Καταγγέλλουν «Μεγάλο Αδελφό» στο κέντρο του Βόλου

Παράνομη κάμερα καταγράφει δημόσιο χώρο στη Γαλλίας – Κοραή

Καταγγελίες για «Μεγάλο Αδελφό» στο κέντρο Βόλου, λίγα μόλις μάλιστα μέτρα από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου έφθασαν στα γραφεία της εφημερίδας «Μαγνησία» με δεκάδες πολίτες να κάνουν λόγο για παράνομη λειτουργία κάμερας που βιντεοσκοπεί δημόσιο χώρο και είναι εγκατεστημένη σε κτίριο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιστοσελίδα ανάρτησε στο διαδίκτυο «αποκλειστικό» βίντεο από τροχαίο ατύχημα που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στη συμβολή των οδών Γαλλίας- Κοραή όπου είναι εγκατεστημένη η κάμερα παρακολούθησης. Από την «είδηση» που αναρτήθηκε (δεδομένου ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί), αποκαλύφθηκε η λειτουργία της παράνομης κάμερας για την οποία η «Μαγνησία» έλαβε γνώση μετά από καταγγελία αναγνώστη ο οποίος κινείται στην περιοχή.

Η κάμερα φέρεται να ηλεκτροδοτείται από το κτίριο όπου είναι εγκαταστημένη, ιδιοκτησίας του ιδρύματος “Ορφανοτροφείο Βόλου” με τον πρόεδρο κ. Κώστα Θεοδώρου να δηλώνει άγνοια για το θέμα.

Όπως επισημαίνουν νομικοί που εξειδικεύονται σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων η υπ’ αριθμόν 1/2011 οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που ρυθμίζει ζητήματα λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για σκοπούς προστασίας προσώπων και αγαθών είναι σαφής όταν πρόκειται για κάμερας παρακολούθησης. Συγκεκριμένα στο άρθρο 6 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι «ο υπεύθυνος επεξεργασίας απαγορεύεται να λαµβάνει εικόνα από εισόδους ή εσωτερικό γειτονικών κατοικιών, κτιρίων ή άλλων χώρων» όπως στην περίπτωση της κάμερας στη Γαλλίας-Κοραή η λειτουργία της οποίας παραβιάζει την αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής δεδομένου ότι καταγράφει δημόσιο χώρο εν αγνοία των πολιτών και χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Η συγκεκριμένη κάμερα όμως δεν είναι ο μοναδική στην περιοχή, καθώς ένα ολόκληρο σύστημα παρακολούθησης και βιντεοσκόπησης είναι εγκατεστημένο στο κτίριο ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Ο τρόπος εγκατάστασης ωστόσο και η κλίση τους εγείρει αμφιβολίες κατά πόσο καταγράφουν μόνο τον ιδιωτικό χώρο της επιχείρησης ή και τον δημόσιο όπως είναι το πεζοδρόμιο και ο δρόμος.

Ολοκληρωμένο σύστημα βιντεοεπιτήρησης εγκαταστημένο στον εξωτερικό χώρο κτιρίου στην συμβολή των οδών Γαλλίας – Κοραή που ενδέχεται επίσης να καταγράφει δημόσιο χώρο.

Άγνοια για την κάμερα δηλώνει ο πρόεδρος του Ορφανοτροφείου

Σε επικοινωνία της «Μαγνησίας» με τον πρόεδρο του ιδρύματος «Ορφανοτροφείο Βόλου» στο οποίο ανήκει το εν λόγω ακίνητο όπου βρίσκεται η κάμερα, ο κ. Κώστας Θεοδώρου δήλωσε άγνοια για το θέμα προσθέτοντας ότι το ακίνητο διατίθεται προς ενοικίαση και είναι κενό αυτή τη στιγμή, ενώ όπως είπε από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του ιδρύματος δεν υπήρξε κάποια απόφαση για την παραχώρηση και εγκατάσταση κάμερας η οποία ωστόσο φέρεται να ηλεκτροδοτείται από το ακίνητο. Ο κ. Θεοδώρου τόνισε μιλώντας στη «Μ» πως το θέμα είναι σοβαρό και δεσμεύτηκε να το διερευνήσει περαιτέρω.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.