Καθαρίστριες: «Το Π.Θ. μας εμπαίζει χρόνια με τις θέσεις εργασίας»

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Κίνδυνος απόλυσης 32 εργαζομένων και ανάθεση της υπηρεσίας σε εργολάβο

Θύματα εμπαιγμού και ομηρίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καταγγέλλουν ότι γίνονται εδώ και χρόνια οι καθαρίστριες, που βρίσκονται προ της απόλυσης στο τέλος του 2019, προκειμένου να αναλάβει την καθαριότητα εργολάβος.

Ήδη έχουν προχωρήσει σε στάση εργασίας σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. ενώ στις 11 πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Θόλο και ενημέρωσαν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής για την οργάνωση από κοινού αγώνα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών/στριών Μαρία Πλαγερά, ενώ ο αντιπρύτανης του Π.Θ. κ. Μπιλίνης τους διαβεβαίωσε ότι τέλος Οκτωβρίου του 2019 ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, εντούτοις στις 14 Νοεμβρίου, η σύγκλητος αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου, «πετώντας στο δρόμο 32 καθαρίστριες και εργαζόμενους».
Η πρόεδρος τόνισε ότι η συμπεριφορά της Πρυτανείας είναι απαράδεκτη, για εργαζόμενους στο ίδρυμα πάνω από 20 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. «Η Ν.Δ. μας λένε θέλει εργολάβους παντού και ό,τι να κάνετε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», ανέφερε. Σύμφωνα με την κα Πλαγερά, κάθε χρόνο τους δίνονται υποσχέσεις ότι θα βρεθεί οριστική λύση και να μην ανησυχούν και δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας και στο τέλος προωθούν τις διαδικασίες για νέο διαγωνισμό «που με τον αγώνα μας και τη στήριξη από τους υπόλοιπους εργαζόμενους έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να παγώσουμε».

Η γραμματέας του Συλλόγου, Αθηνά Καραγιώργου ανέφερε ότι τέλος Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις και 32 άτομα στο Βόλο μένουν άνεργα. «Μας λένε ότι η εργολαβία θα είναι για τρεις μήνες και μετά εμείς να περάσουμε ΑΣΕΠ, αλλά αυτό δεν μας βοηθά. Προστατευόμενα μέλη πλέον δεν έχουμε, ανεργία δεν έχουμε, ούτε πολύτεκνες είμαστε. Κάθε φορά μας έχουν σε ομηρία. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ζητάμε να γίνουμε αορίστου χρόνου».

Η κ. Καραγιώργου δήλωσε εξοργισμένη γιατί για χρόνια τους κοροϊδεύουν. «Όχι πείτε μου, είναι απάντηση μορφωμένου ανθρώπου να σου φέρνει ως επιχείρημα ότι έξω υπάρχουν άνεργοι και κοιμούνται στα παγκάκια και εσείς έχετε δουλειά, έστω και έτσι;», διερωτήθηκε.

Οι καθαρίστριες ζητούν να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού, να υπογραφεί άμεσα συλλογική σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μην γίνει καμία απόλυση, να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και φυσικά μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 8ωρο, πενθήμερο και 40ωρη απασχόληση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.