Λ. Κρατήρα: «Όταν ο πολίτης φορολογείται υπέρμετρα και αντιπαραγωγικά δεν υπάρχει διάθεση να επενδύσει»

Σε καλύτερα επίπεδα η κινητικότητα της εύρεσης σπιτιού σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Βόλου

Με θετική κριτική ματιά αντιμετωπίζει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της 85ης ΔΕΘ που αφορούν τα ακίνητα και τον τρόπο εκμετάλλευσής τους η πρόεδρος του παραρτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στον Βόλο, δικηγόρος Λία Κρατήρα. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή έκανε λόγο για μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη αλλά και τις επενδύσεις σε ακίνητα. Επίσης, αναφέρθηκε και στην κίνηση της εύρεσης σπιτιού, λόγω της έναρξης μιας νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, λέγοντας ότι υπάρχει σταθερός ρυθμός κίνησης, με την πανδημία όμως να είναι ακόμα εδώ.

«Είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη»

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, από 1η Οκτωβρίου 2021 αυξάνεται το αφορολόγητο στη γονική παροχή, ανά γονέα στα 800.000 ευρώ, μέτρο το οποίο αφορά αφενός όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού (συζύγους παιδιά, παππούδες, εγγόνια και γονείς) για κινητή και ακίνητη περιουσία μεταξύ των οποίων και χρηματικά ποσά-μετοχές, ένα μέτρο που η κα. Κρατήρα χαρακτήρισε καλό, καθώς θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της χώρας.
«Βοηθάει τη μεταβίβαση της περιουσίας στα παιδιά όταν ακόμα είναι νέα και δημιουργικά, έχοντας τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουν, όχι με κληρονομική διαδοχή, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Είναι ένα μέτρο που πιστεύω ότι θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη. Τι να την κάνει την περιουσία όταν την παίρνει κάποιος 60χρονος;», ανέφερε η πρόεδρος.

«Όταν φορολογείται ο πολίτης υπέρμετρα
και αντιπαραγωγικά δεν υπάρχει καμία διάθεση να επενδύσει κανείς»

«Περιμένουμε να γίνει πράξη και να διαμορφωθεί στα χαρτιά» δήλωσε η κ. Κρατήρα όσον αφορά στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, τόνισε ότι ήταν ένας άδικος φόρος. «Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Άλλωστε ήταν ένας άδικος φόρος, κάτι που δεν έχει πει μόνο η ΠΟΜΙΔΑ, αλλά και άλλες ομοσπονδίες. Θα βοηθήσει στην δίκαιη φορολογία. Ποιος θα επενδύσει σε ακίνητα; Κάποιος που έχει πέρα από τη δυνατότητα και το δέλεαρ της χαμηλής φορολογίας. Όταν ο πολίτης φορολογείται υπέρμετρα και αντιπαραγωγικά δεν υπάρχει καμία διάθεση να επενδύσει», εξήγησε η κ. Κρατήρα.

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας

Ως αίτημα η ΠΟΜΙΔΑ είχε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά των Δήμων, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό και υλοποιήθηκε. Όπως εξέφρασε η κ. Κρατήρα, αισθάνονται πολύ ευχαριστημένοι σχετικά με αυτό. Αίτημα όμως από την πλευρά τους είναι και η παράταση της βεβαίωσης του μηχανικού. «Θα είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι αν παραταθεί και η βεβαίωση μηχανικού, όπως ισχύει μέχρι τώρα στα συμβόλαια μέχρι τέλος του έτους και όχι να χρειάζεται η ταυτότητα του κτιρίου, κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Είναι κάτι που αναμένουμε από το αρμόδιο Υπουργείο», σημείωσε σχετικά η πρόεδρος.

«Με σταθερό ρυθμό η κινητικότητα των γονιών, λόγω covid»

Η κ. Κρατήρα έκανε λόγο και για την κινητικότητα που υπάρχει αναφορικά με την εύρεση σπιτιού από τους καινούργιους φοιτητές. Τόνισε ότι σε σχέση με πέρυσι η κατάσταση κινείται σε καλύτερα επίπεδα, ενώ συμπλήρωσε ότι σε αυτό βοηθούν και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, «που έχουν προωθήσει τα ακίνητα και έχουν εξαλείψει τον παλιό τρόπο εύρεσης σπιτιού με τα πόδια», όπως εξήγησε χαρακτηριστικά. Επίσης, ανέφερε ότι οι γονείς ψάχνουν σπίτι με σταθερούς ρυθμούς, σε σχέση μάλιστα με τις προηγούμενες χρονιές. Το γεγονός αυτό η κα. Κρατήρα το δικαιολόγησε λόγω της πανδημίας, η οποία είναι ακόμα εδώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.