ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων : H δημιουργική απασχόληση και η αξία της στην ανάπτυξη του παιδιού

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημιουργική απασχόληση στις διάφορες μορφές της. με γνώμονα αυτή την αντίληψη το ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, που αποτελεί, όπως και οι άλλες δομές, δράσεις συγχρηματοδοτούμενες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 καλλιεργεί στα παιδιά τη δημιουργική απασχόληση μέσα από ποικίλες δράσεις, ατομικές και ομαδικές προωθώντας την επικοινωνία, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την πολυσχιδή έκφρασή τους.
H δημιουργική απασχόληση αποτελεί διαδικασία εξερεύνησης και μάθησης για το παιδί, ενώ συνοδοιπόρος της σε αυτό είναι αρχικά ο γονέας και στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός. Οι παιδαγωγοί – εμψυχώτριες του ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων, κκ Μόσχου Δέσποινα, Κολοφωτιά Αθανασία και Νίκου Ελένη, έχοντας επίγνωση του πολυκύμαντου ρόλου, που διαδραματίζει η δημιουργική απασχόληση στη διάπλαση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα των παιδιών, επιδιώκουν μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες και δράσεις, να εμφυσήσουν στα παιδιά αρχές και αξίες, πολύτιμα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.
Πιο συγκεκριμένα, στα εργαστήρια του ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων, όπως το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, τα κινητικά, τα παραδοσιακά και τα μουσικά παιχνίδια, οι παιδαγωγοί του ΚΔΑΠ ενσωματώνουν γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά ερεθίσματα, συνδέουν ιδέες, εμπειρίες και ικανότητες των παιδιών, διευκολύνουν τη μάθηση, εκθέτοντας τα παιδιά σε νέες εμπειρίες, ενώ παράλληλα προωθούν η δόμηση νοημάτων στα παιδιά από τις ήδη υπάρχουσες εμπειρίες τους.
Το θέατρο έχει παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που είναι πολύ σημαντικός στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί παιδαγωγική πρακτική, αλλά και ψυχαγωγία. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, το παιδί ενεργοποιείται, απελευθερώνει τη φαντασία του, καλλιεργείται η ψυχοκινητική του έκφραση, η κοινωνικότητά του και εξοικειώνεται με την Τέχνη.
Στο ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων το εργαστήριο του θεατρικού παιχνιδιού αποτελεί μια από της κύριες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Όπως αναφέρει η παιδαγωγός κ. Κολοφωτιά Αθανασία, ο ρόλος του εμψυχωτή-εκπαιδευτικού είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι αυτός, που θα μπορέσει να αναπτύξει τις πτυχές του εκάστοτε παιδιού. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά μπορούν να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες, που συνδυάζουν παιχνίδι, φαντασία, τέχνη, κίνηση και δραματοποίηση. Ταυτόχρονα, τους παρέχεται η δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα σε ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν, να προσπαθήσουν ξανά, χωρίς να φοβούνται να αξιολογηθούν, να ελέγχονται ή να κινδυνεύουν να απορριφθούν
Το κοινωνικό προφίλ του ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων εκφράζεται και με την πραγματοποίηση δράσεων σε εξωτερικούς χώρους. Ανοιχτά παιχνίδια και οργανωμένες δράσεις κι εκδηλώσεις αποτελούν κύριο μέλημα των παιδαγωγών του ΚΔΑΠ με απώτερο σκοπό την αποτύπωση και ανάδειξη των δραστηριοτήτων του στο ευρύ κοινό. Επίσης, για τον ίδιο λόγο πραγματοποιούνται και συνεργασίες με φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Κέντρο Βόλου, το Γερμανικό Ινστιτούτο, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Βόλου, διάφορους Εκδοτικούς Οίκους και άλλους φορείς. Επιπλέον, σε τακτά διαστήματα οργανώνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις των παιδιών σε μουσειακούς χώρους κι εντευκτήρια, μυώντας τους μικρούς φίλους στην ενεργή συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι έξι δομές ΚΔΑΠ, που μπορεί να απευθύνεται το ευρύ κοινό για δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης είναι οι εξής:
• ΚΔΑΠ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – Νικαίας & Ζέρβα, Ν. Ιωνία – 2421091316
• ΚΔΑΠ ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ – Μυτιλήνης & Χαλκηδόνος, Νέα Ιωνία – 2421091113
• ΚΔΑΠ ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ – 8ο χλμ. Εθνικής Οδού Βόλου – Τσαγκαράδας – 2428094000
• ΚΔΑΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλος – 2421064336
• ΚΔΑΠ Πορταριάς –Πορταριά – 2428099925
• ΚΔΑΠ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ – Χρήστου Λούλη & Εφέσσου 52, Νέα Ιωνία – 2421068978

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.