ΚΚΕ: Νέες αυξήσεις στο νερό προετοιμάζει η Δημοτική Αρχή

Οργάνωση του αγώνα των λαϊκών οικογενειών και των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στις νέες αυξήσεις στη τιμολόγηση του νερού που προωθεί η Δημοτική Αρχή Βόλου σε συμμαχία με την κυβέρνηση, ζητά η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, που επιμένει πως διαχείριση του νερού, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, σημαίνει αντιμετώπισή του ως κοινωνικό αγαθό.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, με τις πρόσφατες δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα για αλλαγές στον κανονισμό ύδρευσης και άρδευσης, καθώς επίσης και στην τιμολόγηση του νερού, ο διευθυντής της επιχείρησης, ουσιαστικά προαναγγέλλει τις νέες αυξήσεις που ετοιμάζεται να επιβάλει η δημοτική αρχή Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ στα τιμολόγια του νερού στο Βόλο. «Προσφεύγοντας στη γνωστή τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, λέγοντας ότι «Ελάχιστοι πληρώνουν τέλη άρδευσης κι αυτό με γκρίνιες» ή «Δεν είναι δυνατό ο ένας δημότης να έχει φροντίσει για την τοποθέτηση υδρομέτρου και ο διπλανός όχι», επιχειρεί να συγκαλύψειτην πραγματικότητα, δηλαδή την υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. για την πλήρη λειτουργία των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, με το στόχο τη μελλοντική ιδιωτικοποίησή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζει το κόμμα, η δημοτική αρχή Βόλου και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία με την ΚΥΑ 135275/ 22-5-2017 (ΦΕΚ 1751/2017) «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» επιβάλλει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και στους μικρομεσαίους αγρότες, προσαρμόζοντας τους κανονισμούς λειτουργίας των ΔΕΥΑ στην οδηγία – πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/60 Ε.Ε. Το ΚΚΕ τονίζει ότι η ΚΥΑ προβλέπει το προσδιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους (κόστος κεφαλαίου, λειτουργικό κόστος, κόστος συντήρησης, διοικητικό κόστος, κ.ά, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά μέχρι 31/12/2017), του περιβαλλοντικού κόστους (νέο χαράτσι), του κόστους πόρου, κ.ά, και με βάση αυτά «Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ), από το 2018 και μετά, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους».

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του νερού θα πλήξει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες γιατί θα γίνεται βάσει ενός μεικτού συστήματος χρέωσης, που θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και από μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο νερού, ανάλογα με την ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε. Στα μεταβλητά τέλη που θα αυξάνονται με την αύξηση της κατανάλωσης, περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «περιβαλλοντικό » τέλος, το οποίο θα εισπράττει ο δήμος και θα το αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο της ΕΕ, παρακρατώντας ως προμήθεια ποσοστό 2,5%, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ευθύνη και άλλων παρατάξεων
Μεγάλη ευθύνη για τις εξελίξεις έχουν και οι δήθεν αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις στο δήμο Βόλου, που «ποιούν την νήσσαν» για τις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, σημειώνει το ΚΚΕ. Όπως τονίζει, τόσο η παράταξη «Μαζί για το Βόλο» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», της πρώην δημοτικής αρχής, με την κριτική τους περί δήθεν ανικανότητας της δημοτικής αρχής Βόλου, συγκαλύπτουν την ταύτισή τους και τη συμφωνία τους στη μετατροπή της ΔΕΥΑΜΒ σε επιχειρηματική «ναυαρχίδα» του Δ.Β., που δεν θα διαφέρει σε τίποτα από ιδιωτική επιχείρηση, που θα εμπορεύεται τις χρήσεις του νερού, με τη λογική κόστους – οφέλους (κέρδους), αναγκάζοντας τις λαϊκές οικογένειες να χρυσοπληρώνουν το αγαθό του νερού.

Το ΚΚΕ καλεί του εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στις νέες αντιδραστικές μεθοδεύσεις. ενάντια σε κάθε αύξηση, κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, για φθηνό ποιοτικό νερό, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Επιμένει πως διαχείριση του νερού, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, σημαίνει αντιμετώπισή του ως κοινωνικό αγαθό, που προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο.
«Σ’ αυτή τη γραμμή καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους, να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, στον αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κρατική εξουσία του, που υπηρετεί τα κέρδη τους, μέσα και από την εμπορευματοποίηση ιδιωτικοποίηση του νερού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.