ΚΚΕ: «Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές υδροδότησης στις λαϊκές οικογένειες»

Όπως και να καταργηθούν τα “χαράτσια” επανασύνδεσης»

«Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές υδροδότησης στις λαϊκές οικογένειες», όπως και να καταργηθούν τα “χαράτσια” επανασύνδεσης», ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Όπως αναφέρεται, «νέα επίθεση στο εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας έχει εξαπολύσει η ΔΕΥΑΜΒ, η οποία προχώρησε στην διακοπή 85 παροχών για οφειλές πάνω από 70 €. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή της, ετοιμάζεται να κάνει διακοπές νερού σε 300 δήθεν «κακοπληρωτές» την εβδομάδα, από τους περίπου 1.000 που δεν έχουν να πληρώσουν το νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία συνταξιούχου, ύστερα και από την καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, για να επανασυνδεθεί η υδροδότηση στην κατοικία του και την κατοικία της γερόντισσας μητέρας του, αναγκάστηκε να πληρώσει, εκτός των οφειλών για το νερό, επιπλέον «πρόστιμο», για εγγύηση και επανασύνδεση, 109 €.
Η αντιλαϊκή στάση της δημοτικής αρχής Βόλου δεν αποτελεί ούτε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία ούτε είναι τυχαία! Ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Ε.Ε., που έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, μετατρέποντας τις ΔΕΥΑ σε δημόσιες επιχειρήσεις με πλήρη ιδιωτικοοικονομική – ανταποδοτική λειτουργία, με στόχο την παραχώρησή τους στα μονοπώλια.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, περί υπολογισμού και του περιβαλλοντικού κόστους του νερού, με ευθύνη και καθοδήγηση από τη δημοτική αρχή Βόλου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δείχνουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις στην τιμολόγηση του νερού. Εφαρμόζουν την ΚΥΑ της κυβέρνησης 135275/ 22-5-2017 (ΦΕΚ 1751/2017) «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος – Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» και την οδηγία – πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/60 Ε.Ε.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπει το προσδιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους (κόστος κεφαλαίου, λειτουργικό κόστος, κόστος συντήρησης, διοικητικό κόστος, κ.ά, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά μέχρι 31/12/2017), του περιβαλλοντικού κόστους (νέο χαράτσι), του κόστους πόρου, κ.ά, και με βάση αυτά «Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ), από το 2018 και μετά, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, θα προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους»
Να γιατί η δημοτική αρχή Βόλου προσφέρει άριστες υπηρεσίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επιδιώκουν να φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, το συνολικό λογαριασμό «κόστους» του νερού και των έργων, που έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του νερού θα πλήξει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες γιατί θα γίνεται βάσει ενός μεικτού συστήματος χρέωσης, που θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και από μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο νερού, ανάλογα με την ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε. Στα μεταβλητά θα περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «περιβαλλοντικό » τέλος, το οποίο θα εισπράττει ο δήμος και θα το αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο της ΕΕ, παρακρατώντας ως προμήθεια ποσοστό 2,5%.
Μεγάλη ευθύνη για τις εξελίξεις έχουν και οι δήθεν αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (ΠΑΣΟΚ) στο Δήμο Βόλου, που «ποιούν την νήσσαν» στηρίζοντας αυτήν την πολιτική. Το ΚΚΕ καλεί του εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους αγρότες, με τα σωματεία τους και τους συλλόγους τους, να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στις νέες αντιδραστικές μεθοδεύσεις. Ενάντια σε κάθε αύξηση, κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού. Να απαιτήσουν να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές υδροδότησης στις λαϊκές οικογένειες και να καταργηθούν τα «χαράτσια» επανασύνδεσης.
Το ΚΚΕ επιμένει πως διαχείριση του νερού, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, σημαίνει αντιμετώπισή του ως κοινωνικό αγαθό. Προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο. Σ’ αυτή τη γραμμή καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, στον αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τους μονοπωλιακούς ομίλους, την κρατική εξουσία, τις τοπικές «αυτοδιοικητικές» αρχές και παρατάξεις, που υπηρετούν τα κέρδη τους, μέσα και από την εμπορευματοποίηση ιδιωτικοποίηση του νερού».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.