Κ. Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση σχεδίασε ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων για το Νομό

Μειώσεις της φορολογίας από το 2019, όπως ανέφερε η Υφ. Οικονομικών στο 3ο Συνέδριο Ανάπτυξης

Την πεποίθηση ότι μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα μπαίνει σε φάση ανάπτυξης, εξέφρασε η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες της δεύτερης μέρας του 3ου Συνεδρίου Ανάπτυξης που διοργάνωσε ο Όμιλος Καρεκλίδη.
Σύμφωνα με την ίδια, το 2017 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, ενώ το 2018 θα είναι στο 2,5%. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως είπε, προβλέπεται ήδη μια σειρά από μειώσεις της φορολογίας τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, αλλά και την ακίνητη περιουσία από το 2019.
Η κ. Παπανάτσιου επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι προώθησαν την ανάπτυξη για τους λίγους. «Ήταν ανάπτυξη για όσους κρύβονται πίσω από offshore», είπε και πρόσθεσε ότι τα Paradise Papers, τα Panama Papers, τα LuxLeaks έχουν αποκαλύψει πώς οι παγκόσμιες ελίτ, αλλά και η ελληνική, κρύβουν τον πλούτο τους την ίδια ώρα που μοιράζουν κρίση και ανεργία στην κοινωνία.
Η υφυπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιδιώκει τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Σήμερα το κλίμα στις επιχειρήσεις έχει αρχίσει και αντιστρέφεται, ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της απόκρυψης εισοδημάτων και τη βελτίωση στο μηχανισμό συλλογής εσόδων, δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως είπε, προβλέπεται ήδη μια σειρά από μειώσεις της φορολογίας τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα αλλά και την ακίνητη περιουσία από το 2019.
Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, θα επιστραφεί και φέτος στους πολίτες με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος.
Στο σημείο αυτό άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπόσχεται δικαιότερο φορολογικό σύστημα και να απαιτεί άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών, την ίδια ώρα που το στενό οικογενειακό του περιβάλλον δραστηριοποιείται σε εξωχώριες επιχειρήσεις φορολογικών παραδείσων όπως έδειξαν τα Paradise Papers.

Τα έργα που θα τροφοδοτήσουν
την ανάπτυξη στη Μαγνησία

Αναφερόμενη στη Μαγνησία επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το Νομό, που θα βελτιώσουν τις υποδομές και θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη.
«Τα έργα αυτά στην περιοχή της Μαγνησίας θα μετατρέψουν τον Βόλο σε κέντρο συνδυασμένων μεταφορών», τόνισε και υπενθύμισε ότι προχωράει η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού του Βόλου με το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και το λιμάνι του Αλμυρού. Παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλου – Λάρισας, ύψους 54 εκατ. ευρώ, θα βελτιώσει την ποιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία.
Ακόμη μια σειρά από έργα – παρακάμψεις και κυκλικοί κόμβοι – που δρομολογούνται ή έχουν ήδη δρομολογηθεί αναβαθμίζουν δραστικά το οδικό δίκτυο της Μαγνησίας και ενισχύουν περαιτέρω το ρόλο του Βόλου, σημείωσε η κ. Παπανάτσιου.
Η Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στον Αναπτυξιακό Νόμο λέγοντας ότι ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις δραστηριότητες έντασης γνώσης, καθώς και τις συνέργειες και τις δικτυώσεις των επιχειρήσεων. Στη Θεσσαλία, οι συνολικές υποβολές στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας. Το σημαντικό είναι ότι περίπου το 40% είναι για τη βιομηχανία και οι μισές από αυτές αφορούν την μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής.
120 εκατ. ευρώ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων
Η κ. Παπανάτσιου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη με όχημα τον τουρισμό και ανακοίνωσε ότι από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν άμεσα 120 εκατ. ευρώ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Στη Θεσσαλία, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις στη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Από τις 124 που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκε θετικά περίπου το 96% και οι 116 προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 6,2 εκατ. ευρώ.
Οι κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό της Μαγνησίας είναι η ήπια αξιοποίηση στην κατεύθυνση δωδεκάμηνου τουρισμού σε συνδυασμό με τοπική παραγωγή και μεταποίηση. Ενδεικτικά η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη κέντρων δραστηριότητας βουνού συμπεριλαμβανομένων των χιονοδρομικών κέντρων, τον θαλάσσιο τουρισμό (ημερήσια ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο καγιάκ κλπ), την αξιοποίηση των ευκαιριών για συνεδριακό τουρισμό (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ κλπ), την ανάδειξη του συνδυασμού πολιτιστικών και φυσικών μνημείων και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τις Σποράδες.
«Η Μαγνησία πρέπει να έχει ισόρροπη ανάπτυξη, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις συνέργειες μεταξύ όλων των κλάδων δραστηριοτήτων και πρέπει να έχει ανάπτυξη με απασχόληση», κατέληξε η Υφυπουργός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.