Κώστας Μυλωνάς: «Η Δημοτική Αρχή μας κάνει πόλεμο»

Μας έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό καθαριότητας, καταγγέλλει στη «Μαγνησία» ο πρόεδρος του Τ.Σ. Μακρινίτσας

Την πλήρη απογοήτευσή του από τη σημερινή δημοτική αρχή, σε ότι αφορά τα έργα αλλά και τη διαχείριση της καθημερινότητας στη Μακρινίτσα, εκφράζει σε συνέντευξή του στο magnesianews.gr o πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της περιοχής Κώστας Μυλωνάς.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν να κάνουν με την ύδρευση και την άρδευση και την καταδρομική επιχείρηση της ΔΕΥΑΜΒ να κλείσει τις κοινόχρηστες της Πορταριάς συνοδεία αστυνομικών, ο κ. Μυλωνάς κάνει λόγο για «πόλεμο» της Δημοτικής Αρχής Βόλου κατά της Πορταριάς και Μακρινίτσας, διότι εναντιώθηκαν στον νέο κανονισμό άρδευσης που ψηφίστηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ πέρυσι τον Μάρτιο, στην εφαρμογή του οποίου όμως αδυνατεί να προχωρήσει η επιχείρηση.

Ο πόλεμος, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι Πορταριά και Μακρινίτσα είναι οι μοναδικές περιοχές που δεν έχουν λάβει ακόμη ακόμα την πάγια προκαταβολή από το Δήμο Βόλου. «Όταν πήγα στην αρμόδια υπάλληλο να ζητήσω εξηγήσεις για την καθυστέρηση, μου απάντησε ότι υπάρχει εντολή δημάρχου να μην δοθεί».

Τα παραδοσιακά πετρόχτιστα καλντερίμια της Μακρινίτσας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς της περιοχής, αλλά χρειάζονται συντήρηση.
Τα παραδοσιακά πετρόχτιστα καλντερίμια της Μακρινίτσας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς της περιοχής, αλλά χρειάζονται συντήρηση.

«Η Μακρινίτσα είναι ένα στολίδι της περιοχής το οποίο αυτή τη στιγμή έχει μείνει χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς από τους δύο υπαλλήλους που υπήρχαν, ο ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και ο άλλος μετακινήθηκε στο πολυδύναμο κέντρο της Πορταριάς» τονίζει ο κ. Μυλωνάς, ζητώντας την άμεση αναπλήρωσή τους από την αρμόδια Υπηρεσία καθαριότητας. «Ευτυχώς όμως υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την περιοχή και με μία ομάδα εθελοντών καθαρίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τα αυλάκια και τις περιοχές της Κουκουράβας και της Μακρινίτσας, γιατί είναι τουριστική περίοδος και δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το χωριό έτσι» αναφέρει. «Αν έπρεπε να δώσω βαθμολογία για την καθαριότητα της περιοχής με άριστα το δέκα, θα έβαζα μείον δέκα!» «Ευτυχώς τουλάχιστον έχουμε καλή συνεργασία με το πολυδύναμο της Πορταριάς και η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα».

Ο πρόεδρος του τ.σ. Μακρινίτσας είχε υποβάλει πρόταση υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων, κάτι που θα βελτίωνε την αισθητική της περιοχής.
Ο πρόεδρος του τ.σ. Μακρινίτσας είχε υποβάλει πρόταση υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων, κάτι που θα βελτίωνε την αισθητική της περιοχής.

«Ο Καλλικράτης έκανε κακό στα χωριά τα οποία ερήμωσαν»

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη», όπως δηλώνει ο κ.Μυλωνάς, ήταν καταστροφική για τα χωριά. Τα χωριά ερήμωσαν και στη Μακρινίτσα έχουν απομείνει 400 μόνιμοι κάτοικοι πλέον. Ήταν λάθος και η ένταξή μας στο Δήμο Βόλου. Εμείς είμαστε ορεινή περιοχή με αγροτικές καλλιέργειες τι σχέση έχουμε με τον Δήμο Βόλου; Μεγαλύτερη σχέση έχουμε με τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου παρά με το Δήμο Βόλου.

«Δεν έχει γίνει καμία υποδομή τα τελευταία χρόνια»

Πάνω από τρεις δεκαετίες από το προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Μακρινίτσα χαρακτηρίζεται παραδοσιακός οικισμός και ο μετασχηματιστής της ΔΕΗ στέκει "αγέρωχος" ακόμη εκεί.
Πάνω από τρεις δεκαετίες από το προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Μακρινίτσα χαρακτηρίζεται παραδοσιακός οικισμός και ο μετασχηματιστής της ΔΕΗ στέκει “αγέρωχος” ακόμη εκεί.

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία βελτίωση των υποδομών, δηλώνει στο magnesianews.gr ο κ. Μυλωνάς. Εγώ θέλοντας να βοηθήσω το χωριό μου αποφάσισα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπέου. «Μας έλεγε προεκλογικά, ελάτε μαζί μου και θα δείτε. Και τελικά είδαμε…». Με βάση το προεδρικό διάταγμα του 1980 για τους παραδοσιακούς οικισμούς στους οποίους ανήκει και η Μακρινίτσα θα έπρεπε να έχουν γίνει έργα υπογειοποίησης όλων των δικτύων κοινής ωφελείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ένας στη Μπράνη και ένας στην πλατεία οι οποίοι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, ενώ το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τους στύλους της ΔΕΗ. Το ίδιο ισχύει και για τον δημοτικό φωτισμό, ο οποίος είναι ελλιπής στην περιοχή, ενώ οι δημότες πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τέλη. Σε ότι αφορά την ύδρευση, με την ένταξη της κοινότητας στο Δήμο Βόλου και στη ΔΕΥΑΜΒ θα έπρεπε να γίνουν κάποια έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης. Τα έργα αποχέτευσης που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν με πόρους του πρώην Δήμου Πορταριάς και της Κοινότητας Μακρινίτσας.

Παραμελημένη αλλά και επικίνδυνη είναι η μοναδική παιδική χαρά που υπάρχει στην πλατεία της Μακρινίτσας.
Παραμελημένη αλλά και επικίνδυνη είναι η μοναδική παιδική χαρά που υπάρχει στην πλατεία της Μακρινίτσας.

Έργα ύδρευσης ωστόσο στο πεπαλαιωμένο δίκτυο της Μακρινίτσας δεν έχουν γίνει, ίσως λόγω και του μεγάλου κόστους που προκαλεί η δυσκολία στην πρόσβαση και η μορφολογία του εδάφους. Ένα μεγάλο μέρος του δικτύου που έρχεται από την πηγή, αποτελείται από σωλήνες αμιάντου που είναι επικίνδυνοι για την υγεία. Υπάρχει έτοιμη μελέτη, αλλά δεν έχει προχωρήσει το έργο.

 

Χαμένες ποσότητες νερού λόγω ηλεκτρολογικής βλάβης

Παρά το γεγονός ότι είχα ειδοποιήσει τη ΔΕΥΑΜΒ, για ένα μεγάλο διάστημα, μέχρι πρόσφατα που αποκαταστάθηκε η βλάβη, λόγω προβλήματος στις ηλεκτροβάνες της δεξαμενής στη θέση «Αλώνια», δεν διοχετεύονταν το νερό από την υπερχείλιση της δεξαμενής στην Καλιακούδα προς τον αγωγό που διοχετεύει τον Βόλο, παρά χανόταν. Ακόμη και όταν ήρθαν να αποκαταστήσουν τη βλάβη, έβαλαν τριφασικές ηλεκτροβάνες, ενώ η παροχή ήταν μονοφασική με αποτέλεσμα πάλι να μην λειτουργεί σωστά. Εδώ και λίγο καιρό ευτυχώς αναβαθμίστηκε το ρεύμα σε τριφασικό και όλα λειτουργούν σωστά.

«Θα μπορούσε να μην γίνεται χλωρίωση του νερού»

Στο θέμα της χλωρίωσης, για το οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι Πορταριάς και Μακρινίτσας, ο κ. Μυλωνάς τονίζει ότι «θα μπορούσε να μην γίνεται χλωρίωση ούτε στη Μακρινίτσα. Οι δεξαμενές παραμένουν ακαθάριστες. Αν γίνει καθαρισμός τους, τότε ίσως να μην χρειάζεται χλωρίωση το νερό. Ούτως η άλλως η απολύμανση σε χωριά κάτω των 3.000 κατοίκων δεν είναι υποχρεωτική.»

Υψηλό το κόστος τοποθέτησης αποχέτευσης για όσους δεν βρίσκονται κοντά στον αγωγό

Αναφορικά με το θέμα της ύδρευσης και της τοποθέτησης υδρομέτρων για τα οποία λήγει η προθεσμία στις 31 Ιουλίου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μακρινίτσας αναφέρει ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τον χειμώνα οι κάτοικοι αναγκάζονται να αφήνουν τη βρύση ανοιχτή για να μην παγώσει, αυτό το νερό θα πληρώνεται ακριβά. Ενώ επίσης οι συνεχείς βλάβες προκαλούν επίσης αύξηση των καταναλώσεων. «Η απόφαση του τοπικού συμβουλίου είναι να αντικατασταθούν άμεσα οι σιδηροσωλήνες που υπάρχουν με pvc, να περάσει ο αγωγός απ’ όλες τις συνοικίες της Μακρινίτσας, σε όσα σπίτια περνάει ο αγωγός από μπροστά να συνδέονται χωρίς υδρόμετρο πληρώνοντας με πάγιο. Έχουμε ζητήσει ήδη να γίνουν όλα τα συμπληρωματικά έργα του έργου για τον αγωγό υπερχείλισης που έχει κατασκευαστεί. Υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις της ΔΕΥΑΜΒ με την κοινότητα που υποχρεώνουν την επιχείρηση να προβεί σε συγκεκριμένα έργα βελτίωσης του δικτύου, σε κατασκευές δεξαμενών και λιμνοδεξαμενών (Λ1, Λ2, Λ3) στο χωριό. Επίσης υπάρχει αίτημα για την πλήρωση μιας μόνιμης θέσης υδραυλικού στη ΔΕΥΑΜΒ, ο οποίος θα είναι αρμόδιος και θα ασχολείται με τη Μακρινίτσα.

«Για την τοποθέτηση σηπτικού και απορροφητικού σε κάθε σπίτι απαιτείται ένα ποσό από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Που θα βρει ο κόσμος τόσα λεφτά για να βάλει υδρόμετρο, αυτή την εποχή; Θα πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το πάγιο και να δοθεί παράταση για την εγκατάσταση υδρομετρητών». Ο κ. Μυλωνάς θεωρεί ότι είναι ύποπτο το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη σταλεί οι λογαριασμοί ύδρευσης, τους οποίους συνήθως λαμβάναμε έως τα τέλη Ιουνίου. Την ίδια στιγμή οι τρεις κρουνοί που υπάρχουν στην περιοχή παραμένουν χωρίς νερό και σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα πυροσβεστικά οχήματα.

Πόλεμος και για το γήπεδο

Όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάς ο πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ Δήμου Βόλου και της τοπικής κοινότητας Μακρινίτσας, γίνεται σε πολλά μέτωπα. «Πέρυσι μετά την αντίδρασή μας στο νέο κανονισμό άρδευσης, έβγαλαν το γήπεδο της Πορταριάς όπου έπαιζε η τοπική ομάδα της Μακρινίτσας στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΘ (το Ορμίνιο Πορταριάς έχει σταματήσει να αγωνίζεται), ακατάλληλο και μας απαγόρεψαν να παίζουμε. Ενώ για φέτος έχουμε καταθέσει αίτημα παραχώρησης στον Δήμο Βόλου αλλά δεν μας έχουν απαντήσει ακόμη.»

«Μας πήραν και το όχημα της κοινότητας»

Άλλο ένα στοιχείο ενδεικτικό του «πολέμου» που γίνεται από το Δήμο Βόλου προς την Δημοτική Ενότητα, είναι το γεγονός ότι μας πήραν το όχημα 4Χ4 το οποίο χρησιμοποιούσε ο εκάστοτε πρόεδρος για να μετακινείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την επίβλεψη διάφορων εργασιών και για την αντιμετώπιση προβλημάτων. «Έχουμε στη δικαιοδοσία μας όχι μόνο τη Μακρινίτσα, αλλά και τις περιοχές, Γκιώνη, Άγιους Ταξιάρχες, Λουζίνικο κλπ. και χρησιμοποιώ πλέον το δικό μου αυτοκίνητο για τις υποχρεώσεις της κοινότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά είχε υποβληθεί εισήγηση προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών στα τέλη του 2015, όταν καταρτιζόταν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου προκειμένου να ενταχθούν κάποια έργα για την Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας. Όπως αναφέρει «από τις 25 προτάσεις που είχαμε υποβάλει ενδεικτικά μόνο μία προχώρησε».

Μοναδικό «έργο» η τοποθέτηση μπάρας

Το μοναδικό έργο που έχει γίνει από τη Δημοτική αρχή ήταν η τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο της πλατείας προκειμένου να μην μπαίνουν οχήματα μέσα. Ωστόσο πριν από μερικές μέρες άγνωστοι την έσπασαν. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται οι τουρίστες και να υπάρχουν αυτοκίνητα στην πλατεία. Η τροφοδοσία πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής.

Το μοναδικό "έργο" που έχει γίνει τα δύο πρώτα χρόνια της Δημοτικής Αρχής Μπέου, είναι η τοποθέτηση της ξύλινης μπάρας στην είσοδο του πεζόδρομου που οδηγεί στην πλατεία της Μακρινίτσας.
Το μοναδικό “έργο” που έχει γίνει τα δύο πρώτα χρόνια της Δημοτικής Αρχής Μπέου, είναι η τοποθέτηση της ξύλινης μπάρας στην είσοδο του πεζόδρομου που οδηγεί στην πλατεία της Μακρινίτσας.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που υποβλήθηκαν για ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 είναι οι παρακάτω:

1. Βυθιζόμενο κολωνάκι – μπάρα στην είσοδο του λιθόστρωτου προς την κεντρική πλατεία.
2. Συντήρηση δρόμου Αγίου Ονουφρίου – Μπράνη: τάπητας, διαγράμμιση, προστατευτικά κιγκλιδώματα (μπάρες).
3. Συντήρηση δρόμου – τάπητας από τη θέση «Μπράνη» μέχρι την Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, κατασκευή τάφρου στη θέση «Αργυρούς».
4. Μικροί χώροι στάθμευσης από τη θέση «Μπράνη» έως την Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, με τοίχο αντιστήριξης από πλέγμα.
5. Συντήρηση και καθαρισμός καλντεριμιών.
6. Κατασκευή τάπητα και τάφρου στο γεφύρι στη θέση «Λοζίνικο» σε συνεργασία με Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ.
7. Κατασκευή ασφαλτοτάπητα στην περιοχή Αγίου Ταξιάρχη της Κτηματικής Περιφέρειας Μακρινίτσας.
8. Τσιμεντόστρωση του δρόμου στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Ι.Ν. Προφήτη Ηλία.
9. Συντήρηση – Μελέτη για χώρο στάθμευσης στη θέση «ΠΡΕΒΑΝΤΟΡΙΟ»
10. Ηλεκτροφωτισμός από το χώρο στάθμευσης στη Μπράνη – Πλατεία – Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου.
11. Κατασκευή ασφαλτοτάπητα στη θέση «ΣΤΕΦΑΝΙ», όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης.
12. Κατασκευή λιθόστρωτου και ανάπλαση στη συνοικία «Κακονά» – συντήρηση γεφυριού. Ακόμη στη θέση από Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου έως Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.
13. Μελέτη – κατασκευή λιθόστρωτων δρόμων για τη σύνδεσή τους με κεντρικές αρτηρίες για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε περιπτώσεις πυρκαγιάς (ασθενοφόρα – Πυροσβεστικά οχήματα).
14. Κατασκευή παιδικής χαράς.
15. Ολοκλήρωση κτηρίου ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΡΑΒΕΡΓΟΥ για την μεταφορά του γραφείου της τοπικής κοινότητας και έκθεση πινάκων.
16. Διαχειριστική μελέτη δάσους οξιάς.
17. Ανακαίνιση δικτύου ύδρευσης.
18. Συντήρηση – ανακαίνιση των πινακίδων πληροφόρησης και των πινακίδων τουριστικής προβολής.
19. Υπογείωση των καλωδίων και μετασχματιστών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού από τη θέση «ΠΡΑΒΑΝΤΟΡΙΟ» έως το κέντρο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ» – Πλατεία Ευεργετών και Ηρώων.
20. Μελέτη – κατασκευή για την υπογείωση των κάδων απορριμμάτων.
21. Μελέτη – κατασκευή για τη στέγαση του αγροτικού ιατρείου.
22. Συντήρηση του δικτύου παραδοσιακών κρηνών, καθώς επίσης και συντήρηση των λοιπών χαρακτηρισμένων αρχιτεκτονικών στοιχείων ως μνημεία, (κεντρική πλατεία, γεφύρια, κ.α.) σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ.
23. Συντήρηση του γραφείου της Τοπικής Κοινότητας Μακρινίτσας.
24. Συντήρηση του συγκροτήματος του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας – Συνεδριακού Κέντρου – αίθουσας εκδηλώσεων «Ελένης Ματσούκα».
25. Κατασκευή δημόσιων αποχωρητηρίων (WC).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.