Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜΒ σε δημότες από 80% αναπηρία- Εκτός πολλοί συμπολίτες

Αντιδράσεις από τις μειοψηφίες

Εκτός μένουν πολλοί συμπολίτες από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς σήμερα κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η πρόταση της ΔΕΥΑΜΒ για τη διαχείριση του κοινωνικού τιμολογίου της Επιχείρησης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 80%. Οι μειοψηφίες έκαναν λόγο για ανεπαρκή κοινωνική πολιτική, που αφήνει έξω πολλές οικογένειες που έχουν ανάγκη, ενώ τόνισαν πως χρειάζεται ολοκληρωμένη πρόνοια και όχι μόνο μείωση στην τιμή του νερού.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης παίρνοντας πρώτος τον λόγο σημείωσε ότι Δήμος προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρέπει να λάβει άλλα μέτρα και όχι να μειώνει απλά την τιμή του νερού σε υψηλά εισοδήματα. Ενώ ο κ. Παπαδούλης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «στο κοινωνικό τιμολόγιο πρέπει να είναι κάποιος με αναπηρία από 80% και άνω για να ενταχθεί; Κάτω από αυτό το ποσοστό δεν είναι επιλέξιμος να βοηθηθεί;»
Για ευρεία κοινωνική στήριξη των ατόμων με αναπηρίες έκανε λόγο ο κ. Ιάσονας Αποστολάκης αναφέροντας πως «όταν μιλάμε για κοινωνικό τιμολόγιο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια, σεβόμενοι τα άτομα με αναπηρία. Ένας δήμος σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα πρέπει να κάνει άλλα πράγματα, όπως βιώσιμη κινητικότητα, προσβασιμότητα, σε ανθρώπους με άλλες παθήσεις θέλει άλλες κοινωνικές υποδομές μέσω των δομών του Δήμου. Αν θέλουμε να διευρύνουμε το κοινωνικό τιμολόγιο πρέπει να πάμε σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Είναι διευκόλυνση για τα μάτια και όχι ουσιαστική. Προφανώς και πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική η ΔΕΥΑΜΒ και να έχει κατανόηση σε κάποιες αργοπορίες πληρωμών, γιατί είμαστε σε πανδημία και το νερό είναι απαραίτητο στα νοικοκυριά, αλλά άλλο αυτό, άλλο η κοινωνική τιμολόγηση».
Ο κ. Απόστολος Ριζόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο και η ΔΕΥΑ δεν δεσμεύονται από κάποιο νόμο για να εφαρμόσουν συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική και ότι η ΔΕΥΑΜΒ με απόφαση της δημοτικής αρχής Μπέου πήρε ως κριτήριο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για να δώσει κοινωνικές παροχές σε ανθρώπους κι αυτό δεν είναι σωστό. «Αυτό το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, όταν το εφάρμοσε, «πέταξε έξω» 120.000 οικογένειες. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που πλήττονται από την κρίση, είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι και ζητήσαμε κοινωνικό τιμολόγιο για ανθρώπους με αναπηρία πάνω από 67%». Η ΛΑΣ πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα κοινωνικού τιμολογίου σε όλες τις οικογένειες που έχουν άτομο με αναπηρία από 67% και άνω, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως τους μακροχρόνια ανέργους, στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους, στους κατοίκους που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Γιώργος Τόρης είπε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα μειώσεων και εξετάζονται περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Ζάχου για τις κοινόχρηστες βρύσες, σημείωσε πως ήδη δύο στα Προσφυγικά και στο Σουτραλί έχουν πάρει νερό και μέσα στην εβδομάδα θα γίνει το ίδιο και στον Άγιο Γεώργιο.

Κατά πλειοψηφία και η μετατροπή της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η εισήγηση για την μετατροπή της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, θέμα που τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης.
Ο κ. Ιάσονας Αποστολάκης πρότεινε να αναβληθεί το θέμα καθώς όπως ανέφερε μια οικονομοτεχνική μελέτη 100 σελίδων δεν μπορεί να ελεγχθεί λίγο πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ σ’ αυτό συμφώνησε και ο κ. Παπαδούλης. Από την πλευρά της η κ. Καπούλα ανέφερε πως και το ΤΕΕ συμμετέχει στην Εταιρεία και κράτησε τις μετοχές του, ενώ επεσήμανε πως δεν παίρνει αναβολή το ζήτημα και θα πρέπει να συζητηθεί.
Ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε πως αυτού του είδους οι Αναπτυξιακές έρχονται για να γίνουν εργαλείο της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου. Από την πλευρά του Δήμου Βόλου ο δημοτικός σύμβουλος κ. Άρης Σαββάκης, που είναι ο εκπρόσωπος του Δήμου στην Εταιρεία , ανέφερε ότι ο Δήμος Βόλου διαθέτει 2519 μετοχές, ενώ θα αποδεχθεί και 22 μετοχές κάποιων οργανισμών που αποχωρούν και συμπλήρωσε πως ο Δήμος κατέχει το 13,59% στην Εταιρεία και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία προγράμματα leader σε εξέλιξη. Η παράταξη της κ. Καπούλα υπερψήφισε την πρόταση, κατά ψήφισε ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Ριζόπουλος και λευκό ο κ. Παπαδούλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.