Καταψηφίστηκε η πρόταση για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ (βίντεο)

Υπό τις αποδοκιμασίες πολιτών κατά του δημάρχου

Κατέπεσε τελικά η πρόταση της πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς οι μειοψηφίες καταψήφισαν, με αποτέλεσμα να μην περάσει, σε μια δεύτερη επίσης επεισοδιακή συνεδρίαση, συνέχεια της χθεσινής για το ίδιο θέμα που διακόπηκε λόγω επεισοδίων.

Μετά τα επεισόδια που έγιναν στον διάδρομο με την Αστυνομία, ακολούθησε δεύτερο «ημίχρονο» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ των συγκεντρωμένων πολιτών και του δημάρχου Αχ. Μπέου, τον οποίο ο κόσμος χαρακτήρισε «φασίστα και τραμπούκο» και τον δεύτερο να απαντά η Δημοκρατία δε δέχεται τέτοιες συμπεριφορές και να τους φωνάζει “Τελειώσατε. Εσείς είστε φασίστες. Οι ίδιοι και οι ίδιοι”.

Μετά τα επεισόδια, οι μειοψηφίες εκτός του επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικού αποχώρησαν, γνωστοποιώντας στις τοποθετήσεις τους ότι καταψηφίζουν το θέμα.

Οι τοποθετήσεις των μειοψηφιών

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς είπε ότι είναι το σπουδαιότερο θέμα που έχει απασχολήσει την πόλη τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ίδιος επισήμανε την πρόνοια των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ που ζήτησαν νομική γνωμοδότηση που ήταν διαφωτιστική. Όπως είπε “Εσείς της πλειοψηφίας δείξατε αβάσταχτη ελαφρότητα και με διαδικασία fast track κοιτάξατε να το περάσετε. Δεν φροντίσατε να έχετε νομική γνωμοδότηση και οικονομοτεχνική μελέτη που είναι απαραίτητη”. Ο κ. Πατσιαντάς ζήτησε ο Δήμος να περιμένει την έκβαση των δύο δικαστικών υποθέσεων με την ΕΡΓΗΛ που είναι σε εκκρεμότητα και πρόσθεσε ότι ο Δήμος είναι εγγυητής στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, αναφέρθηκε στο 30,6%, επαναλαμβάνοντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ ομολογεί γι αυτό το ποσό και για τη συμπληρωματική αγωγή που δεν κατατέθηκε ποτέ.

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, είπε ο δήμαρχος δεν τεκμηρίωσε την πρόταση και έκανε λόγο για αδύναμα επιχειρήματα και προχειρότητα, καθώς και για γελοία εισήγηση μιας σελίδας. Αναφέρθηκε στα έσοδα και στις επιχορηγήσεις της Επιχείρησης. Όπως είπε “Οφείλατε να έχετε οικονομοτεχνική μελέτη. Δημιουργήσατε τεχνητά το οικονομικό και τεχνικό αδιέξοδο. Χαραμίσατε αδικαιολόγητα τρία ολόκληρα χρόνια. Η συζήτηση της αγωγής μετά την αναβολή που ζητήσατε εσείς. Αντί να γίνει τον Δεκέμβριο έγινε τον Απρίλιο».

Σύμφωνα με την κα Οικονόμου, χθες έγινε πολιτική αλητεία από τον κ. Σαββάκη για το ποσοστό των εξωσυμβατικών εργασιών. «Δε θα αναφερόμουν στον κ. Καραγκιόζο αλλά έκανε την απρέπεια να μιλήσει πολιτικά. Η επιλογή σας για λύση κι εκκαθάριση είναι ακραία και τυχοδιωκτική. Τι θα γίνει αν η ΔΕΥΑΜΒ κερδίσει τα δικαστικά; Για τις περικοπές στους εργαζομένους θα μπορούσατε να έχετε πληρώσει 2014, καθώς στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ υπήρχαν τα χρήματα και αφήσατε να τρέχει ο χρόνος. Ξέρετε καλά ότι δεν μπορούμε οι αντιπολιτεύσεις να συνηγορήσουμε στην ανευθυνότητα και δε θα πετύχετε την αυξημένη πλειοψηφία», τόνισε.
Η κ. Οικονόμου ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτραπεί μια καταστροφή.

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, συμφώνησε σε κάποια σημεία με τις αντιπολιτεύσεις και σε κάποια με την εισήγηση του Δήμου. “Η γενική άποψη του δημότη απέναντι στη ΔΕΥΑΜΒ είναι αρνητική. Με μια μονοπωλιακή επιχείρηση με τον κίνδυνο διακοπής παροχής νερού δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να δώσει πόσιμο νερό», τόνισε και χαρακτήρισε το πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ αναχρονιστικό, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μένει σχεδόν το μισό συμβούλιο εκτός του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. «Θα πρέπει να κάνουμε συγκροτημένα μελέτες για να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε τα κόστη. Δεν είπαν ποτέ οι εργαζόμενοι που διεκδικούν να έρθουν με αναφορά στο Δ.Σ. και να πουν τι δεν πάει καλά. Δεν έκαναν καμία πρόταση για τις υποδομές και την πορεία της Επιχείρησης και τους προηγούμενους μήνες, παρά μόνο διαταγές πληρωμής για να τρέχουν τη ΔΕΥΑΜΒ στα Δικαστήρια», τόνισε.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έπρεπε να τα βάλουμε όλα κάτω και να δούμε τι συμφέρει στους πολίτες, χαρακτήρισε την εισήγηση «μπακαλόχαρτο» και τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει νομική γνωμάτευση με υπογραφή του νομικού συμβούλου.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, ανέφερε ότι η χθεσινή ενημέρωση του δημάρχου με τα τέσσερα επιχειρήματα απαντήθηκε και καταρρίφθηκε και από τον πρόεδρο των ΔΕΥΑ και τους εργαζομένους. “Το κύριο επιχείρημα είναι οι εργαζόμενοι και προσπάθησε να τους στρέψει εναντίον του λαού του Βόλου” δήλωσε και συμπλήρωσε “ότι έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, καταρρίφθηκαν από τους εργαζόμενους. Δεν υπήρχε μια νομική γνωμάτευση με την υπογραφή του νομικού όπως είπε ο κ. Μιτζικός, όπως έκαναν οι εργαζόμενοι. Προχωράνε με ένα μπακαλόχαρτο, χωρίς να υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη με όλα τα στοιχεία και τις οικονομικές κινήσεις. Έχει αποδείξει ότι το θέμα διαχείρισης των υδάτων κινείται στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης όπως η κυβέρνηση. Στήνεται αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι στην πλάτη των πολιτών “.
Ο Απ. Νάνος κάλεσε το λαό του Βόλου να μην μπλεχτεί σε πολιτικές ασχήμιες και προεκλογικές παγίδες και να διασφαλιστεί η λειτουργία υποδομών και η δημόσια υγεία.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κώστας Γαργάλας είπε ότι θα είχε αξία να τοποθετηθεί αν υπήρχε μια σοβαρή εισήγηση, αλλά όπως είπε “με αυτό το μπακαλοδεύτερο και παρ’ όλο που γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε την πλειοψηφία που απαιτείται φέρνετε το θέμα για να ρίξετε την ευθύνη σε άλλους. Αν θα είχε αξία μια συζήτηση για τη ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσε να πάει στη επόμενη ημέρα εξορθολογισμό επιστημονική προσέγγιση με καινούργιο οργανόγραμμα, με ανοίγματα στις νέες προκλήσεις και να είμαστε σίγουροι ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού δε θα περάσει και να διαβεβαιώσουμε ότι η πόλη χωρίς τη ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να υπάρξει αλά μπορεί να υπάρξει χωρίς τους εχθρούς και τους μπράβους”.
Η φράση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων συμβούλων της πλειοψηφίας.

Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης

Μετά τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Νάνος κατήγγειλε τραμπούκικες πρακτικές με μπράβους κι αστυνομία. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν στον Δήμαρχο “φασίστα, τραμπούκε” με τον Δήμαρχο να λέει ότι η Δημοκρατία δε δέχεται τέτοιες συμπεριφορές και τον κόσμο να συνεχίζει να φωνάζει, ενώ ο Δήμαρχος φώναζε «Τελειώσατε. Εσείς είστε φασίστες. Είστε οι ίδιοι και οι ίδιοι, από τα Αστέρια Αγριάς, την Καραμπατζάκη και τη ΔΕΥΑΜΒ και δεν είστε ο λαός του Βόλο».

Ο Αχ. Μπέος προανήγγειλε ότι την Παρασκευή θα δώσει συνέντευξη Τύπου και τόνισε ότι “Συνεχίζουμε τον αγώνα για να γλυτώσουμε τα χρήματα. Θα κάνουμε τις προσπάθειές μας. Η διατάραξη ειρήνης είναι αυτεπάγγελτα αδικήματα και δεν χρειάζονται μηνύσεις. Αυτοί είναι οι πολίτες του Βόλου; Οι πολίτες του Βόλου είναι υπεύθυνοι. Για ποια ιδιωτικοποίηση μιλάνε;”.

Το λόγο τέλος, ζήτησε ο πρόεδρος των Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ Βάιος Ζεμπέογλου, που χαρακτήρισε άδικα αυτά που είπε ο κ. Μιτζικός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, οι εργαζόμενοι μπορούν να βοηθήσουν, κατέθεσαν προτάσεις για τα προβλήματα στον Βιολογικό Καθαρισμό και διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό, θα είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.