Κρ. Αρσένης: Αρνείται να καταθέσει τα έγγραφα για τον σταθμό LNG στον Βόλο ο Υπ. Περιβάλλοντος

Ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης. Photo: ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/INTIME
“Άφαντη” η μελέτη ασφαλείας σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25

Αρνείται να καταθέσει τα έγγραφα για τον σταθμό LNG στον Βόλο ο Υπ. Περιβάλλοντος , ενώ «άφαντη», είναι η μελέτη ασφαλείας σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, «Σε ποια έγγραφα αναφέρεστε;”. Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος στη Βουλή, έναν μήνα αφότου ζήτησα με ερώτησή μου τα οκτώ έγγραφα για το έργο της εγκατάστασης πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην είσοδο του λιμένα του Βόλου. Έχω καταθέσει περισσότερες από 600 επίκαιρες ερωτήσεις στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας και πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση υπουργού που αρνείται σταθερά να φέρει έγγραφα στη Βουλή -μετά από γραπτή ερώτηση κατάθεσης εγγράφων που μένει αναπάντητη και γι΄αυτό μετατρέπεται σε επίκαιρη.
Ο κ. Σκρέκας αρνείται σταθερά να καταθέσει τα έγγραφα, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο κατάφωρα τον κανονισμό της Βουλής. Το αίτημά μου αφορά οκτώ έγγραφα -ανάμεσά τους η μελέτη ασφαλείας για το σχεδιαζόμενο έργο.

“Δεν υπάρχει μελέτη. Ακόμη δεν έχει προχωρήσει” είπε ο υπουργός. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μελέτη ασφαλείας που έχει κατατεθεί για την αδειοδότηση του έργου. Η αλήθεια είναι ότι για να λάβει μία εταιρεία άδεια παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε πρώτο στάδιο, είναι υποχρεωμένη να καταθέσει μελέτη-προμελέτη ασφαλείας, σύμφωνα με την ΚΥΑ 172058/2016. Για λόγους που οφείλει να εξηγήσει, ο κ. Σκρέκας αποφεύγει να μιλήσει ξεκάθαρα για μελέτη ασφαλείας. Σύμφωνα με τα δικά του λόγια ζητάω να καταθέσει “μελέτες που δεν έχουν γίνει, γιατί η άδεια παραγωγής της ΡΑΕ είναι το πρώτο στάδιο, και πέρα από κάποιες -πώς να το πω έτσι;- σε υψηλό επίπεδο αναφορές, δεν περιλαμβάνει περιβαλλοντική αδειοδότηση”. Οι “σε υψηλό επίπεδο αναφορές” είναι η προμελέτη ασφαλείας; Ο υπουργός έχει υποχρέωση να απαντήσει, και έχει υποχρέωση να καταθέσει και την προμελέτη και τα υπόλοιπα επτά έγγραφα τα οποία έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά αρνείται να μας τα εμφανίσει και να τα καταθέσει στη Βουλή επί έναν μήνα.

Η κοινωνία της πόλης του Βόλου είναι αντίθετη στο σχέδιο. Από τον Ιατρικό και τον Δικηγορικό Σύλλογο μέχρι το Τεχνικό Επιμελητήριο και πολλούς ακόμα φορείς -όλοι είναι ενάντια στο συγκεκριμένο έργο. Η Επιτροπή που έχουν συστήσει οι Επιστημονικοί Φορείς και Σύλλογοι της Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της στις 22 Μαρτίου γράφει ότι “τάσσεται ομόφωνα κατά της φερόμενης χωροθέτησης”, αλλά και “οποιασδήποτε τυχόν άλλης χωροθέτησης που χαρακτηρίζεται από αντίστοιχη εγγύτητα”. Ακόμα και το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκφράσει τη διαφωνία του.

Στη Ρεβυθούσα, η μελέτη ασφαλείας του ΔΕΣΦΑ λέει ότι το εύφλεκτο νέφος του υγροποιημένου αερίου που θα προκληθεί από τυχόν διαρροή τη στιγμή φόρτωσης του πλοίου μπορεί να φτάνει τα 1.260 μέτρα. Η απόσταση του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού από τον Βόλο είναι κάτω από 1.000. Αυτό σημαίνει ότι ένα εύφλεκτο νέφος θα μπορεί να φτάσει πάνω από 270 μέτρα μέσα στο κέντρο της πόλης του Βόλου.

“Δεν καταλαβαίνω τώρα πώς το θυμήθηκε ο αξιότιμος συνάδελφος εδώ πέρα”, “Με ρωτάτε για πριν από έναν μήνα για κάποια έγγραφα;”, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι του Βόλου αγωνιούν για το πώς θα κοιμούνται τα βράδια ξέροντας ότι ένα εύφλεκτο νέφος θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να κινηθεί προς τα σπίτια τους, και ο κ. Σκρέκας θεωρεί ότι πρόκειται για κάτι ασήμαντο που “θα ξεχαστεί” σε έναν μήνα.

Καταγγέλλουμε τον υπουργό Περιβάλλοντος για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 133) με την άρνησή του να καταθέσει οκτώ έγγραφα που του έχουμε επίσημα ζητήσει. Ζητάμε τα έγγραφα για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου για να τα μελετήσουμε και να προχωρήσουμε στις νομικές ενέργειες που χρειάζονται. Κατέθεσα εκ νέου ερώτηση με αίτηση εγγράφων και ο υπουργός θα υποχρεωθεί να έρθει στη Βουλή και να μας απαντήσει. Θα τον εγκαλώ σε κάθε συζήτηση στην Ολομέλεια μέχρι να συμμορφωθεί στον κανονισμό της Βουλής και να φέρει τα έγγραφα.

YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.