποκινεί τέτοιες καταστάσεις, αν γίνει κάτι» κατέληξε.

Απορρίφθηκε ψήφισμα για την Τρ. Πειραιώς
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου απέρριψε πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θεολόγος Διαμαντένιας, για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, με το αιτιολογικό ότι η Δημοτική Αρχή κάνει τις απαραίτητες ενέργειες μέσω της συμβούλου Γεωργίας Μποντού – Τοκαλή και δεν χρειάζεται να εκδοθεί ψήφισμα.
Η κ. Τοκαλή ενημέρωση το σώμα για τη συγκέντρ5ωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί έξω από το τραπαζικό κατάστημα στη Ν. Αγχίαλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.