ΛΑΣ Βόλου: «Επιχείρηση αποπροσανατολισμού των αγροτών και των κατοίκων του Βόλου»

«Οι ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για το ζήτημα της άρδευσης, καθώς επίσης και οι σχετικές δηλώσεις του κ. Αποστολάκη της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εμπαιγμό, κοροϊδία, επιχείρηση αποπροσανατολισμού των αγροτών και των κατοίκων του Βόλου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣ Βόλου.
Όπως αναφέρει, «η δημοτική αρχή Βόλου, εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, του 2017, σε εφαρμογή της οδηγίας 2000/60/ΕΚ της Ε.Ε για την «Ανάκτηση κόστους για υπηρεσίες ύδατος», επιχείρησε πέρυσι να μεταφέρει το συνολικό κόστος διαχείρισης του νερού (αναλισκόμενο κεφάλαιο, λειτουργικό κόστος, κόστος συντήρησης – διοίκησης – περιβαλλοντικό – πόρου, κ.ά.) αποκλειστικά στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και των μικρομεσαίων αγροτών, χωρίς καμιά ενίσχυση της ΔΕΥΑΜΒ από τον Κ.Π.
Ο νέος κανονισμός άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ συντάχθηκε, περιγράφοντας στην εισαγωγή του την εναρμόνισή του με την οδηγία της Ε.Ε., για να επιβάλουν τα νέα χαράτσια την ανταποδοτικότητα και στα αγροτικά νοικοκυριά της περιοχής μας. Ο δήμαρχος Βόλου που δήλωσε ότι « η Επιχείρηση θα πάρει απόφαση επιστροφής της άρδευσης στο Δήμο, καθώς η ΔΕΥΑΜΒ δαπανούσε 1,4 εκ. € ετησίως και εισέπραττε περίπου 400.000 €, που σημαίνει ότι υπάρχει άνοιγμα 1 εκ. €» και ότι «Όποιος θέλει να καλλιεργεί θα πληρώνει και το αντίτιμο» αποτελεί ομολογία της αποδοχής της επιπλέον φοροληστείας μέσω της ανταποδοτικότητας, και στα αγροτικά νοικοκυριά.
Οι δηλώσεις του δημάρχου για επιστροφή στις δημοτικές ενότητες της άρδευσης, όπως ομολογεί ο ίδιος, είναι γιατί δεν κατάφερε η ΔΕΥΑΜΒ να «εισπράξει» αποτελεί στην ουσία εκβιασμό για εγκατάλειψη των δικτύων άρδευσης. Μέσω της δήθεν «αυτοδιαχείρισης» επιχειρεί τη μεταφοράς του κόστους συντήρησης του δικτύου στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Επιπλέον το εγχείρημα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση και στην προστασία των υδάτινων αποθεμάτων.
Η δήθεν αντιπολιτευτική τακτική των εκπροσώπων της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Μαζί για τον Βόλο», πιστή στην πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, που προώθησε η κυβέρνησή τους, του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαρατέθηκε τονίζοντας ότι δήθεν η δημοτική αρχή Βόλου δε «θέλει να σπάσει αυγά» και ότι «δεν πολιτεύτηκε στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης των απαραίτητων συναινέσεων», ώστε να βάλει τους μικροαγρότες και τις λαϊκές οικογένειες να χρυσοπληρώνουν το νερό. Οι «Μαζί για το Βόλο» αυτό που πολύ έντεχνα αποκρύπτουν με τις δηλώσεις τους είναι ότι στην πραγματικότητα είναι στην ίδια πλευρά με την δημοτική αρχή Βόλου, αφού διακαώς, με τις δηλώσεις τους, διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να επιβάλλει στο λαό του Βόλου να ακριβοπληρώνει το κοινωνικό αγαθό του νερού, για το ποιος μπορεί απολεσματικότερα να εφαρμόσει τους νόμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και τις οδηγίες της Ε.Ε.
Το ΚΚΕ και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ καλεί τα λαϊκά στρώματα να μην πέσουν στην παγίδα των ψευτοαντιπαραθέσεων, που επιχειρούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα. Να διεκδικήσουν γενναία χρηματοδότηση για τα έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα αναγκαία έργα άρδευσης πρέπει να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν από το κράτος, και όχι με ανταποδοτικότητα. Σήμερα χρειάζεται ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική πολιτική για τους υδάτινους πόρους, που με κεντρικό σχεδιασμό, θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.