Επιστολή προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου κ. Ιωάννα Καντά, απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Την περασμένη Παρασκευή με θέμα «Mη σύννομες ενέργειες του Δήμου Βόλου για το θέμα αδέσποτων ζώων συντροφιάς και της κακοποίησης ζώων χριστουγεννιάτικης φάτνης».

Η Φιλοζωική Ομοσπονδία κάνει λόγο για μη σύννομη, για άλλη μια φορά διαχείριση των αδέσποτων ζώων εκ μέρους του Δήμου Βόλου και ειδικότερα εκ μέρους της αρμοδίας Αντιδημάρχου κ. Νατάσσας Μορφογιάννη.
«Δυστυχώς την φιλοζωική κοινότητα της χώρας, μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ, τοπικών και εθνικών και φυσικά και την Ομοσπονδία μας, απασχολούν συνεχώς τα τελευταία έτη πράξεις και παραλείψεις του Δήμου Βόλου που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την νομοθεσία αλλά και πολλές φορές με ζητήματα που άπτονται του πολιτισμού της χώρας μας και του αξιακού μας συστήματος», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Ομοσπονδία λαμβάνει συνεχώς πολλές καταγγελίες από πολίτες του Βόλου αλλά και από το τοπικό Φιλοζωικό Σωματείο Βόλου «Κόσμος και Φύση» για την στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στα αδέσποτα.

Τελευταία, τονίζει η ΠΦΠΟ, ενημερωθήκαμε, ότι με πρόσχημα την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, ο ανάδοχος της διαχείρισης των αδέσποτων κ. Διαμαντής Μπαρού κατόπιν εντολής της αντιδημάρχου κ. Μορφογιάννη και με αντιρρήσεις της 5μελούς επιτροπής, ως ο νόμος ορίζει, περισυλλέγει αδέσποτους σκύλους, που ήδη έχουν στειρωθεί και επανενταχθεί, φέροντες και ηλεκτρονική σήμανση, που διαβιούν ήσυχα και δεν προκαλούν προβλήματα με την συμπεριφορά τους, που έχουν μάθει να ζουν στο περιβάλλον τους και που φροντίζονται από εθελοντές πολίτες με στόχο την επανένταξή τους αργότερα, κατά πάγια τακτική του Δήμου, σε περιβάλλον μη οικείο γι αυτά, σε ακατάλληλες περιοχές, όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν καταπατώντας την κείμενη νομοθεσία, πράττοντας κατά το δοκούν και τις προσωπικές τους αντιλήψεις για τα ζώα, παραδίδοντας στους πολίτες μαθήματα ανυπακοής στους νόμους και απόψεις γι αυτά ευθέως αντιευρωπαϊκές, που κατ ουδόλως συμβάλλουν στο σεβασμό που οφείλουμε στην ζωή κάθε έμβιου, πολύ περισσότερο έμβιων πλήρως συναισθανομένων, που η δική μας εγκληματική συμπεριφορά και ανευθυνότητα τα κατέστησε αδέσποτα.

Παθητική κακοποίηση στη φάτνη
Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες χρήσης ζώντων ζώων αρνιών και μικρόσωμων αλόγων ως διακοσμητικά στοιχεία και «ντεκόρ» στην Χριστουγεννιάτικη φάτνη του Δήμου Βόλου, αναφέρει η Φιλοζωική Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με την επιστολή, η μεταφορά των ζώων αυτών από το χώρο, όπου ζούσαν πιθανόν με αντίτιμο προς τον ιδιοκτήτη τους, το στρες και η αγωνία στα οποία επί μακρόν χρονικό διάστημα υποβάλλονται από τον συνωστισμό κόσμου και από άλλες ενέργειες, συνιστούν βάσει του νόμου 1197/81 παθητική κακοποίηση αυτών.

«Θα παρακαλούσαμε θερμά να εκδώσετε εισαγγελική παραγγελία απομάκρυνσης των ζώων αυτών από την φάτνη, για τον επιπλέον λόγο, ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων και η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού κάλλιστα μπορούν να αποδοθούν με μη ζώντα ζώα», επισημαίνει η Ομοσπονδία.