Κοινή διεκδίκηση και δράσεις για τα ΕΠΑΛ από μαθητές, γονείς και Ένωση Συλλόγων Γονέων

Από παλιότερη συνάντηση στο γραφείο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων
Για τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, ενώ εξετάζεται και η κάθοδος στην Αθήνα

Εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με τα προβλήματα που προκύπτουν σε βάρος των ίδιων των παιδιών, από τη μη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, είχαν μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, με γονείς και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, αλλά και με εκπροσώπους του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών. Αφορμή, στάθηκε η κατάληψη στην οποία έχουν προχωρήσει μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους, για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εγκρίνει ακόμη και μάλιστα παραπέμπει τα παιδιά σε άλλες σχετικές ή άσχετες με την επιλογή τους ειδικότητες ή ακόμη και σε άλλα εκπαιδευτήρια ή το χειρότερο, στο… σπίτι τους, εάν δεν υπάρχει η συγκεκριμένη ειδικότητα σε άλλο εκπαιδευτήριο! Όπως σημείωσαν οι μαθήτριες που εκπροσώπησαν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το θέμα (στο συγκεκριμένο σχολείο, των δύο ειδικοτήτων Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού και Βοηθός Φαρμακείου), το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να ακούσει τη φωνή διαμαρτυρίας των παιδιών που διψούν για μάθηση της ειδικότητας που επέλεξαν να κάνουν επάγγελμα στη ζωή τους, και όχι απλά να παρακολουθήσουν κάτι, ανεξάρτητα από τη δική τους επιλογή, επειδή έτσι εξυπηρετείται ίσως το Υπουργείο. Την αγωνία τους για το θέμα, εξέφρασαν και οι γονείς μαθητών, αλλά και οι εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ζητώντας να γίνει σεβαστό το δικαίωμα και η επιλογή των παιδιών τους στη μάθηση, ζητώντας και από την Ένωση, να εξαντλήσει κάθε πίεση προς το Υπουργείο. Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων, τόνισαν ότι συμπαραστέκονται στα δίκαια αιτήματα των μαθητών, και κυρίως στο αναφαίρετο ουσιαστικά δικαίωμα στη μόρφωση, ενημερώνοντας παράλληλα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Ένωση από τον περασμένο Ιούνιο ήδη, όταν με σχετικά έγγραφα και συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες, ζητούσε να εξαντληθεί κάθε περίπτωση υλοποίησης μελλοντικών αιτημάτων των παιδιών, διαβλέποντας το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν, με τη νέα μορφή υποβολής αιτήσεων στα ΕΠΑΛ. Μαθητές, γονείς και Ένωση Συλλόγων Γονέων, κατέληξαν από κοινού, να προσπαθήσουν για την καλύτερη δυνατή λύση διεκδίκησης και από την ερχόμενη εβδομάδα, να προγραμματίσουν στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση του θέματός τους, σε συνεργασία και με γονείς και μαθητές των άλλων ΕΠΑΛ της περιοχής, όπου αντιμετωπίζονται ανάλογα προβλήματα, να υπάρξουν αποφάσεις για δυναμικές παρεμβάσεις, ακόμη και με κάθοδο στην Αθήνα.
Δρομολόγια
Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία γονέων μαθητών του ΕΠΑΛ που προέρχονται από περιοχές εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ζήτησαν τη στήριξη της Ένωσης Γονέων, στο θέμα επίλυσης του προβλήματος, που αφορά στη μεταφορά των παιδιών εξηγώντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μαθητές, φθάνουν στο σπίτι τους, ακόμη και μετά από ένα 12ωρο που διαρκεί το σχολείο και οι μετακινήσεις τους! Αιτία, το όριο του χρόνου αναμονής στις στάσεις των λεωφορείων απ΄ όπου περνά δημόσια συγκοινωνία και σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει, μπορεί να υπάρξει αναμονή στις στάσεις μέχρι και 90 λεπτά!
Η Ένωση , έχει ζητήσει με παρεμβάσεις της στο Υπ. Μεταφορών αλλά και στους τοπικούς βουλευτές, την τροποποίηση της ΚΥΑ με απαλοιφή των χιλιομετρικών περιορισμών δικαιουμένων δωρεάν μετακίνησης μαθητών και για τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ καθώς και την απαλοιφή του όρου των 90 λεπτών αναμονής για όλα τα σχολεία.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων, στη διάρκεια των συναντήσεων, εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ηλίας Κουτσερής, ο αντιπρόεδρος Θέμης Κορομηλής και η ταμίας Λιάνα Πασχούδη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.