Κατηγορηματικά αντίθετη στην εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό δηλώνει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών του ΤΕΕ Μαγνησίας και καταθέτει πρόταση ψηφίσματος στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
Στην ανακοίνωσή της, με αφορμή το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025 στην παραλία του Βόλου, ενάντια στην προωθούμενη εγκατάσταση υπεράκτιου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU (LNG), δηλώνει τα εξής: «
• Ο Νομός Μαγνησίας, θα υποστεί σοβαρή και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση, καθώς το έργο του FSRU συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος, διαρροής αερίου ή έκρηξης. Η διεθνής βιβλιογραφία τεκμηριώνει ότι κανένα μεγάλο έργο LNG δεν είναι απολύτως ασφαλές, ακόμη κι όταν λειτουργεί εντός των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών και τεχνικών όρων – γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατα ατυχήματα σε τεχνολογικά προηγμένες χώρες.
• Ο Παγασητικός Κόλπος βρίσκεται εντός εξαιρετικά σεισμογενούς ζώνης, καθώς φιλοξενεί το ενεργό ρήγμα Αλμυρού–Νέας Αγχιάλου, από το οποίο προήλθε και ο σεισμός των 6,5R της 9ης Ιουλίου 1980. Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική πρακτική, η εγκατάσταση και λειτουργία FSRU (LNG) απαγορεύεται ή θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη σε περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, αφού ο κίνδυνος ατυχήματος πολλαπλασιάζεται εκθετικά.
• Διεθνώς, οι σταθμοί FSRU (LNG) κατασκευάζονται αποκλειστικά σε ανοιχτές θάλασσες και σε μεγάλη απόσταση από την κατοικημένη γη. Αντιθέτως, ο Παγασητικός αποτελεί έναν κλειστό και αβαθή κόλπο, με μέγιστο βάθος μόλις 110 μ. και είσοδο προς το Αιγαίο πλάτους 4 χλμ., γεγονός που περιορίζει δραματικά την ανανέωση των υδάτων.
Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, σε περίπτωση διαρροής αερίου ή ψυκτικού υλικού –το οποίο διατηρείται σε τεράστιες ποσότητες ώστε το LNG να παραμένει στους -162°C– η χρήση θαλασσινού νερού για την επαναεριοποίηση μπορεί να μεταβάλει τη θερμοκρασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κατά 7-9°C. Η μεταβολή αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για το οικοσύστημα, με συνέπειες για την αλιεία, την αναψυχή, τις καταδύσεις, τον τουρισμό και όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.
• Η κυκλοφορία των LNG carriers, πλοίων μήκους περίπου 350 μ., καθώς και των 50 τάνκερ ετησίως που αναφέρει η ΜΠΕ, θα επιβαρύνει σημαντικά το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού και θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους στη ναυσιπλοΐα, επηρεάζοντας αρνητικά τουριστικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Παράλληλα, οι συνέπειες για την αλιεία –μία από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής– θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς.
• Η ατμόσφαιρα θα επιβαρυνθεί σημαντικά, λόγω της καθημερινής έκλυσης άνθρακα και μεθανίου. Είναι γνωστό ότι η παραγωγή και μεταφορά LNG συνεπάγεται έως και δεκαπλάσιες εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών, προσθέτοντας έναν ακόμη ισχυρό παράγοντα ρύπανσης στην περιοχή.
• Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα και αρνητικά, με προηγούμενη απόφαση της Αντιπροσωπείας. Με το παρόν ψήφισμα, επικαιροποιούμε και επαναβεβαιώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε μορφή χωροθέτησης τερματικού σταθμού FSRU (LNG) εντός του Παγασητικού Κόλπου».































